Palmový olej

Palmový olej

Takmer v každej domácnosti sa nachádza množstvo výrobkov, ktoré obsahujú palmový olej. S veľkou pravdepodobnosťou sa tento olej nachádza aj vo vašich výrobkoch dennej potreby (najmä v kozmetike) či v jedle, ktoré denne prijímate. Neustále...
sušené raw kakaové bôby

RAW kakaové bôby ako superpotravina, alebo zdravá sladkosť

Kakaové bôby sú semená rastliny Theobroma cacao (kakaovník pravý), ktorá sa pestuje už zhruba od 5. storočia. Rozdeľuje sa do troch hlavných skupín: forastero (približne 90% celkovej produkcie), criollo a trinitario. V minulosti sa plody...
uhorky

Prečo sú uhorky horké?

Pri príprave jedla nám často napadne milión otázok. Jednou z aktuálnych otázok sezóny, ktorá zaujíma azda aj vás, je tajomstvo pôvodu horkej chuti niektorých uhoriek a najmä horkej chuti šupiek väčšiny uhoriek. Prečo sú...
himalájska soľ

Himalájska soľ vs stolová soľ – v čom sú odlišné?

Soľ nad zlato Vedú sa o nej neustále diskusie. Napriek neustálym polemikám o množstve soli, ktorú naše telo potrebuje, je zrejmé, že žiť úplne bez soli by rozhodne nebolo prospešné, dokonca ani možné. Možno ste...
kokosový cukor

Kokosový cukor

Kokosová palma je veľmi vďačná rastlina, ktorá sa dá zužitkovať všemožnými spôsobmi  - od získavania vlákien na pevné tkaniny a povrazy, cez užívanie mladých výhonkov ako zeleniny až po zdroj chutných a zdravých ingrediencií...
nakupovanie potravín

Má miesto nakupovania vplyv na naše zdravie?

Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, čo všetko nás pri nákupe potravín ovplyvňuje a skončí v našom košíku? Ak mám na výber viacero predajných miest a široké zastúpenie jednotlivých potravín, odrazí sa to automaticky aj...
baobab a prášok z baobabu

Baobab ako superpotravina

Hoci v očiach Malého Princa boli baobaby zlé stromy a neustále sa ich chcel zbaviť, vo vašom prípade to môže byť presne naopak. Tento obrovský exotický strom prináša mnoho pozitív, vďaka ktorým sa prášok...
bielkoviny a proteín ako výživový doplnok

Kvalita bielkovín

Predmetom tohto článku je nutričná hodnota bielkoviny. Tá sa odvíja od toho, či konkrétny proteín obsahuje esenciálne aminokyseliny v množstvách potrebných pre organizmus. Vo fyziológii rozoznávame niekoľko spôsobov na hodnotenie kvality proteínov (biologická hodnota, čisté...
banán

Banán – sladký a prospešný

Obľúbené žlté ovocie, ktoré dnes už dostanete takmer v každých potravinách i na trhoch. Veľmi vám chutí, no napriek tomu sa cítite mierne previnilo, keď dávate dole jeho hladkú šupku. Každá druhá "zaručená" diéta...
avokádo

Avokádo – zabudnite na rastlinné maslo

Už ste ho istotne videli na regáloch obchodov, už ste o ňom možno aj čosi počuli. Ale zatiaľ ste sa o avokádo príliš nezaujímali. Po prečítaní nasledujúceho článku možno zmeníte názor a na nenápadnom...

SLEDUJTE NÁS

6,034FanúšikovLike
4,410OdberateľovOdoberať

STARÉ ALE DOBRÉ