Mlieko a jeho výživová hodnota

Najznámejšou látkou, ktorú mlieko obsahuje je kalcium. Vápnik pomáha udržiavať silné kosti a buduje ich hustotu. Kalcium okrem iného tiež podporuje funkcie nervového systému, svalové kontrakcie a prietok krvi v cievach. Odporúčaná denná dávka kalcia je približne 800-1000 mg, pričom ideálny prísun je okolo 1200mg.

mlieko

Mlieko z rozličných zdrojov má odlišné zloženie a nutričnú hodnotu. V nasledujúcej tabuľke sa nachádza pre porovnanie prehľad zloženia jednotlivých druhov mlieka pri objeme 100ml.

Výživová zložka

Jednotka

Kravské

Kozie

Byvolie

Ovčie

Ľudské

Sójové

Voda

g

87,99

87,03 83,39 80 87,5 93,27

Energia

Kcal 61 69 97 108 70 33

Bielkoviny

g 3,29 3,56 3,75 5,98 1,03 2,75

Tuky

g 3,34 4,14 6,89 7,01 4,38 1,92

Sacharidy

g 4,66 4,45 5,18 5,36 6,89 1,81

U športovcov je mlieko populárne predovšetkým pre vysoký obsah bielkovín. Ľudský organizmus používa aminokyseliny ako základ pre vytváranie najrôznejších typov bielkovín.

Čerstvé nepasterizované mlieko – ideálna forma – obsahuje 20 štandardných aminokyselín. 80% bielkovín v mlieku tvorí kaseín, zvyšných 20% je srvátka. Sú ľahko stráviteľné, ale veľmi citlivé na teplo. Pasterizáciou sa preto množstvo aminokyselinových reťazcov ničí. Obsahujú viacero dôležitých enzýmov ako imunoglobulín. Imunoglobulín funguje ako obranný mechanizmus pred vírusmi a bakteriálnymi toxínmi. Znižuje taktiež prejavy astmatických ochorení.

Mlieko obsahuje proteíny viažuce kovy, napríklad laktoferín. Ten je schopný viazať a vstrebať do organizmu železo. Ďalej lyzozym a laktoperoxidáza ničiace baktérie a mikróby.

Sacharidy sú v mlieku obsiahnuté prevažne vo forme laktózy. Prirodzené neodtučnené mlieko je z 2/3 tvorené nasýtenými tukmi. Tieto tuky sú dôležité predovšetkým ako stavebná hmota buniek a hormónov. Dodávajú energiu a obaľujú vnútorné orgány. Chránia ich tak pred poškodením. Tuk funguje ako transportér v tukoch rozpustných vitamínov (A, D a E) do buniek.

Ďalej je v mlieku možné nájsť draslík, fosfor, niacínriboflavín a probiotické baktérie. Mnoho ľudí uvádza problémy s trávením mlieka a preto sa mu vyhýbajú. Riešením by mohlo byť zaradenie tzv. kyslomliečnych produktov do jedálneho lístka. Kefír či acidofilné mlieko prispievajú k bezproblémovému a rýchlemu tráveniu a  majú tiež schopnosť podporovať trávenie laktózy.

Foto zdroj: thinkstock