Selén

Selén je jeden z najdôležitejších prvkov zabezpečujúcich správne fungovanie ľudského organizmu. Jeho nedostatok môže mať za následok vznik chronických ochorení, rakoviny alebo srdcových chorôb.

selen

Selén je súčasťou množstva životne dôležitých druhov bielkovín nazývaných selanoproteíny. Medzi najvýznamnejšie selenoproteíny patria:

  • peroxidázy, ktoré majú významné protizápalové vlastnosti a chránia bunkové membrány pred poškodzovaním voľnými radikálmi
  • deiodinázy, ktoré sa zapájajú do produkcie tyroxínu
  • bielkoviny zúčastňujúce sa na reprodukcii a obnove DNA

Selén sa prirodzene nachádza v pôde a tým pádom aj v rastlinách, vďaka čomu sa takto dostáva do živých organizmov konzumujúcich ovocie, zeleninu či rôzne obilniny a byliny. Európska pôda, v porovnaní s americkou, kanadskou a čínskou, je na selén pomerne chudobná. Je preto čoraz ťažie získať do organizmu jeho dostatočné množstvo čisto prostredníctvom potravy.

Špeciálne bohatým zdrojom selénu sú orechy (najmä brazílske), ryby a iné morské či sladkovodné živočíchy, vnútornosti (obličky, pečeň) a mäso.

Podľa štatistík príjem selénu vo všeobecnosti postupne klesá. V 70-tych rokoch bol jeho príjem približne 60 – 70 µg na osobu denne, zatiaľ čo dnes sa odhaduje u žien iba na 30 µg a u mužov na 40 µg denne, čo je približne polovica odporúčanej dennej dávky.

Pozitívne účinky selénu ako prostriedku prevencie vzniku rakoviny sú najviac vedecky dokázané v súvislosti s rakovinou prostaty. Selenoproteíny môžu znižovať riziko vzniku rakoviny prostaty, pretože ovplyvňujú tvorbu testosterónu, ktorý je významným regulátorom normálneho aj abnormálneho rastu prostaty.

Foto zdroj: thinkstock