Mak vo výžive športovca

Plná chuť, vysoký obsah výživných látok a dostupnosť predurčujú mak na vysoké priečky vo vyváženej strave. Semeno maku, získavané zo suchých plodov makového...

Strukoviny

Hodnotnou potravinou, na ktorú sa bohužiaľ v poslednej dobe často zabúda, je práve skupina strukovín. V minulosti sa jedlá zo strukovín na našom území varili veľmi často, fazuľu dokonca kedysi sedliaci nazývali "mäsom chudobných"...

Chia semená

Chia semená boli po stáročia používané ako jedna z hlavných plodín medzi Indiánmi a obyvateľmi súčasného Mexika. V skutočnosti sa ich používanie ako vysoko-energetického jedla s vplyvom na zvýšenie vytrvalosti...

banán

Banán – sladký a prospešný

Obľúbené žlté ovocie, ktoré dnes už dostanete takmer v každých potravinách i na trhoch. Veľmi vám chutí, no napriek tomu sa cítite mierne previnilo, keď dávate dole jeho hladkú šupku. Každá druhá "zaručená" diéta...

Huby a ich miesto vo výžive

Hoci niektoré druhy húb je možné kúpiť v obchodoch počas celého roka, práve teraz prichádza sezóna hubárov. Príroda nám núka takmer neobmedzenú možnosť (ak poznáme tie správne miesta) zberu chutných, zdravých...

Jablko

Pravdivosť všeobecne známeho výroku – jedno jablko denne odoženie doktora – čoraz častejšie potvrdzujú rôzne výskumy. Pre nás obyčajné jablko, ktoré máme takmer denne pred sebou. Napriek tomu si ho ceníme možno menej ako...

Kokosový olej

Kokosový olej

Lipidy sú nevyhnutnou zložkou našej potravy. V potrave ich prijímame vo forme rôznych typov tuhých či tekutých tukov a olejov, z ktorých súčasná medicína za najzdravšie pokladá práve tie, ktoré sú rastlinného pôvodu. Jedným veľmi zaujímavým...

Ako sa zbaviť častých chýb v stravovaní

Pravda je taká, že mnoho priaznivcov posilňovania a zdravého životného štýlu robí príliš veľa diétnych chýb. Či už sa jedná o nedostatok bielkovín, nadbytok jednoduchých cukrov, prípadne zaradenie nevhodných jedál v období pred spánkom. Takéto výpadky...

Konzumovať celé vajcia alebo nie?

Vajcia sú potravinou, ktorá si v posledných desaťročiach niekoľkokrát získala zlú reputáciu kvôli popleteným a nepravdivým informáciám. Celé roky lekári a vedci hovorili o tom, ako sú nezdravé, a varovali pred konzumáciou celých vajec. Dnes...

uhorky

Prečo sú uhorky horké?

Pri príprave jedla nám často napadne milión otázok. Jednou z aktuálnych otázok sezóny, ktorá zaujíma azda aj vás, je tajomstvo pôvodu horkej chuti niektorých uhoriek a najmä horkej chuti šupiek väčšiny uhoriek. Prečo sú...

SLEDUJTE NÁS

6,065FanúšikovLike
4,214OdberateľovOdoberať

STARÉ ALE DOBRÉ