Čo je to Maltodextrín

Len nedávno som v samostatnom článku popisoval vzájomný vzťah medzi glykogénom a glukózou. Obe sú pre svalovú prácu športovca veľmi dôležite. Nie však jediné. Dnes rozšírim tento vzťah o pojem MALTODEXTRÍN.

Čo je to Maltodextrín

Glukóza predstavuje jednoduchý cukor s prakticky univerzálnym využitím. Má sladkú chuť a skladá sa z jednej sacharidovej jednotky. Nepotrebuje sa ďalej štiepiť. Po jej skonzumovaní získa telo do žíl doslova okamžite energiu, ktorá je pripravená na spálenie.

Ak by to platilo pri glukóze v neobmedzenom množstve, jednalo by sa pre väčšinu športovcov o ideálny výživový doplnok pred a počas výkonu. Pri vytrvalostnom výkone by sa jednoducho siahlo po glukózovom nápoji a energia by bola obnovená.

Žiaľ, tak ľahké to nie je. Jednoduché cukry, kam patrí aj glukóza, majú jednu negatívnu vlastnosť. Ak sa do tela pridajú vo väčšej koncentrácii ako cca 5%, siahnu na vodu zo svojho okolia. Teda roztok s hustotou väčšou ako 5% potrebuje vodu niekde doplniť. Stiahne si ju zo svojho okolia – z tráviaceho ústrojenstva. Výsledkom budú zažívacie ťažkosti. Z tohto dôvodu sa neodporúča prekračovať spomenutú hodnotu.

Ako ale doplniť stratenú energiu keď 5% roztok glukózy nestačí? Do úvahy pripadá maltodextrín alebo VITARGO (popis v nasledujúcom článku).

Jednoduché cukry nepotrebujú štiepenie a sú energeticky ihneď k dispozícii. Komplexné cukry v sebe ukrývajú veľké množstvo energie. Na jej získanie je ich potrebné stráviť – rozložiť na jednoduché cukry. Na to však počas športového výkonu nie je čas. Trávenie športovca počas výkonu nepracuje na 100% a len by ho zaťažovalo. Predstavte si, že idete behať a zjete tesne predtým zemiaky alebo ryžu (komplexné sacharidy). Ako by sa Vám behalo?… Z tohto dôvodu sú komplexné cukry tesne pred výkonom a počas výkonu nepoužiteľné.

maltodextrín maltodextrín

Maltodextrín predstavuje akýsi medzistupeň medzi jednoduchými a komplexnými sacharidmi. Získava sa z obilia, zemiakov a ryže. Nejedná sa o jeden produkt. Správny termín sú maltodextríny. Maltodextríny sú polysacharidy rozštiepené na kratšie reťazce. Spravidla sa skladajú z 3-19 molekúl glukózy.

Väzby glukózy v takýchto reťazcoch sú veľmi slabé. A práve preto je maltodextrín pre športovca tak zaujímavý. Navonok pôsobí ako komplexný cukor. Po skonzumovaní sa však slabé väzby v reťazci rýchlo štiepia na jednoduchú glukózu. Výsledkom je väčšie množstvo získanej energie, bez zažívacích ťažkostí.

Maltodextrín nevýhody:

Limity prijatej energie z maltodextrínu sú hneď dva

  • Denná dávka by nemala presahovať 60-80g. Viac telo neprijme.
  • Maltodextrín sa ťažšie rozmiešava pri väčšej koncentrácii.

Maltodextrín výhody:

  • "Polysacharid", ktorý nezaťažuje trávenie a rýchlo sa štiepi na glukózu.
  • Ideálny cukor počas výkonu a tesne po výkone.
  • Maltodextrín dokáže vhodne doplniť roztok glukózy bez zažívacích ťažkostí. Príklad: 5% glukózy + 10% maltodextrínu.

Foto zdroj: thinkstock