Sumo na Slovensku (2.časť)

Kto vás trénuje?

V sume nás kaučujem ja, a v posilke mám trénera na silový tréning. Z technikami sumo je problém. Tie máme na kazetách z Japonska a potom ich na tréningu rozoberáme a skúšame.

sumo

Aké hmotnostné kategórie sú v sume?

Amatérske sumo má váhové kategórie do 85 kg, do 115 kg a 115+. Existuje ešte jedna kategória mimo, ktorá je open. V nej sa môže stretnúť napríklad 80 kg, s niekým ako je Emanuel Jarborov (350 kg). Ženy majú do 65 kg, do 85 kg a o 85+.

Pamätáš si na najväčšie hmotnostné rozdiely počas zápasu?

Môj prvý zápas v živote bol na Majstrovstvách Európy v Krakowe. Šiel som tam sám. Bol som neskúsený, vyplašený a nemal som nikoho, kto by mi poradil. Súper mal 80 kg. Prehral som to takým zvláštnym, nešťastným spôsobom. Hučalo tam asi 5-6 tisíc ľudí. Hneď po štarte ma súper nešťastne trafil a nadvihol. Šmykol som sa a dotkol jemne kolenom zeme. Ani som si toho nevšimol. Samozrejme že som ho potom chytil a išiel vyniesť z kruhu, ale už na mňa všetci kričali že je koniec. Opačný extrém bol 220 kg Nemec. Tam som nemal extra šancu…

Aké najväčšie úspechy si doposiaľ dosiahol?

6 krát po sebe majster Slovenska (smiech). To sme mali vždy tak 6-7 ľudí. Najväčší úspech je z Majstrovstiev sveta, kde som obsadil 5-8. miesto.

Máš nejaký športový cieľ, ktorý by si si chcel v budúcnosti splniť?

„Placku“ zo sveta alebo Európy. Na to však treba tvrdo trénovať.

Koľko máš rokov a do kedy sa dá sumo robiť?

Ja mám 32 a sumo sa dá robiť do kedy zdravie slúži. Nie je výnimkou, že zápasníci, alebo iní športovci z úpolových športov po konci kariéry presedlajú na sumo. Tento šport sa dá robiť veľmi dlho. Napríklad veľmi známy sumista Jánoš Rovnayi získal bronzovú medailu s maďarským tímom ešte po šesťdesiatke.

Ešte som neotvoril jednu veľkú tému – výživa. Ako vyzerá výživa sumistu?

sumo

Než som sa vyžral, tak som žral všetko. Momentálne však chcem ísť na 130 kg. Moja strava je teda ako u ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Veľa bielkovín a kalórie pod kontrolou.

Opačne. Ak má sumista 80 kg a snaží sa pribrať. Čo má preto robiť?

Na každého platí niečo iné. Poznám ľudí, čo majú 80 kg a zjedia oveľa viac ako ja a nepriberú. Musí to byť v tebe. Existujú japonské kalorické špeciality. Volá sa to ďžanko nábe. Je to polievka, kde dávajú všetko možné. Hovädzie mäso, bravčové mäso, kuracie mäso, ryby, zeleninu, morské riasy atď. K tomu sa podáva suchá ryža, alebo ryža na rôzne iné spôsoby. Je to veľmi hladné jedlo. Môžeš ho stále jesť a vôbec necítiš že máš niečo v žalúdku.

Toto nie je tvoj prvý takýto rozhovor. Na čo musíš najčastejšie odpovedať?

(smiech) Ako som sa k tomu dostal, aké sú moje úspechy a ako vyzerá tréning.

A najhlúpejšia otázka ktorú si dostal?

Keď som sa prihlásil do súťaže Supertelo: „Ako budete robiť sumo, keď schudnete?“

K téme Super telo som sa chcel dostať. Zdá sa mi to ako rarita. Čo bolo tvojim cieľom, keď si sa do tejto relácie prihlásil?

Môj cieľ bolo dostať sa na 3 mesiace preč z pracovného stereotypu. Bolo pre mňa zaujímavé môcť spať, jesť a cvičiť a o nič iné sa nestarať. Ako som už povedal. Chcem sa dostať na 130 kg a takéto trojmesačné sústredenie bolo pre mňa veľmi zaujímavé.

Spomínaš si na nejakú pikošku, alebo raritu zo Slovenského sumo?

Najväčšou raritou Slovenského sumo je sám jeho prezident David Šarkady. Má totiž 56 kg.

Chcel by si na záver niečo odkázať čitateľom sportujeme.sk? Ak niekoho zaujal tento šport, ako má postupovať.

Sumo je rozhodne zaujímavý šport a myslím že sa ho oplatí aspoň skúsiť. Dokázať si, či zvládnem to, čo dokáže tá hora tuku. Alebo jednoducho preto, či ma to nechytí. Sumo sa oplatí trénovať. Je to lepšie ako sedieť v krčme. Tento šport nevyžaduje toľko času a človek robí niečo pre seba. Sumisti na Slovensku sú jedna fajn partia. Vždy sa zasmejeme na tréningu ako aj po ňom.

Stránky Slovenského suma nájdete na www.sumo.szm.sk