Glykemický index rôznych druhov potravín – tabuľka 1.

V tomto príspevku nájdete hodnoty glykemického indexu cestovín, ryže, strukovín, zemiakov, zeleniny a ovocia. Tabuľka rozlišuje spôsob úpravy konkrétnej potraviny. Pred tým než sa ponoríte do čísel v tabuľke, musím upozorniť, že hodnoty sú získané experimentálne. Môžete preto natrafiť na rôzne pramene, v ktorých sa hodnoty budú rozchádzať. Prečo tomu tak je, som písal v predchádzajúcom článku.

Glykemický index rôznych druhov potravín

Potraviny 100% glukóza 100% biely chlieb
 
Cestoviny    
Špagety biele varené priem. 41 59
Makaróny varené priem. 47 67
Tortellinni so syrom 50 71

Instantné slíže

47 67
 
Ryža    
Ryža varená biela priem. 64 91
Ryža varená dlhozrnná priem. 64 91
Ryža parboiled priem 68  
Ryža biela s nízkym obsahom amylázy 38 54
Ryža hnedá varená 55 79
 
Strukoviny    
Hrach lúpaný varený 32 45
Hrach veľkozrnný sušený 39 56
Hrach mrazený varený 48 68
Hrach sušený varený 22 32
Šošovica zelená, červená priemer 28 39
Fazula sušená 70 100
Fazula varená priemer 33 47
Sója priemer 17 25
 
Zemiaky    
Zemiaky varené 64 91
Zemiaky pečené 85 121
Hranolky 75 107
Zemiaková kaša 74 105
Zemiaková kaša instant. 85 122
Zemiakové knedle 52 74
 
Zelenina    
Hrášok zelený priemer 48 68
Mrkva priemer 47 68
Kukurica sladká 54 78
 
Ovocie    
Jablká priemer 36 52
Hrušky 37 53
Broskyne 37 60
Čerešne 22 32
Hrozno 49 70
Banány 58 84
Slivky 39 55
Kiwi priemer 43 45
Pomaranč priemer 42 60
Jahody 40 57
Ananás 59 84
Ďatle sušené 103 147
Figy 61 87
Marhule 30 43

Druhá časť TABUĽKY

Foto zdroj: thinkstock