Zmrzlina, samozrejme v trochu inej podobe ako dnes, bola známa už v rímskom impériu. Marco Polo doniesol z ciest po Ázii správy o zvláštnych mrazených a ochutených jedlách, na základe čoho sa v Taliansku začala vyrábať zmrzlina, ktorá sa postupne rozšírila do celej Európy.
Zmrzlina nie je nič iné ako mrazená pochúťka vyrábaná z mlieka (čím tučnejšie mlieko, tým chutnejšia zmrzlina), cukru, príchute (umelej alebo prírodnej), niekedy ovocia a stabilizátora, najčastejšie vo forme želatíny. Niekedy sa do zmrzliny pridávajú aj vajcia. Konkrétne zloženie, hlavne pomer jednotlivých prísad a spôsob spracovania surovín, čo robí zmrzlinu odlišnou od iných, však býva výrobným tajomstvom výrobcov zmrzlín.
Výživová hodnota zmrzliny výrazne závisí od množstva použitého mlieka alebo smotany a cukru. Ostatné zložky, ako stabilizátory, emulgátory a rôzne ochucovadlá nie sú pre organizmus využiteľné.
Z toho vyplýva, že zmrzlina nemusí byť nevyhnutne kalorickou bombou. Rozoznať vysoko kalorickú zmrzlinu od menej kalorickej sa dá podľa jej konzistencie. Vodnaté zmrzliny, tzv. drene, sú pre postavu najmenej škodlivé a pokiaľ sú vyrobené z ozajstného ovocia, sú tiež veľmi chutné. Naopak vysoko kalorické zmrzliny sú husté, málokedy ovocné, no na druhej strane čertovsky dobré :)
Tu treba spomenúť, že letné potešenie vo forme 4 kopčekov zmrzliny poliate čokoládou a ozdobené šľahačkou s ovocím sa môže energeticky vyrovnať steaku s opekanými zemiakmi. Našťastie v posledných rokoch výrobcovia vychádzajú v ústrety aj milovníkom zmrzliny, ktorí sa snažia o nadobudnutie či udržanie štíhlej línie, a preto môžeme nájsť v obchodoch aj nízkotučné varianty.
Tým, že zmrzlina obsahuje vysoký podiel mlieka, je dobrým zdrojom vápnika a tiež bielkovín. Okrem vápnika sa v nej nachádza tiež vitamín A, vitamín B2 a B12. Jedna naberačka obsahuje v priemere 5 g proteínov, 32 g sacharidov a 16 g nasýtených mastných kyselín.
Pokiaľ sa obávate, že zmrzlina by mohla Vašej postave ublížiť, môžete ju nahradiť mrazenou výživou alebo mrazeným jogurtom. Odporúčanie: Pred vložením jogurtu do mrazničky prepichnite viečko paličkou od nanuku. Výsledok bude stopercentný.
A na záver ešte jedna zaujímavosť z výskumu:
Američania sú národ, ktorý má štatisticky nízke percento žalúdočných vredov medzi obyvateľstvom. Bola to záhada, pretože pracovný stres, nezdravý spôsob stravovania, ako aj celého života, je pre túto krajinu veľmi známy.
Američania však taktiež patria medzi najväčších konzumentov zmrzliny. Zmrzlina znižuje teplotu v žalúdku. Pri veľkom a častom jedení tejto pochúťky je žalúdok doslova zmrazovaný. Pre vznik vredov je potrebná teplota vyššia a najlepšie prázdny žalúdok (kyselina sa nemá s čím zriediť). Ak máte teda v práci stres, dajte si kopček zmrzliny ;)
Foto zdroj: thinkstock