Vláknina je dôležitou súčasťou stravy a obvykle sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu. Nielenže je nevyhnutná pre optimálne zdravie a správne trávenie, ale dokáže pomôcť aj pri budovaní štíhlej, vyšportovanej postavy. Nižšie si uvedieme hlavné vlastností vlákniny, ktoré ovplyvňujú fyzickú kondíciu a zlepšujú niektoré funkcie organizmu.
Celkové zlepšenie vstrebávania živín
Konzumácia vlákniny je dôležitá aj z pohľadu vytvorenia prirodzeného anabolického prostredia v tele, pretože vláknina zlepšuje vstrebávanie živín z črevného traktu tým, že pomáha odstraňovať nestrávené časti potravy. To samozrejme vedie k efektívnejšiemu využívaniu nutrientov a tým pádom aj k lepším športovým výsledkom.
Vplyv na trávenie sacharidov
Celozrnné produkty, ovsené vločky alebo sladké zemiaky patria medzi najlepšie potraviny s postupným uvoľňovaním energie. Poskytujú telu dlhotrvajúci energetický zdroj a sú trávené pomalšie ako jednoduchšie formy sacharidov. Práve ich vysoký obsah vlákniny zabezpečuje predlženie doby trávenia. Ak spomalíte vstup prijatých sacharidov do krvného obehu, prijatá energia vydrží dlhšie. To vám pomôže k tomu, aby ste zostali mentálne čerstvejší a aktívnejší. Ďalšou výhodou je efektívnejšie uloženie glykogénu a zníženie rizika ukladania tukov do telesných zásob.
Pomáha spracovávať tuk zo stravy
Konzumácia nasýtených tukov prijímaných vo väčších dávkach a pravidelne je spájaná so srdcovými problémami, obezitou a inými ťažkosťami. Vláknina sa vyznačuje schopnosťou naviazať určité tuky zo stravy a odstrániť ich z tela. Ak napríklad konzumujete hovädzí steak alebo nejaký plnotučný mliečny výrobok a k tomu si pridáte aj zeleninový šalát (ako zdroj vlákniny), vláknina pomôže neutralizovať niektoré z prijatých tukových kalórii.
Zvyšuje inzulínovú citlivosť
Keď prijímate sacharidy, telo na to odpovedá vylúčením inzulínu, ktorý je zodpovedný za transport proteínov a sacharidov do svalov, čím sa zabezpečí svalový rast a regenerácia. Limitujúcim faktorom však môže byť inzulínová citlivosť. Zlepšiť ju môže pravidelné cvičenie, vyšší podiel svalovej hmoty alebo nízke percento telesného tuku. Určitý vplyv na to má aj vláknina (a špeciálne tá rozpustná), takže máte ďalší dôvod na jej vyšší príjem.
Pomáha znižovať apetít
Je zrejmé, že potraviny s vyšším obsahom vlákniny výrazne pomáhajú hlavne v čase diét a to tým, že znižujú apetít a obmedzujú veľkosť jednotlivých porcií. Zeleninový šalát zaberie v žalúdku pomerne veľa miesta, po jeho konzumácii sa cítite nasýtení, je nízkokalorický a spomaľuje trávenie. Zvýšený príjem vlákniny je teda základným a veľmi efektívnym nástrojom pri riadení celkového kalorického príjmu.
Foto zdroj: thinkstock