Aditíva sú označované na výrobkoch písmenom E a trojmiestnym, alebo štvormiestnym číslom. Doposiaľ bolo značenie na obaloch čisto len na vôli výrobcu a preto sa nenachádzalo na všetkých potravinách. Vzhľadom k faktu, že v EU je toto značenie povinné, mal by sa aj náš spotrebiteľ dočkať lepšieho prehľadu. Na to aby však prehľad naozaj získal, mal by sa v záplave éčok vedieť aspoň trochu orientovať.
![]() |
Najprv však trochu všeobecných informácií o skupinách éčok. Akákoľvek prídavná látka v potravinách má za úlohu plniť jednu, alebo viacero z nasledovných funkcií:
-
zlepšenie podmienok výroby, spracovania, úpravy, prepravy a úschovy potravín,
-
zníženie zdravotného rizika, zvýšenie odolnosti potravín proti chemickým, fyzikálnym a biologickým zmenám a na predĺženie trvanlivosti potravín,
-
na zachovanie a zlepšenie výživovej hodnoty potravín (pridávaním alebo odoberaním niektorých zložiek),
-
zlepšenie organoleptických vlastností ( vlastnosti zistiteľné zmyslami ) potravín a zachovanie ich typických charakteristík, štandardnosti a kvality.
Podľa týchto úloh, ktoré potravinárske aditíva plnia ich možno rozdeliť na:
-
Antioxidanty
-
Konzervačné látky
-
Farbivá
-
Kyseliny, zásady a soli
-
Vonné, chuťové a povzbudzujúce látky
-
Látky upravujúce fyzikálne vlastnosti potravín
-
Potravinárske enzýmy
-
Rozpúšťadlá A iné technologické pomocné látky
Antioxidanty
Sú to látky, ktorých prítomnosť v potravinách predlžuje trvanlivosť a chráni ich pred skazením procesom oxidácie (kyslíku nachádzajúceho sa vo vzduchu). Antioxidanty možno nájsť v olejoch, v instantných výrobkoch, mastných výrobkoch, chipsoch, dresingoch, pekárenských výrobkoch, cereáliách atď. Hoci predlžujú trvanlivosť rovnako ako konzervačné látky, tvoria samostatnú kategóriu. Antioxidanty rozpustné v tukoch ako napr. E306-309, E320 a E321 bránia oxidácii tukov v potravinách. Do neškodnej skupiny antioxidantov patrí aj napr. kyselina askorbová (vitamín C) a jej príbuzné látky. Vitamín C (E300) a kyselina citrónová (330) majú za úlohu uchovať farbu a teda čerstvý vzhľad niektorých potravín z ovocia a zeleniny. Nie všetky antioxidanty používané v potravinách sú však neškodné. Do skupiny prinajmenej podozrivých látok patrí E310-311, E320-321 a E385. Ich účinok môže u ľudí spôsobiť bolesť hlavy, či dokonca alergie.
Konzervačné látky
Konzervačné látky predlžujú trvanlivosť potravín a bránia ich zničeniu činnosťou rôznych mikroorganizmov – ničia mikroorganizmy ako baktérie, kvasinky, huby, alebo plesne. Svoje uplatnenie majú v pekárenských produktoch, víne, syroch, v konzervovanom mäse, margarínoch, ovocných džúsoch a inde. Ako príklad možno uviesť E220-228 (siričitany), ktoré zabraňujú strate farby u sušeného ovocia. Ďalšou vlastnosťou prečo sa používajú je napr. zabraňovanie vzniku baktérií vo víne. Je ich možné taktiež nájsť v pekárenských výrobkoch a v produktoch rýchleho občerstvenia. Táto skupina éčok má okrem konzervačných účinkov aj vlastnosti antioxidantov. Dusičnany a dusitany sa používajú v rôznych mäsových výrobkoch ako sú párky, špekáčiky a pod. Prakticky za jediné aditívum, ktoré je neškodné je E200 – kyselina sorbová a jej príbuzné látky. Mnohé konzervačné aditíva niesu považované za látky, ktoré by boli pre naše zdravie príliš prospešné. Môžu spôsobovať migrény, alergie, astmatické záchvaty a nevoľnosť. O konkrétnych látkach však až v tabuľke v pokračovaní.
Farbivá
Vzhľad a farba potravín je asi to prvé čo nás na výrobku zaujme. Je to určite farba, ktorá nám povie o tom, či je výrobok čerstvý, alebo nie. Aby kupujúci proti vytrácajúcej sa sviežej farbe nič nenamietal, sú potraviny často prifarbované. Napríklad pri výrobe džemov môže zmeniť farbu ovocie natoľko, že bež prifarbenia by sa asi veľmi dobre nepredávali. Farby sú pre oko zákazníka dôležité a ten si výrobok skôr kúpi, ak bude pekne vyzerať. Z tohto dôvodu sú farby často pridávané aj tam, kde o svieži vzhľad už vôbec ísť nemusí. Niektoré výrobky sú obohatené o farbivá len ako o „ozdobu“. Sú to najmä rôzne cukrovinky. Tartrazin (E102), amaranth (E123) a erythrozin (127) spôsobujú na pokusných zvieratách rakovinu. Je to silný argument, prečo by sa im mal človek vyhnúť.
Zdroje: http://www.eufic.org/pt/quickfacts/food_additives.htm http://vm.cfsan.fda.gov/~lrd/colorfac.html http://www.foodsciencebureau.com.au/nutrit/additives.htm http://www.drsref.com.au/foodaddcodes.html http://www.hc-sc.gc.ca/food-aliment/cs-ipc/chha-edpcs/e_aspartame01.html http://hgic.clemson.edu/factsheets/HGIC3860.htm http://www.foresight-preconception.org.uk/summaries/frames/foodadd-nf.html http://www.foodstandards.gov.uk/safereating/additivesbranch/ http://www.faia.org.uk/sweeteners.php
Foto zdroj: thinkstock