Bezpečné stravovanie

Pravidelne trénujúci ľudia a športovci rôzneho zamerania musia prijímať omnoho viacej určitých živín ako priemerní ľudia. Len tak môžu vyhovieť svojim zvýšeným energetickým nárokom. Čím viacej potravín skonzumujete (obzvlášť tých zo živočíšnych zdrojov), tým vyššie riziko potravinových infekcií alebo iných problémov podstupujete. Aby toho ešte nebolo málo, intenzívny a pravidelný tréning môže oslabovať imunitný systém. Váš organizmus tak môže byť náchylnejší a citlivejší k niektorým ochoreniam.

Bezpečné stravovanie

Nepríjemné na potravinových infekciách je to, že vám môžu odobrať značnú časť ťažko vybudovaného svalstva, pretože stratíte chuť k jedlu a máte do výraznej miery obmedzené vstrebávanie a využívanie živín.

Tieto ochorenia obvykle vznikajú z potravín, ktoré sú znečistené patogénnymi baktériami, jedmi, vírusmi alebo parazitmi. Takéto zdroje znečistenia majú najčastejšie pôvod v nedôslednom zachádzaní s pokrmami, v ich nesprávnej kuchynskej úprave alebo v skladovaní.

Aby ste riziko ochorení spôsobenými baktériami výrazne znížili, je nutné dodržiavať základné pravidlá, ktoré sa ale pomerne často zvyknú podceňovať. Je potrebné častejšie si umývať ruky, zlepšiť hygienu a starostlivosť o kuchynské nástroje, nádoby a ostatné pomôcky. Umývajte ovocie a zeleninu pod tečúcou vodou a čistite ich hygienickými škrabkami. Používajte iné nože na mäso a iné na ostatné potraviny, aby ste zamedzili prenosu prípadnej nákazy z mäsa.

Pretože veľká väčšina choroboplodných baktérií sa nerozmnožuje v chlade, venujte pozornosť aj kvalitnému chladeniu potravín. Nezabúdajte na to, že ani uvarené pokrmy by nemali ležať mimo chladený priestor dlhšie ako približne dve až tri hodiny.

Zmrazené potraviny nechávajte rozmraziť cez noc v chladničke, ale nie v dolných častiach, ktoré sú určené na zeleninu a kde je ideálna teplota k pomnoženiu baktérii a ich rozmnoženiu na nebezpečnú úroveň. Zamraziť môžete dať všeličo a vydrží vám to takto dlhý čas.

Napríklad mäso alebo pečivo, v prípade, že toho máte viac a viete, že to nespotrebujete v najbližších dňoch, odložte naporciované do mrazničky. Podobne to môžete urobiť s rôznymi druhmi tvrdých syrov, kockami tvarohu, ale aj s orechmi. Zamraziť sa dajú tiež rôzne druhy ovocia (ak vám nevadí, že neskôr bude čiastočne odvodnené) alebo aj uvarená zelenina (brokolica, mrkva atď.)

Keď sa budete o svoje potraviny dobre starať, minimalizujete rôzne problémy a budú sa aj potraviny dobre starať o vaše zdravie.

Foto zdroj: thinkstock

Deivo, pre telocvikárov, ktorým záleží

Píšťalka

3,90 €

Píšťalka Kúpiť

Volejbalová lopta školská šitá School

12,90 €

Volejbalová lopta školská šitá School Kúpiť

Brankárske Evo chrániče kolien Veľkosť: XS/S

49,90 €

Brankárske Evo chrániče kolien Veľkosť: XS/S Kúpiť