Selén je jeden z najdôležitejších prvkov zabezpečujúcich správne fungovanie ľudského organizmu. Jeho nedostatok môže mať za následok vznik chronických ochorení, rakoviny alebo srdcových chorôb.
![]() |
Selén je súčasťou množstva životne dôležitých druhov bielkovín nazývaných selanoproteíny. Medzi najvýznamnejšie selenoproteíny patria:
- peroxidázy, ktoré majú významné protizápalové vlastnosti a chránia bunkové membrány pred poškodzovaním voľnými radikálmi
- deiodinázy, ktoré sa zapájajú do produkcie tyroxínu
- bielkoviny zúčastňujúce sa na reprodukcii a obnove DNA
Selén sa prirodzene nachádza v pôde a tým pádom aj v rastlinách, vďaka čomu sa takto dostáva do živých organizmov konzumujúcich ovocie, zeleninu či rôzne obilniny a byliny. Európska pôda, v porovnaní s americkou, kanadskou a čínskou, je na selén pomerne chudobná. Je preto čoraz ťažie získať do organizmu jeho dostatočné množstvo čisto prostredníctvom potravy.
Špeciálne bohatým zdrojom selénu sú orechy (najmä brazílske), ryby a iné morské či sladkovodné živočíchy, vnútornosti (obličky, pečeň) a mäso.
Podľa štatistík príjem selénu vo všeobecnosti postupne klesá. V 70-tych rokoch bol jeho príjem približne 60 – 70 µg na osobu denne, zatiaľ čo dnes sa odhaduje u žien iba na 30 µg a u mužov na 40 µg denne, čo je približne polovica odporúčanej dennej dávky.
Pozitívne účinky selénu ako prostriedku prevencie vzniku rakoviny sú najviac vedecky dokázané v súvislosti s rakovinou prostaty. Selenoproteíny môžu znižovať riziko vzniku rakoviny prostaty, pretože ovplyvňujú tvorbu testosterónu, ktorý je významným regulátorom normálneho aj abnormálneho rastu prostaty.
Foto zdroj: thinkstock