Vitamín E (X.)

Význam:

  • Antioxidant, spomaľuje proces starnutia buniek
  • Prevencia poškodenia membrán buniek, chráni tkanivo kože, očí, pečene, pľúc atď.
  • Prevencia srdcových príhod
  • Pozitívny vplyv na potenciu
  • Prevencia samovoľných potratov
  • Udržuje činnosť vitamínu A
  • Bráni oxidácii niektorých hormónov
  • Prevencia vzniku a rastu tumorov (len čiastočne vedecky potvrdené)
  • Pomáha pri poruchách menštruácie
  • Pomáha zmierňovať nepríjemné stavy počas menopauzy
  • Bráni oxidácii nenasýtených tukov (napr. rastlinné oleje)
Vitamín E (X.)

Vitamín E bol objavený roku 1922 ako výsledok pokusov na krysách. Tie, ktoré ho počas tohto pokusu nedostali, sa stali sterilné. Po pridaní oleja z pšeničných klíčkov bohatých na Vitamín E sa ich reprodukčné schopnosti postupne navrátili. Vitamín E bol označený vďaka týmto účinkom aj ako „antisterilizačný“. V skutočnosti však existujú pochybnosti, či je vitamín E naozaj tak nepostrádateľný pre plodnosť. Ako hlavný argument sa uvádza, že v dvadsiatych rokoch minulého storočia bola strava oveľa viac bohatá na prírodný Vitamín E, než je tomu dnes…

Vitamín E, slovne označovaný Tokoferol patrí spolu s vitamínmi A a D do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. V prirodzenej podobe je táto látka olejom nažltlej farby. V prírode existuje viac foriem tohto vitamínu. Alfa-tokoferol je relatívne stály na účinky tepla, čo však už neplatí o jeho ďalších formách. Tokoferol v podobe beta, gamma, delta, epsilon, a zeta sa stráca pod účinkami tepla, mrazu, dlhého skladovania a vplyvu oxidácie (dlhé vystavovanie na vzduchu).

Vitamín E sa vstrebáva spolu s tukmi v čreve a prostredníctvom krvi sa dostáva do pečene. Na rozdiel od ostatných vitamínov rozpustných v tukoch nie je vitamín E pre telo vo zvýšenej miere toxický, pretože sa ho pri nadbytku zbavuje. Hoci väčšina tejto látky sa prostredníctvom stolice a moču dostáva z tela von, istú časť si telo ponecháva ako súčasť tukového tkaniva, zásob v pečeni, súčasť krvi a v malých množstvách aj v iných častiach tela. Okrem klasickej cesty prijatia prostredníctvom tráviaceho ústrojenstva ho telo dokáže prijať aj cez pokožku vo forme krémov, ktoré ho obsahujú.

Kým vitamín A a D sú bohato obsiahnuté v živočíšnych potravinách, rôzne formy tokoferolu sú zastúpené v živočíšnej, ako aj v rastlinnej potrave. Treba však povedať, že živočíšne potraviny sú na vitamín E oveľa chudobnejšie. Obsahuje ho maslo, vajcia (žĺtok), mliečny tuk, pečeň zvierat atď. Najlepším zdrojom sú však rastlinné potraviny, kam patrí slnečnicový olej, olej z kukuričných klíčkov, sója, madle, olivový olej, orechy, pšeničné klíčky atď.

Vitamín E plní významnú úlohu Antioxidantu v našom tele. Táto funkcia je o to významnejšia, čím v znečistenejšom prostredí človek žije. Pri nízkej hladine vitamínu E v tele, sú nedostatočne chránené membrány buniek a DNA od nebezpečia voľných radikálov. Medzi ďalšie dôsledky avitaminózy môže patriť neplodnosť, dlhšie hojenie rán, zvýšený rozpad červených krviniek a zníženie ich počtu.

Odporúčaná denná dávka je 8 mg na deň pre ženy a 10 mg pre mužov.

Foto zdroj: thinkstock

Deivo, pre telocvikárov, ktorým záleží

Neónová dúhová lopta Veľkosť: 18cm

10,00 €

Neónová dúhová lopta Veľkosť: 18cm Kúpiť

Florbalová brankárska maska SWIFT Veľkosť: M

40,00 €

Florbalová brankárska maska SWIFT Veľkosť: M Kúpiť

Rohové značenie na podlahu Farba: Modrá

3,50 €

Rohové značenie na podlahu Farba: Modrá Kúpiť