Éčka podrobne (E300 – E330)

Po dlhšej prestávke sa v príspevku opäť venujem problematike látok pridávaných do toho, čo jeme. Aditíva od čísla 300 po 330 nájdete v prehľadnej tabuľke...

Diéta – zopár tipov (2.časť)

Diéta je oveľa účinnejšia, ak sa kombinuje s telesnou aktivitou. Okrem zvýšeného energetického výdaja, športová činnosť naplní často aj prázdny časový priestor, kedy je nutkanie na jedenie väčšie – napr. pri pasívnom sledovaní televízie.

acai berry

Čo je to acai berry

V posledných rokoch sa na trhu s doplnkami výživy začal čoraz výraznejšie presadzovať čierno-fialový druh exotického bobuľovitého ovocia. Reč je práve o acai berry (açai – vyslovuje sa ako asaí), ktorým sa zvykne hovoriť aj ovocie bohov...

Čo je glukóza a glykogén

Glukóza má pre ľudské telo a športovca jedinečný význam. Predstavuje okamžitý zdroj energie a ako jediný zástupca sacharidov je neustálou súčasťou našej krvi. V tomto článku si povieme o tomto monosacharide trochu viac...

Kojenie a aeróbna pohybová aktivita

Pred nedávnom som dostal otázku, na ktorú som nebol úplne kompetentný odpovedať. Prečo? No lebo otázka sa týkala kojenia, ...a aj keď poznám všeobecné zásady kojenia (či dojčenia) pri pohybovej aktivite, na špecifickú otázku...

chuť na sladké

5 spôsobov ako proteíny podporujú spaľovanie tukov

Proteíny majú v organizme okrem budovania svalovej hmoty a jej ochrany mnoho iných úloh. Dostatočné množstvo a správny výber bielkovinových jedál zabezpečuje aj podporu spaľovania tukov (priamymi aj nepriamymi cestami). Znižujú chuť na sacharidy a celkovo potláčajú hlad Mnoho ľudí...

Glutamín

Aminokyselín je veľa. Vyzdvihnúť vlastnosti len jednej, by sa zdalo byť ťažké. Napriek tomu sa glutamín svojimi pozitívnymi účinkami považuje za „najpestrejší“.

Glykemický index rôznych druhov potravín – tabuľka 2.

Dokončenie tabuľky s hodnotami glykemického indexu. Tentokrát v nej nájdete potraviny ako - Mlieko a mliečne výrobky, sušené a jemné pečivo, chlieb a pečivo, cukor, nápoje a výber potravín nezapadajúcich do konkrétnej skupiny...

Kazeín

Z hľadiska najlepšieho využitia bielkovín počas dňa sa stretávame s proteínmi s rôznou dĺžkou vstrebávania. Táto dĺžka zohráva dôležitú úlohu najmä počas dňa, keď telo dostáva do seba kvalitné bielkoviny...

Éčka – Aditíva I.

Aditív, aditívum, alebo ľudovejšie označenie éčka je výraz pre prídavné látky, ktoré majú v potravinách zlepšiť určité vlastnosti. Môžu mať prírodnú ako aj syntetickú podobu. Spravidla sa jedná o rôzne zahusťovadlá, emulgátory, enzýmy...

SLEDUJTE NÁS

6,074FanúšikovLike
4,014OdberateľovOdoberať

STARÉ ALE DOBRÉ