Strava na podporu imunity (2.časť)

imunita a ovocie a zelenina

V prvej časti sme si po úvode do danej problematiky predstavili niekoľko základných skupín potravín, pomocou ktorých môžeme prispieť k posilneniu imunitného systému. Teraz budeme pokračovať s ďalšími potravinami, povieme si niečo o suplementoch na podporu imunity a poukážeme na pokrmy, ktorým by sme sa mali vyhýbať.

Keďže imunitný systém potrebuje väčšie množstvo antioxidantov, čerstvá zelenina a ovocie by vo vašom jedálničku nikdy nemala chýbať. Ide o prvoradé a prírodné zásobárne antioxidačných látok, ktoré vaše telo ocení hlavne v čase choroby a stresového vypätia, kedy je v organizme zvýšená produkcia voľných radikálov.

Striedajte ovocie a zeleninu. Striedajte aj podľa farieb

Poškodenie buniek, ktoré môžu mať na svedomí práve tieto voľné radikály, potom zapríčiňuje, že sme náchylnejší na rôzne ochorenia a infekcie. Ak budete konzumovať viacej zeleniny a ovocia, tento nežiaduci proces významným spôsobom eliminujete. V prípade, že z toho chcete vyťažiť čo najviac, nemali by ste siahať stále po tom istom ovocí a zelenine. Vyberajte si rôzne druhy a tak zabezpečíte synergicky efekt viacerých druhov antioxidantov.

Vedci a lekári už viackrát potvrdili fakt, že obyvatelia Japonska na dožívajú vyššieho veku a sú menej chorí. Ako hlavný dôvod sa udáva ich zdravšie zloženie stravy, z ktorého môžeme vyzdvihnúť konzumáciu rýb s omega-3 tukmi alebo pravidelné pitie zeleného čaju, ktorý obsahuje mnoho zložiek podporujúcich imunitný systém (vrátane toho najznámejšieho, ktorým je antioxidant EGCG – epigalokatechíngalát).

Nejde však len o zelený čaj. Napríklad aj čierny čaj má vďaka látke l-teanín tú vlastnosť, že podnecuje imunitné bunky organizmu k rýchlejším reakciám.

Čo vás ako prvé napadne, ak počujete slovné spojenie prírodné antibiotikum?

Mnohí z vás ste si možno hneď pomysleli na cesnak. Ten je skutočne veľmi dobrým priateľom nášho imunitného systému. Tipovali ste zázvor? Takisto si poznačte správnu odpoveď. Cesnak aj zázvor, ale napríklad aj cibuľa alebo chren, sa vyznačujú silnými antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami.

Z doplnkov výživy spomeňme probiotické kultúry (lactobacillus acidophilus alebo bifidobacterium), ktoré budú mať pre vás väčší význam, ak nekonzumujete pravidelne biele jogurty a zakysané mliečne produkty. Okrem obmedzenia tvorby škodlivých baktérii vám pomôžu aj s absorpciou živín a lepším trávením.

Z ďalších doplnkov, po ktorých môžete siahnuť v prípade rozumného doplnenia pevnej stravy, upriamte pozornosť na zinok (jedna z najdôležitejších živín pre celý imunitný systém), selén, vitamíny skupiny B, A, C a E.

Potraviny, ktoré imunitu oslabujú

Na záver si povedzme, ktorým potravinám by sme mali povedať nie, ak chceme, aby náš imunitný systém pracoval čo najefektívnejšie. Do tejto zakázanej skupiny patria predovšetkým rafinované cukry, nasýtené tuky, transmastné kyseliny a alkoholické nápoje.

Väčšie množstvo cukru spomaľuje aktivitu bielych krviniek, nevhodné tuky prispievajú k udržiavaniu chronických zápalov a potláčajú imunitný systém. Alkohol znižuje schopnosť buniek brániť sa pred mikróbmi.

Foto zdroj: thinkstock