Acidofilné mlieko a zdravie

3623
kyslé mlieko

kyslé mlieko

Nápoj, ktorý človek buď miluje alebo nemôže ani cítiť – acidofilné mlieko, alebo po slovensky kýška, zakysanka či jednoducho kyslé mlieko.

Prečo je kyslé mlieko kyslé?

Názov acidofilné mlieko je originálne odvodený od pomenovania baktérie, vďaka ktorej sa čerstvé mlieko zmení na acidofilné – Lactobacillus acidophilus. Táto prospešná baktéria sa prirodzene nachádza v ľudskom tele a okrem kyslého mlieka ju nájdeme v ďalších fermentovaných produktoch – napríklad v jogurte, rôznych kefíroch, v pochúťkovej smotane či v kvalitnej slovenskej žinčici. Lactobacillus acidophilus mení prostredie, ktoré sa stáva nevhodným pre škodlivé baktérie.

Prečo je acidofilné mlieko vhodné aj pri intolerancii na laktózu?

Acidofilné mlieko je celkom iný nápoj ako klasické čerstvé mlieko – líši sa nielen vôňou a chuťou, ale aj textúrou a konzistenciou – je husté, krémové a sýte. Okrem toho má mnoho pozitívnych vlastností, ktoré z neho robia vylepšenú formu mliečneho nápoja. Lactobacillus acidophilus premieňa laktózu na jednoduché cukry. Vďaka tomu je kyslé mlieko vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Konzumácia kyslého mlieka pomôže aj tým, ktorí po vypití klasického mlieka trpia žalúdočnými či tráviacimi ťažkosťami. Acifofilné mlieko obsahuje menej tuku, je plné vitamínov, minerálov a pri poctivej výrobe a skladovaní aj živej kultúry laktobacilov.

Zloženie

Na sto gramov obsahuje tento nápoj 110 kcal, 2,5 g tuku, 13 g sacharidov a 8 g proteínov. Okrem toho pokryje z dennej potreby pre dospelého človeka 10 % vitamíanu A, 4 % vitamínu C a až 30 % vápnika.

Aké plusy má pitie kyslého mlieka

Okrem zažívacích ťažkostí vie acidofilné mlieko pomôcť s mnohými inými ochoreniami, dokonca zvládne odstrániť negatívne vedľajšie efekty niektorých liečiv. Napríklad pri užívaní antibiotík účinná látka lieku nerozlišuje medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami a popri zlikvidovaní tých, ktoré nám spôsobujú nepríjemné ochorenie, antibiotikum zničí aj prospešné baktérie, ktoré sú pre správne fungovanie nášho organizmu nevyhnutné.

V tomto prípade sa odporúča spolu s užívaním antibiotík užívať vhodné probiotiká. Za výborné probiotikum môže považovať aj kvalitné acidofilné mlieko, ktoré pomáha obnoviť potrebnú mikroflóru nachádzajúcu sa najmä v ľudských črevách a pohlavných orgánoch.

Acidofilný nápoj môže významne pomôcť pri liečbe niektorých ďalších ochorení – v kombinácii s vhodnou liečbou pomáha pri liečení migrény, problémov s močovými cestami, rôznymi infekciami a pri zníženej hladine vápnika v organizme (vďaka prirodzene vysokému obsahu vápnika v ňom).

Čo sa týka jeho biologickej funkcie, baktéria Lactobacillus acidophilus je účinným bojovníkom proti iným mikroorganizmom, spôsobujúcim rôzne ochorenia. Okrem zlepšovania celkovej imunity organizmu bojuje konkrétne napríklad s enterhemoragickou Escherichia coli (mutácia E. coli, ktorá produkuje toxíny, spôsobuje silné hnačky až smrť), Staphylococcus aureus (Zlatý stafylokok) či Salmonella (neslávne známy pôvodca otravy jedlom). Okrem toho významne pôsobí aj proti premnoženej kvasinke Candida albicans (kvasinkové infekcie).

Zdroje:
http://www.caloriecount.com/calories-purity-dairies-sweet-acidophilus-milk-i142889
http://acidophilusmilk.org/how-acidophilus-milk-is-beneficial-for-your-health/
http://bodyecology.com/articles/benefits_of_beneficial_bacteria.php

Foto zdroj: thinkstock