Čo je glukóza a glykogén

62457

Čo je glukóza a glykogén

Glukóza má pre ľudské telo a športovca jedinečný význam. Predstavuje okamžitý zdroj energie a ako jediný zástupca sacharidov je neustálou súčasťou našej krvi. V tomto článku si povieme o tomto monosacharide trochu viac…

V samostatnom článku Sacharidy si môžete zopakovať základné informácie o cukroch. Ak v tejto problematike nie ste tak úplne doma, vrelo odporúčam. Získate väčší prehľad a poodkryjete súvislosti.

Glukóza (hroznový cukor) je asi najznámejší monosacharid. V preklade to znamená jednoduchý cukor. Skladá sa len z jednej molekuly = jednej stavebnej sacharidovej jednotky. Vďaka jedno molekulovej stavbe má glukóza sladkú chuť. Takáto jednoduchá forma už nepotrebuje trávenie alebo štiepenie na ešte jednoduchšie formy. Po vstupe do tela (potravou) sa veľmi rýchlo dostáva priamo do našej krvi. Je okamžite k dispozícii ako forma energie = krvný cukor.

Tak, ako si telo dokáže ukladať do zásoby tuk v podobe podkožného tuku, vie si skladovať aj glukózu. Glykogén sa tvorí v pečeni a predstavuje polysacharid. Glykogén vzniká spájaním molekúl glukózy. Glukóza je vo forme glykogénu ukladaná do zásob v pečeni a vo svalových bunkách. Hoci je priestor pre glykogén vo svalovej bunke relatívne malý, vďaka množstvu svalovej hmoty je to oveľa väčšia zásobáreň energie ako pečeň.

Funkcia svalového a pečeňového glykogénu je však iná. Svalový glykogén slúži ako okamžitý zdroj energie pre naše svaly a nemôže byť využitý na iný účel. Pečeň naopak reguluje hladinu glukózy v krvi. Ak je hladina nízka, štiepi glykogén naspäť na glukózu a uvoľňuje ju spať do krvného riečiska.

Ľudský organizmus neustále balansuje s hladinou glukózy v krvi a zásobou glykogénu vo svaloch a pečeni. Pre optimálne fungovanie tela je dôležité, aby v krvi nebolo glukózy málo ale ani veľa. Túto dôležitú úlohu plní hormón inzulín. Prijatie glukózy v potrave má za následok vyplavenie inzulínu a následné „plnenie“ glykogénu do svalových buniek a pečene.

Ak sú však zásobárne už plné alebo je glukózy nárazovo nadbytok, cukor sa bude premieňať a ukladať do zásob vo forme podkožného tuku. Pozor na glukózu a sladké jedlá by si preto mali dať ľudia s pomalším metabolizmom a tí, ktorí sa snažia schudnúť.

Glukóza sa využíva na porovnanie v tzv. Glykemickom indexe – GI. Glukóza ako referenčná látka má v tabuľkách hodnotu 100. Čo to znamená? Rýchlosť, akou sa do našej krvi uvoľňuje z rôznych jedál cukor.

Hneď v úvode sme si povedali, že glukóza sa do krvi dostáva veľmi rýchlo – prakticky okamžite. Čím väčšie GI číslo u potraviny, tým rýchlejšie sa do vašej krvi dostane energia vo forme cukru. Z GI tabuliek sa tak ľahko dozviete, ktoré jedlá sú vhodné pri chudnutí, ale aj u športovca po tréningu!

Pri chudnutí sú ideálne jedlá s nízkym glykemickým číslom. Naopak, ak trénujete a nepotrebujete chudnúť, je ideálne krátko po tréningu (15-20 min.) prijať jedlo s vysokým glykemickým indexom. Telo je po cvičení citlivé na príjem glukózy a dokáže oveľa rýchlejšie doplniť stratené zásoby do formy glykogénu.

Pre športovca sa naopak neodporúča snažiť sa zásobovať telo glukózou hodinu pred výkonom. Dôjde k vyplaveniu inzulínu a nakrátko k zníženiu hladiny krvného cukru pod jeho bežnú úroveň. Ak v tomto momente príde k svalovej aktivite, nastane nedostatok okamžitej energie. Pre svalovú prácu tak telo môže využiť telesnú bielkovinu = svaly ako zdroj energie. Pohybovou aktivitou tak môže dôjsť k úbytku svalov.

Glukóza výhody

  • Glukóza predstavuje okamžitý zdroj energie pre svalovú ako aj mentálnu prácu
  • Glukóza pomáha s lepším využitím bielkovín, najmä pri ich nadmernom užívaní
  • Glukóza pomáha efektívnejšiemu využitiu kreatínu organizmom
  • Optimálny príjem zabraňuje katabolizmu – siahaniu organizmu na svalovú bielkovinu

Glukóza nevýhody

  • Na glukózu a sladké jedlá by si mali dávať pozor všetci tí, ktorí sa snažia schudnúť
  • Príjem glukózy 60 min. pred výkonom má za následok nižší športový výkon a ohrozenie svalovej hmoty
  • Nadmerné dlhodobé užívanie glukózy má negatívny vplyv na vstrebávanie bielkovín
  • Nadmerné dlhodobé užívanie glukózy núti telo neustále vyplavovať inzulín a môže byť spúšťačom cukrovky
  • Športovec môže využiť v nápoji max. 5% roztok glukózy. Ak je percento väčšie, môže to spôsobiť zažívacie problémy. Z tohto dôvodu je vhodné využiť maltodextrín alebo ešte efektívnejšie VITARGO

Foto zdroj: thinkstock

  • Jaro

    Zaujímavý článok, som sa zase niečo nové dozvedel, len by ma zaujímalo niečo k tomu poslednému bodu pri nevýhodach glukózy: keď idem jazdiť na bicykli a občas si rozpustím glukózu vo vode, mal by som to teda robiť v max. 5 % koncentrácii??

  • David

    Ano. Napr. 4% roztok glukozy pomaha lepsie vstrebat stratene tekutiny ako cista voda. Ak chce sportovec doplnit energiu viac, do daneho roztoku je mozne dalej namiesat maltodextrin, pripadne pouzit VITARGO. To su vsak temy na samostatne clanky.

    • Jaro

      aha, takze som zrejme robil chybu ked som do flase nasypal "od oka" glukozu nie? V navode pisalo akurat, ze sa odporuca davka tusim 80-100 g na den. Tak vdaka za odpoved.

  • tea

    dobry deň mam nizku hladinu glukozy v krvi viete mi pomoct ake su z toho nasledky a co to zapricinilo?
    Co by bolo vhodne jest a naopak sa vyvarovať? Vopred dakujem

  • fero

    neustale vyplavovanie NESPOSOBUJE cukrovku

  • gazda34

    Ako diabetik, môžem piť nápoj v prášku, ktorý obsahuje glu´´ozu a náhradné sladidlo?

  • Michal

    prosím Vás prečo má príjem glukózy 60 min. pred výkonom za následok nižší športový výkon a ohrozenie svalovej hmoty
    Ďakujem