Voľné pokračovanie seriálu „Chcete byť fit do plaviek?“. V príspevku nájdete zásady správneho stravovania pri chudnutí a zoznam potravín na ktoré si je treba dať pozor.
![]() |
Varte, duste, grilujte, vykrajujte viditeľný tuk z mäsa, nekonzumujte zahusťované polievky a omáčky. Čo najmenej používajte tzv. 3 jedy: cukor, soľ a bielu múku!
Nekonzumovať výrobky z kysnutého cesta ako buchty, pizzu, knedle, koláče, biely chlieb atď. Nevypekajte a nevyprážajte! Zeleninu si servírujte najlepšie surovú s olivovým olejom, alebo ju trošku podustne na panvici. Nezabudnite ju, ale prikryť pokrývkou. Nepite šťavu z kompótov a nepolievajte prílohy výpekmi!
Jeden deň v týždni môžte v strave trošku poľaviť a dať si niečo načo máte chuť. Uľaví sa tak aj mysli a nestratíte vitalitu napredovať. Neprežeňte to však a nepokazte za krátku chvíľu to, čo by ste ďalších 6 dní mohli ľutovať. Vhodná je napríklad nedeľa, kedy budete oddychovať a doprajete si trošku luxusu, po náročnom týždni.
Nevhodné potraviny, ktorých sa radšej vyvarujte:
- biely chlieb a pečivo
- tukové pečivo ( briošky, vianočka )
- výrobky z kysnutého cesta ( pizza, koláče, knedľa, lángoše )
- zákusky, torty, cukrovinky rôzneho typu
- údeniny, trvanlivé salámy ( keď, tak chudú šunku )
- mastné mäso
- kože, kuraciu, husaciu, kačaciu, bravčovú ( samozrejme aj výrobky z nich )
- huspeninu, tlačenku
- výrobky z rafinovaných tukov
- slané oriešky, chipsy, hranolky
- majonéza, tatarská omáčka, smotana, plnotučné mlieko
- paštéty
Foto zdroj: thinkstock