V tomto príspevku nájdete hodnoty glykemického indexu cestovín, ryže, strukovín, zemiakov, zeleniny a ovocia. Tabuľka rozlišuje spôsob úpravy konkrétnej potraviny. Pred tým než sa ponoríte do čísel v tabuľke, musím upozorniť, že hodnoty sú získané experimentálne. Môžete preto natrafiť na rôzne pramene, v ktorých sa hodnoty budú rozchádzať. Prečo tomu tak je, som písal v predchádzajúcom článku.
![]() |
Potraviny | 100% glukóza | 100% biely chlieb |
Cestoviny | ||
Špagety biele varené priem. | 41 | 59 |
Makaróny varené priem. | 47 | 67 |
Tortellinni so syrom | 50 | 71 |
Instantné slíže |
47 | 67 |
Ryža | ||
Ryža varená biela priem. | 64 | 91 |
Ryža varená dlhozrnná priem. | 64 | 91 |
Ryža parboiled priem | 68 | |
Ryža biela s nízkym obsahom amylázy | 38 | 54 |
Ryža hnedá varená | 55 | 79 |
Strukoviny | ||
Hrach lúpaný varený | 32 | 45 |
Hrach veľkozrnný sušený | 39 | 56 |
Hrach mrazený varený | 48 | 68 |
Hrach sušený varený | 22 | 32 |
Šošovica zelená, červená priemer | 28 | 39 |
Fazula sušená | 70 | 100 |
Fazula varená priemer | 33 | 47 |
Sója priemer | 17 | 25 |
Zemiaky | ||
Zemiaky varené | 64 | 91 |
Zemiaky pečené | 85 | 121 |
Hranolky | 75 | 107 |
Zemiaková kaša | 74 | 105 |
Zemiaková kaša instant. | 85 | 122 |
Zemiakové knedle | 52 | 74 |
Zelenina | ||
Hrášok zelený priemer | 48 | 68 |
Mrkva priemer | 47 | 68 |
Kukurica sladká | 54 | 78 |
Ovocie | ||
Jablká priemer | 36 | 52 |
Hrušky | 37 | 53 |
Broskyne | 37 | 60 |
Čerešne | 22 | 32 |
Hrozno | 49 | 70 |
Banány | 58 | 84 |
Slivky | 39 | 55 |
Kiwi priemer | 43 | 45 |
Pomaranč priemer | 42 | 60 |
Jahody | 40 | 57 |
Ananás | 59 | 84 |
Ďatle sušené | 103 | 147 |
Figy | 61 | 87 |
Marhule | 30 | 43 |
Druhá časť TABUĽKY
Foto zdroj: thinkstock