Tvaroh a jeho výživová hodnota

Tvaroh a jeho výživová hodnota
Je všeobecne známou skutočnosťou, že tvaroh patrí medzi potraviny podporujúce rast svalovej hmoty – zdroj bielkovín. Preto je často zaraďovaný do jedálneho lístka športovcov. Dôvodom je fakt, že výživová hodnota tvarohu je v porovnaní s inými potravinami naozaj vysoká a nahradiť jeho jedinečné zloženie by bolo problematické. Pozrime sa teda na to, prečo je tvaroh tak výnimočný.

Prvým dôležitým faktom je jeho relatívne nízka energetická hodnota. Tá závisí od množstva obsiahnutého tuku, avšak v priemere sa uvádza, že jedna porcia tvarohu (približne 150g) obsahuje len okolo 160 kcal. Okrem toho sa v ňom nenachádzajú žiadne transmastné kyseliny a výskyt nasýtených tukov neprekračuje 1g. Čo sa týka cholesterolu, v takejto porcii tvarohu sa nachádza v množstve len 9 mg.

Nízka energetická hodnota však nie je jeho najväčšia výhoda . Každý kto posilňuje sa snaží nájsť čo najlepší zdroj (pomalých) bielkovín pre svoje svalstvo. Ideálne sú preto potraviny s čo najvyššou koncentráciou využiteľných bielkovín. A práve medzi takéto potraviny tvaroh určite patrí. V množstve 150g tvarohu je možné nájsť v závislosti od druhu tvarohu až 28g bielkovín.

28g je možné považovať za približne polovicu dennej odporúčanej dávky. Denná odporúčaná dávka sa samozrejme líši v závislosti od hmotnosti človeka, objemu svalovej hmoty a výkonu.

Bielkoviny sú vo všeobecnosti ťažšie stráviteľné. Napríklad niektoré proteínové doplnky výživy spôsobujú športovcom tráviace problémy. Tvaroh sa naopak vyznačuje ľahkou stráviteľnosťou, čo je jeho ďalšia pozitívna vlastnosť.

Okrem bielkovín však tvaroh obsahuje aj iné prospešné látky, a to množstvo vitamínov a minerálov. Medzi najviac zastúpené vitamíny patrí vitamín B6 a B12, ďalej lykopén, vitamíny A, C, D, E a K, tiamín, riboflavín, kyselina listová, niacín a betakarotén. Z minerálnych látok je to najmä draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín.

Na druhej strane je v tvarohu vyššie množstvo sodíka, preto to ani s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Existuje mnoho spôsobov ako zaradiť tvaroh do jedálneho lístka. Z krémového tvarohu môžete vyrábať slané nátierky podľa chuti, ovocné krémy a iné pochutiny, kým hrudkový tvaroh môžete po ochutení priamo konzumovať, alebo ho môžete použiť namiesto syra. Jeho výhodou je, že sa môže tepelne upravovať, pričom nestratí takmer nič zo svojej nutričnej hodnoty.

Tvaroh však nie je potravina určená len pre bodybuilderov. Zaradiť do jedálneho lístka by ho mali aj ženy po 40tke, kedy sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Vzhľadom na vysoký obsah vápnika v tvarohu by jeho konzumácia mohla napomôcť prevencii pred touto nebezpečnou chorobou. Okrem toho má tiež potenciál znižovať nebezpečný cholesterol v krvi, preto sa odporúča všeobecne ľuďom s vysokou hladinou cholesterolu, resp. ako prevencia pred týmto ochorením.

Foto zdroj: thinkstock

Deivo, pre telocvikárov, ktorým záleží

Psychomotorický padák s postrannými úchytmi Veľkosť: ø 3,5 m, 8 úchytov

45,00 €

Psychomotorický padák s postrannými úchytmi Veľkosť: ø 3,5 m, 8 úchytov Kúpiť

Kužele s otvormi 6 + 3 SET

63,00 €

Kužele s otvormi 6 + 3 SET Kúpiť

Basketbalová lopta Sport-thieme Kids Veľkosť: 4

15,00 €

Basketbalová lopta Sport-thieme Kids Veľkosť: 4 Kúpiť