Antioxidanty (1.časť)

Antioxidanty sú látky, zložky potravín, ktoré fungujú ako prevencia, resp. ako spomaľovač účinkov oxidačných procesov v organizme. Bunky potrebujú pre svoje správne fungovanie kyslík. Jeho spotrebou prirodzene vytvárajú vedľajšie produkty – voľné radikály, ktoré môžu negatívne pôsobiť na okolité prostredie.

antioxidanty

Voľné radikály sú atómy alebo skupiny atómov s nepárnym počtom elektrónov, ktorých aktivita sa prejavuje ako dominový efekt. Hlavné nebezpečenstvo vyplýva z ich schopnosti napádať dôležité zložky buniek DNA alebo bunkových stien, tzv. membrán, následkom čoho tieto umierajú.

Antioxidanty v týchto procesoch vystupujú ako látky predchádzajúce nežiaducim účinkom voľných radikálov a v prípadoch poškodenia obnovujú pôvodný stav. Bez ich prítomnosti môžu voľné radikály spôsobiť množstvo porúch a ochorení ako srdcové choroby, cukrovku, poruchy fungovania vnútorných telových systémov, Alzheimerovu chorobu, predčasné starnutie, či dokonca rakovinu.

Prirodzeným a ľahko dostupným zdrojom antioxidantov je strava bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie. Podľa viacerých vedeckých štúdií, už ich 5 porcií denne dokáže znížiť potenciál vzniku ochorení až o 25%. Okrem toho stravou bohatou na antioxidanty sa výrazne posilňuje imunitný systém a celková obranyschopnosť organizmu.

Najznámejšie antioxidanty:

  • Vitamín A a kartenoidy – mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule
  • Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango
  • Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň
  • Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak
  • Flavonoidy – čaj, hlavne zelený, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká
  • Polyfenoly – tymián, oregano

Medzi ďalšie odporúčané potraviny sa radia – baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny, grepy.

Nedostatok antioxidantov v strave sa môže kompenzovať formou výživových doplnkov, avšak viaceré výskumy potvrdili, že účinok antioxidantov umelo izolovaných z prirodzenej potravy majú znížený efekt.

Foto zdroj: thinkstock