Vitamín B9 – kyselina listová (VI.)

Význam:

  • Spolu s vitamínom B12 je kyselina listová nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek
  • Liečba chudokrvnosti
  • Je dôležitá pre metabolizmus aminokyselín
  • Významná pre tvorbu DNA a resyntézu RNA
Vitamín B9 - kyselina listová

Označenie tejto látky ako B9 je asi menej zaužívané ako slovné pomenovanie kyselina listová. Tento vitamín je dôležitý pre tvorbu DNA a zdraví vývoj buniek. Rovnako je dôležitý v metabolizme bielkovín a pomáha pri trávení. Kyselina listová je vitamín prospievajúci nervovému systému a jej užívanie môže napomôcť k celkovému emocionálnemu zdraviu. Jej zvýšené dávky sa dokonca odporúčajú v čase tehotenstva z hľadiska prevencie defektov nervového systému nenarodeného dieťaťa. Tento vitamín môže prospieť pri stavoch psychického nepokoju a depresie. Zvýšenú pozornosť jeho užívaniu by mali venovať ľudia pod neustálym stresom, ľudia konzumujúci veľké množstvo alkoholu a ženy užívajúce antikoncepciu. Vitamín sa odporúča prijímať v rámci B komplexu, no predovšetkým s vitamínmi B12 a B6.

Nedostatok kyseliny listovej sa môže prejaviť búšením srdca, únavou a vznikom problémov so zažívacím traktom. Pri dlhodobom nedostatku tohto vitamínu sa môže dostaviť anémia, časom osteoporóza či rakovina čriev. Lokálnym nedostatkom tohto vitamínu môžu často trpieť aj fajčiari, u ktorých bola zaznamenaná nízka hladina kyseliny listovej v oblasti pľúc.

Príznaky nadbytku sú veľmi vzácne. Môžu sa však dostaviť problémy s trávením, celková strata energie, bolesti hlavy, znížená citlivosť kože, svrbenie, vyrážky alebo nespavosť. Uvádza sa, že príliš veľké množstvo B9 môže maskovať nedostatok vitamínu B12.

V potravinách sa kyselina listová nachádza v čerstvej listovej zelenine, predovšetkým v špenáte. Ďalším zdrojom je brokolica, celozrné výrobky, ovocie, fazuľa, šošovica, hrach a pečeň. Hoci je pečeň niektorých zvierat vyslovene skladiskom vitamínov B komplexu, predstavuje aj miesto, kde sa odbúravajú nebezpečné látky. Často sa látky z tela nepodarí odstrániť úplne a ostávajú práve v pečeni. Konzumáciu pečene ako vitamínového zdroja tak treba brať s rozvahou, alebo dať prednosť iným potravinám. Najviac vitamínu B9 je obsiahnutého predovšetkým v čerstvých potravinách, pretože dlhé skladovanie dokáže tento vitamín úplne znehodnotiť. Medzi ďalších nepriateľov kyseliny listovej patrí dlhodobé vystavenie intenzívnemu slnečnému žiareniu a teplu. S teplom súvisí aj tepelná úprava jedla, ktorou sa ničí veľká časť vitamínov a to nielen B9.

Foto zdroj: thinkstock