Prečo sú populárne rastlinné mlieka?

92173713

Čoraz viac ľudí v súčasnosti trápi laktózová intolerancia. To je dôvodom, prečo im pitie klasického mlieka spôsobuje problémy, najmä tráviaceho charakteru.

Hoci by radi pili klasické mlieko, zo zdravotných dôvodov nemôžu. Pre takýchto ľudí, ale aj pre ľudí, ktorí z rôznych iných dôvodov nepijú mlieko, existuje našťastie mnoho iných alternatív. Chuťovo aj výživovými vlastnosťami vedia výborne zastúpiť obľúbený biely nápoj.

V zásade sa rastlinné lieka od živočíšnych líšia dvomi základnými vlastnosťami – neobsahujú laktózu ani cholesterol.

Rastlinné mlieka ľudia poznali už veľmi dávno a boli hojne využívané v rôznych kultúrach. Dôvody, ktoré viedli k pitiu rastlinných mliek, boli rozličné – niekedy ich ľudia pili preto, lebo skrátka nemali k dispozícii klasické kravské, kozie či ovčie mlieko.

Inokedy verili, že rastlinné mlieka majú liečivé účinky. Každopádne, napriek tomu, že svoju slávu zažívajú rastlinné mlieka najmä v posledných rokoch, boli známe a využívané už našimi dávnymi predkami.

Ako sa vyrába rastlinné mlieko

Na prvý pohľad sa zdá, že vyrobiť mlieko sa dá iba z určitých špecifických rastlín. V skutočnosti sa rastlinné mlieko vyrába až z prekvapivo bohatej palety rastlín a proces jeho výroby nie je až taký komplikovaný.

Medzi svetovo najpopulárnejšie rastlinné mlieka v súčasnosti patria sójové, mandľové, kokosové, ryžové, konopné či ovsené mlieko.

Okrem toho existujú aj menej známe, no o to zaujímavejšie mlieka napríklad z hrášku, vlčieho bôbu, jačmeňa, arašidov, orieškov (vlašských, lieskových, kešu) alebo zo semien (chia, sezam, slnečnicové semienka a iné). Každé rastlinné mlieko je špecifické svojou chuťou, konzistenciou či vôňou. Tak isto, ako aj mlieka živočíšneho pôvodu – kravské chutí inak ako kozie či ovčie.

Sójové mlieko

Azda najznámejšie rastlinné mlieko na svete. Jeho domovom je Čína, v ktorej je stále veľmi obľúbené. V ostatných častiach sveta ho pomaly, ale isto predbieha mandľové mlieko.

Sójové mlieko je hojne využívané nielen na priame pitie, ale aj ako súčasť rôznych receptov či ingrediencia v priemyselnej výrobe potravín. Sójové mlieko sa získava zo sójových bôbov alebo sójovej múky s pridaním vody. Podiel sójovej zložky a vody by mal byť 10 ku 1.

Konzistencia a vzhľad hotového nápoja sú veľmi podobné klasickému kravskému mlieku. Čo sa týka obsahu bielkovín a vápnika, tieto mlieka sú na tom taktiež veľmi podobne.

Sójové mlieko vs kravské mlieko

Výraznejší rozdiel je v prítomnosti nasýtených tukov a cholesterolu (v sójovom mlieku ich nenájdeme) a v chuti – sójové mlieko má špecifickú chuť.

Môže chvíľu trvať, kým si na ňu človek navykne. Každopádne sójové mlieko je momentálne najlacnejšou a najdostupnejšou možnosťou v prípade, že z určitých dôvodov nechcete alebo nemôžete prijímať živočíšne mlieko, ale chcete si zároveň dopriať benefity vyplývajúce z pitia mlieka.

Mandľové mlieko

Popularita mandľového mlieka v poslednej dobe stúpa rýchlosťou blesku. Kedysi najpopulárnejšie sójové mlieko už mandľové mlieko v mnohých častiach sveta predbehlo.

Lahodné mlieko nie je najlacnejšie. No stojí za to ho ochutnať. Mandľové mlieko bolo veľmi obľúbené počas stredoveku. Jednak preto, lebo vydržalo čerstvé dlhšie ako kravské mlieko a potom aj z náboženských dôvodov – keďže počas pôstu sa nemohli jesť a piť veci živočíšneho pôvodu, kravské mlieko veriaci nahrádzali práve lahodným mandľovým.

Ako sa pripravuje mandľové mlieko

Pripravuje sa pomletím namočených mandlí s vodou a následným precedením cez jemné sito alebo gázu. Mandľové mlieko si pomerne ľahko môžme pripraviť doma (tak ako aj iné rastlinné mlieka).

Výhodou domácej výroby je azda nižšia cena, avšak mandľové mlieko bohužiaľ neobsahuje vápnik, z tohoto hľadiska je preto lepšie kúpiť mandľové mlieko obohatené o vápnik, príp. ďalšie minerály a vitamíny.

V porovnaní s kravským mliekom obsahuje menej bielkovín, avšak veľa vitamínu E, nenasýtené tuky, taktiež neobsahuje cholesterol a má nízky glykemický index.

Ryžové mlieko

Ryžové mlieko je vhodnou alternatívou pre špecifickú skupinu ľudí, ktorí majú zároveň laktózovú intoleranciu, alergiu na sóju a na orechy.

Obsahuje vyššie percento sacharidov. Je však jedným z mála mliek, ktoré môžu prijímať takmer všetci.

Kokosové mlieko

kokosový cukor a mlieko

Kokosové mlieko je ďalšie lahodné mlieko, vyrábané z dužiny kokosového orechu. Najčastejšie ho dostaneme v plechovkách (určené na varenie). Je hojne využívané najmä v ázijskej a karibskej kuchyni.

Vďaka vyššiemu obsahu prospešného kokosového oleja je veľmi zdravé a obsahuje vysoký podiel minerálov, najmä vápnika a horčíka.

Konopné mlieko a ovsené mlieko

Konopné mlieko a ovsené mlieko sa vyrába podobne ako mandľové mlieko – konopné semená alebo ovsené vločky sa namočia do vody (najlepšie cez noc) a následne sa zmixujú s vodou a precedia cez jemné sito alebo gázu.

V chladničke vydržia približne 5-7 dní. Konopné mlieko je výborným zdrojov aminokyselín a minerálov.

Ovsené mlieko je zložením veľmi podobné kravskému mlieku. Telu poskytne cenné minerály, vitamíny, bielkoviny, nenasýtené tuky a neobsahuje cholesterol ani laktózu. Jeho domáca výroba je veľmi lacná, pretože k nej potrebujeme zo surovín v podstate iba ovsené vločky a vodu.

Foto zdroj: thinkstock

Zdroj:
http://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice#3
http://ohsheglows.com/2013/01/10/homemade-oat-milk-easy-fast-cheap/