Stále všade čítate a počujete o tom, že máte veľa piť (nealkoholických nápojov, pochopiteľne). Najlepšia je voda, riedené ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové čaje či zelený čaj. Nie každému je však príjemné neustále čosi popíjať.
Niekedy na to nie je čas, niekedy ani chuť. Veď to poznáte. V lete je to s chuťou na tekutiny lepšie, lebo si ich telo neustále vyžaduje. V chladnejších ročných obdobiach, akými sú zima, jeseň ale aj jar, často prijímame oveľa menej tekutín ako by sme mali. Navyše v chladnom počasí máme chuť najmä na teplé a ochutené nápoje, ako napríklad na kávu, rôzne aromatické čaje s medom, horúcu čokoládu, mlieko či čierny čaj s mliekom.
Väčšina týchto nápojov je vysoko kalorická a niektoré z nich dokonca pôsobia mierne dehydratačne. Preto je vhodné pitný režim doplniť tekutinami aj z iných zdrojov. Ako v lete tak aj v zime je dobré zahrnúť do jedálneho lístka potraviny, ktoré nám môžu poskytnúť dostatočné množstvo prírodných štiav.
Melón
Stará známa „voda v šupke“ je vodný melón, alebo ak chcete presné botanické pomenovanie – dyňa červená. Chutná sladká dužina obsahuje okolo 90% vody a pritom len do 40 kcal na 100g. To ju činí ideálnym pokrmom pre ľudí, ktorých nebaví nalievať sa neustále vodou.
Podobne ako melón sú na tom s obsahom vody aj uhorky, zelené druhy šalátov a paradajky. Klasickou 400g porciou zeleninového šalátu, ktorý si pripravíte napríklad z ľadového šalátu, uhoriek a paradajok získate približne 350 g vody, čiže jeden veľký pohár.
Ovocný šalát
Ako bonus k tejto na pohľad neviditeľnej vode obsiahnutej v zelenine získate množstvo vitamínov, minerálov a iných užitočných látok. Ako sladkú obmenu k zeleninovému šalátu si môžete pripraviť aj ovocný šalát. Ak do neho nakrájate jahody, pomaranče a jablká, tak zo 400g porcie získate približne 330g vody.
Všetky druhy ovocia v tomto šaláte majú vysoký obsah vitamínu C, čiže o jeho ďalší denný príjem sa už nemusíte starať. Šalát zo zrelého voňavého ovocia môže navyše poslúžiť ako luxusný a zdravý dezert. Adekvátnou zložkou stravy môžu byť aj rôzne zeleninové či mäsové vývary, ktoré tiež poskytnú telu pomerne veľké množstvo tekutín. Nesmú však byť priveľmi osolené.
Odvodňujúce nápoje a potraviny
Ako sme už vyššie spomenuli, existujú aj nápoje a potraviny, ktoré vám tekutinu z tela skôr vyženú. Medzi takéto nápoje patrí najmä káva (z toho pramení aj dobrý zvyk podávať ku každej káve v kaviarni pohárik čistej vody), ale aj prílišné pitie zeleného či čierneho čaju.
Vhodné je tiež obmedziť soľ, resp. aspoň sa snažiť jedlá nepresoľovať. Na vylúčenie soli totiž naše telo spotrebuje viac vody, čiže platí rovnica – čím viac soli zjeme, tým viac vody budeme musieť vylúčiť – tým menej vody nám v tele ostane.
Vo všeobecnosti by muži mali vypiť približne 3l tekutín a ženy 2,2l tekutín denne. Do tohto príjmu sú už započítané aj tekutiny prijaté z jedál. Ako zistíte, či je váš denný príjem tekutín optimálny? Ak denne vylúčite približne 1,5 litra slabo zafarbeného moču a málokedy cítite smäd, je pravdepodobné, že váš príjem tekutín je tak akurát. Niektorí ľudia v snahe dodržiavať pitný režim pitie preháňajú (vypijú aj 5 a viac litrov tekutín denne) a tým si spôsobujú viac škody ako úžitku. Nadmerný príjem tekutín totiž zbytočne zaťažuje obličky.
Foto zdroj: thinkstock