Spät
Spät Tvaroh a jeho výživová hodnota

Tvaroh a jeho výživová hodnota

15

Tvaroh a jeho výživová hodnota
Je všeobecne známou skutočnosťou, že tvaroh patrí medzi potraviny podporujúce rast svalovej hmoty – zdroj bielkovín. Preto je často zaraďovaný do jedálneho lístka športovcov. Dôvodom je fakt, že výživová hodnota tvarohu je v porovnaní s inými potravinami naozaj vysoká a nahradiť jeho jedinečné zloženie by bolo problematické. Pozrime sa teda na to, prečo je tvaroh tak výnimočný.

Prvým dôležitým faktom je jeho relatívne nízka energetická hodnota. Tá závisí od množstva obsiahnutého tuku, avšak v priemere sa uvádza, že jedna porcia tvarohu (približne 150g) obsahuje len okolo 160 kcal. Okrem toho sa v ňom nenachádzajú žiadne transmastné kyseliny a výskyt nasýtených tukov neprekračuje 1g. Čo sa týka cholesterolu, v takejto porcii tvarohu sa nachádza v množstve len 9 mg.

Nízka energetická hodnota však nie je jeho najväčšia výhoda . Každý kto posilňuje sa snaží nájsť čo najlepší zdroj (pomalých) bielkovín pre svoje svalstvo. Ideálne sú preto potraviny s čo najvyššou koncentráciou využiteľných bielkovín. A práve medzi takéto potraviny tvaroh určite patrí. V množstve 150g tvarohu je možné nájsť v závislosti od druhu tvarohu až 28g bielkovín.

28g je možné považovať za približne polovicu dennej odporúčanej dávky. Denná odporúčaná dávka sa samozrejme líši v závislosti od hmotnosti človeka, objemu svalovej hmoty a výkonu.

Bielkoviny sú vo všeobecnosti ťažšie stráviteľné. Napríklad niektoré proteínové doplnky výživy spôsobujú športovcom tráviace problémy. Tvaroh sa naopak vyznačuje ľahkou stráviteľnosťou, čo je jeho ďalšia pozitívna vlastnosť.

Okrem bielkovín však tvaroh obsahuje aj iné prospešné látky, a to množstvo vitamínov a minerálov. Medzi najviac zastúpené vitamíny patrí vitamín B6 a B12, ďalej lykopén, vitamíny A, C, D, E a K, tiamín, riboflavín, kyselina listová, niacín a betakarotén. Z minerálnych látok je to najmä draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín.

Na druhej strane je v tvarohu vyššie množstvo sodíka, preto to ani s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Existuje mnoho spôsobov ako zaradiť tvaroh do jedálneho lístka. Z krémového tvarohu môžete vyrábať slané nátierky podľa chuti, ovocné krémy a iné pochutiny, kým hrudkový tvaroh môžete po ochutení priamo konzumovať, alebo ho môžete použiť namiesto syra. Jeho výhodou je, že sa môže tepelne upravovať, pričom nestratí takmer nič zo svojej nutričnej hodnoty.

Tvaroh však nie je potravina určená len pre bodybuilderov. Zaradiť do jedálneho lístka by ho mali aj ženy po 40tke, kedy sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Vzhľadom na vysoký obsah vápnika v tvarohu by jeho konzumácia mohla napomôcť prevencii pred touto nebezpečnou chorobou. Okrem toho má tiež potenciál znižovať nebezpečný cholesterol v krvi, preto sa odporúča všeobecne ľuďom s vysokou hladinou cholesterolu, resp. ako prevencia pred týmto ochorením.

Foto zdroj: thinkstock

ČÍTAJTE VIAC

posilňovanie

0
  • ja

    tvaroh obsahuje aj KAZEIN nie?? ten tam neni spomenuty..

  • rišo

    je nejaký rozdiel medzi kozím a kravským tvarohom ?

  • Yogy

    ja si tvaroh pripravujem sam je pravda že spotrebujem viac kysleho mlieka ale aj tak vidim co jem …….a robi sa velmi jednoducho….

    • Eviko

      Ja si tiež pripravujem tvaroh sama, keď máme k dispozícii automat na mlieko a to je čerstvé mlieko bez konzervačných prísad, tak aj ten tvaroh je potom bez konzervačných prísad

  • zuzul

    Ako je to s cottage chees-om? Takisto sa zaraďuje medzi tvarohy? Alebo to je len najaky blbosť, obyčajný syr…?

  • gabka

    Tvaroh má vysoký obsah vápnika???

    Vápnik predsa prechádza do kyslej srvátky pri výrobe tvarohu takze tvaroh má velmi nízky obsah vápnika.

  • marta

    …mám veľmi rada tvaroh, ale po jeho konzumácii cítim záhu a kyslosť v žalúdku. Dá sa s tým niečo robiť okrem odporúčania -nejesť tvaroh?

    • lucy

      Skús si k nemu dať väčšiu misku zeleniny – najmä zelenej listovej. Tá má zásaditý účinok, čo upraví pH. Ak to nepomôže, tak zníž množstvo konzumovaného tvarohu na úkor zeleniny, alebo skús inú značku.

  • joeyloey

    Pri častom pálení záhy po jedle to môže byť spôsobené aj baktériou Helicobacter, treba ist k lekarovi, ktory predpise liečbu :)

  • Anonym

    Ahojte,

    este tento email Vam posielam!

  • Anonym

    Ahojte,

    este tento email Vam posielam!

  • Martin

    28g je možné považovať za približne polovicu dennej odporúčanej dávky.
    ???????????
    čo to? 56g odporúčaná dávka? To je snad vtip, minimálne tolko g biekovín kolko kil športovec váži!!! Pri objemových tréningoch dokonca 2x násobok váhy v gramoch.

    • Miro

      Pre dospelého človeka stačí 0,8 g bielkovín na 1 kg hmotnosti. Samozrejme ten, kto pravidelne robí silový šport potrebuje o niečo viac bielkovín. Taktiež mladí človek ľahšie strávi bielkoviny ako starší.

      • Matqo

        blbce ale to je davka pre obycajnych ludi tam je to cca 70% hmotnosi tela v kg takze to sedi.Pre sportovcov a trenovanych ludi uz je to tak ako pises.takze nabuduce rozmyslaj az potom pis

  • Anonym

    parada