![]() |
Každá diéta je pre organizmus stres s ktorým sa telo snaží vyrovnať. Ľudia počítajú, kalórie, držia drastické diéty, hladujú. Stačí aby sa len raz prehrešili voči hladovke a sú tam kde boli pred dlhými týždňami, kedy s diétou začali. Je veľa tých čo kričia, že nič nejedia a aj tak priberú. Možno je to práve v tom. Telo má vrodený pud sebazáchovy a v časoch keď je stresované (diéta, hladovka, či hladomor), má tendenciu prijatú potravu šetriť a ukladať pre prípad, že by bolo ešte horšie a stres by trval ešte dlho. Tuk je ideálnou formou energie na skladovanie. Posúďte sami. Z jedného gramu tuku sa dá získať viac energie ako z gramu cukru, alebo bielkovín. Telo nedokáže skladovať bielkoviny a cukry len v obmedzenom množstve. Pre tuky sa na páse, bokoch, či stehnách nájde miesta vždy dosť…
Cesta chudnutia cez diétu z hore popísaných dôvodov nie je asi najideálnejšia a najtrvalejšia. Dnes si preto popíšeme iný spôsob. Ani cvičenie samo o sebe nie je v boji s tukom účinné, pokiaľ má človek nesprávne stravovacie návyky. Ak teda chce človek so sebou niečo urobiť, mal by začať zmenou životného štýlu. Nestačí len zmeniť svoje stravovacie návyky na krátku dobu, ale treba sa pokúsiť dosiahnuť zmeny dlhodobej.
Biele pečivo, bielu ryžu a iné tak „kvalitne“ upravené potraviny nahraďte za produkty celozrné. Sú bohaté na vlákninu, minerály a ostatné živiny, ktoré sa inak úpravou strácajú. Najväčšie vrásky robí v potrave tuk. Ako je to len možné, vyhnite sa vysmážaným jedlám. Príjem tuku by sa v jedálničku mal obmedziť a jeho menej kvalitné formy nahradiť za kvalitnejšie. Platí jednoduché pravidlo, že čím je tuk redší – tekutejší, tým ľahšie ho telo príjme a dokáže ho využiť na prácu a nie len ako tukovú zásobu. Asi najlepšou formou tukov v potrave je olivový olej lisovaný za studena – tzv. panenský olivový olej. Je mi jasné, že je to olej drahý a preto si niečo povieme aj o tých ostatných. Hneď za panenským olivovým olejom je tepelne upravovaný olivový olej. Aj napriek tepelnej úprave je stále kvalitnejší než oleje z iných rastlín. Medzi lepšie oleje ešte patrí slnečnicový olej, ktorý je už cenovo prístupnejší. Vždy je kvalitnejší olej lisovaný za studena ako spracovaný tepelne. Rozhodne je na mieste vyhýbať sa tukom živočíšneho pôvodu. Tie obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v porovnaní s rastlinnými (nenasýtené kyseliny) omnoho ťažšie využijú pre telesnú činnosť. Vhodné je preto vylúčiť aj vysokotučné syry, alebo vysokotučné jogurty.
Sladkosti si človek dopriať môže, ale taktiež je vhodné zvážiť koľko a kedy. Obmedzte ich, vylúčte čokoládu (obsahuje tuk) a skúste ich nahradiť ovocím.
K stravovacím návykom patrí aj spôsob jedenia. Nejedzte hltavo a nemusíte za každú cenu zjesť všetko čo je na tanieri.
Vhodné je sa stravovať v rozumnom množstve. Neprejedať sa, ani nehladovať. A ako človek potom schudne, keď bude príjem živín normálny? Pre docielenie energetického deficitu sú najvhodnejšie pohybové aktivity. Ak je prekážkou nedostatok času, prestaňte využívať za každú cenu výťah, chodievajte viacej pešo, alebo si kúpte rotoped.
Foto zdroj: thinkstock