Recenzia na Organic Protein Pasta (cestoviny z fazule a zelenej sóje) od Max Sport

Maxsport Protein Pasta

Pri pojme strukoviny si väčšina z nás najčastejšie predstaví bielu alebo fľakatú fazuľu, hnedú šošovicu, prípadne zelený hrášok. Jednotlivé druhy strukovín však zahŕňajú viaceré iné a zaujímavé odrody.

Navyše, dajú sa použiť aj pri výrobe ďalších potravinových zdrojov. Jedným z dôkazov sú organické cestoviny s vysokým podielom bielkovín, ktoré sú vyrobené z čiernej fazule (špagety) a zelenej sóje (fettuccine).

Moja skúsenosť s Maxsport Organic Protein Pasta

Obidva typy cestovín je potrebné variť klasickým spôsobom vložením do osolenej vriacej vody, pričom špagety z čiernej fazule vyžadujú zhruba 6-8 minút a fettuccine (široké rezance) zo zelenej sóje len cca 3-5 minút.

Presný čas varenia si musíte aj v tomto prípade prispôsobiť na základe toho, ako máte cestoviny najradšej. Ja som dodržal približne 7 minút pri špagetách a 4 minúty pri fettuccine.

Tieto produkty nenaberajú na objeme až tak výrazne ako klasické cestoviny. S lepením neboli žiadne problémy. Chuť je v oboch prípadoch špecifická a samozrejme aj pomerne odlišná od bežných cestovín.

Nám chutili špagety, aj fettuccine. Záleží však určite od toho, či máte radi strukoviny. Ak áno, smelo do toho. Určite je veľmi podstatné to, s čím ich skombinujete a ako ich dochutíte.

Niekoľko zaujímavých kombinácii:

– bio cestoviny, mozzarella, cherry paradajky, bazalkové pesto
– bio cestoviny, syr typu brie, špenát, trochu opraženej slaniny a cesnaku
– bio cestoviny, parmezán, sušené paradajky, olivový olej, cesnak, bylinky
– bio cestoviny na sladko s použitím maku alebo orechov, masla a javorového sirupu
– bio cestoviny s tuniakom, zálievka z bieleho jogurtu, zeleninový šalát
– bio cestoviny, mäsové guľky, obľúbený syr, paradajková omáčka
– bio cestoviny, kvalitná smotanová omáčka, huby

Počítajte s tým, že špagety z čiernej fazule aj fettuccine zo zelenej sóje sú dosť sýte.  Už samé o sebe. Aj preto je na balení uvedené, že jedna porcia má 50g. To si ale samozrejme môžete upraviť podľa vlastných požiadaviek.

Zasýtia. Obmedzujú tak prejedanie. Môžu byť teda aj vítaným pomocníkom pri chudnutí.

Výhodou je nízky glykemický index. Nespôsobujú nárazové navýšenie hladín krvného cukru. Môžu byť vhodné na obed, ale aj na večeru. Odporúčam skúšať viaceré kombinácie a recepty, vďaka čomu to bude nielen chuťovo iné, ale pridaním iných surovín sa môže navýšiť aj biologická hodnota a využiteľnosť všetkých živín v jedle.

Cena 200-gramových balení sa pohybuje okolo 3€. Myslím si, že to vzhľadom k použitiu kvalitných surovín, vysokému obsahu bielkovín, zdravotným pozitívam a iných výhodám je prijateľná cena.

Napriek tomu by sme však privítali, keby výrobca postupom času uviedol na trh napríklad aj ekonomickejšie ,väčšie balenie pre ľudí, ktorí majú záujem o pravidelnejšiu konzumáciu týchto cestovín.

Aké je zloženie Organic Protein pasta

Maxsport Protein Pasta

Energetická hodnota a základné výživové údaje na jedno celé balenie (200g, bio cestoviny zo zelenej sóje s vysokým obsahom bielkovín, fettuccine):

Energia a kalorická hodnota: 2672kj, 634kcal
Bielkoviny: 85,2g
Sacharidy: 78,8g
Tuky: 6g
Vláknina: 37,6g

Energetická hodnota a základné výživové údaje na jedno celé balenie (200g, bio cestoviny z čiernej fazule s vysokým obsahom bielkovín, špagety):

Energia a kalorická hodnota: 2684kj, 638kcal
Bielkoviny: 84g
Sacharidy: 79g
Tuky: 7g
Vláknina: 38g

Kým klasické cestoviny vznikajú z nekysnutého cesta za použitia pšeničnej múky, vody alebo aj vajec, na výrobu týchto boli použité len uvedené strukoviny a voda.

Sú bio, bezlepkové, vhodné pre vegánov, majú nízky glykemicky index, obsahujú vysoký podiel vlákniny a čo bude určite zaujímať viacerých z vás, majú až 42% bielkovín.

Použité suroviny pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva a výrobca sa zaväzuje, že nie sú geneticky modifikované.

Strukoviny patria vo všeobecnosti k veľmi zdravým potravinám s vysokou výživovou hodnotou, celým radom prospešných vlastnosti a biologicky aktívnych látok. Čo sa týka porovnania s klasickými cestovinami, tieto obsahujú oveľa viac bielkovín (a s vyššou biologickou hodnotou), majú zhruba polovicu sacharidov ako bežné cestoviny a celková energetická hodnota je približne rovnaká.

Kladne hodnotím obsah vlákniny a hustotu mikroživín. Čierna fazuľa a zelená sója (správnejšie by však malo byť fazuľa mungo, keďže ide tiež o druh fazule) majú podobné výživové hodnoty a vlastnosti. Sú bohaté na antioxidanty, železo, vápnik, horčík, draslík alebo aj vitamíny skupiny B.

Moje hodnotenie (8,5 z 10)

Bio cestoviny z čiernej fazule a zelenej sóje môžu byť veľmi vhodné pre viaceré skupiny ľudí. Samozrejmosťou sú vegetariáni, vegáni a celiatici. Taktiež tí, ktorí sa chcú stravovať celkovo zdravšie a uprednostňujú potraviny s nižším glykemickým indexom. Extra bielkoviny a vysoká hustota mikroživín sú v prípade cestovín príjemným bonusom. Ide o menej známe chute, vzhľad i spracovanie. No výhody jedla sú jasné.

Hlavné plusové body:

+ vysoký obsah bielkovín, vlákniny a mikroživín
+ kvalitné strukoviny z ekologického miestneho poľnohospodárstva
+ nízky glykemický index, dlhodobé zasýtenie
+ rýchla príprava

Hlavné mínusové body:

– ekonomickejšie balenie