Proteíny z vajec a kozieho mlieka

Proteíny z vajec

Pred tým než prišla do módy srvátka, bielkoviny obsiahnuté hlavne v slepačích vajciach boli považované za tzv. „zlatý štandard“ medzi proteínovými doplnkami. Stále sú však jedným z najkvalitnejších a cenovo primeraných dostupných zdrojov bielkovín na trhu. Poskytujú výhody, ktoré srvátka nemá.

Neobsahujú prakticky žiadne sacharidy a tuky. Sú ľahko stráviteľné a pre organizmus rýchlo využiteľné. Sú ideálnymi pred a po tréningovými suplementami.

Aminokyseliny obsiahnuté vo vajciach sú bohaté na síru. Tento druh aminokyselín je jedným z nevyhnutných predpokladov produkcie hormónov v ľudskom tele. Koncentráty vaječných proteínov sú ideálne pre ľudí alergických na kravské mlieko a zároveň pre tých, ktorí bežne vajcia nekonzumujú.

Proteíny z vajec a kozieho mlieka

Mnoho týchto doplnkov v súčasnej dobe už neobsahuje avidin. Avidin je glykoproteín nachádzajúci sa vo vaječnom bielku. Avidin oberá telo o biotín. Biotín predstavuje základný vitamín, ktorý hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, bielkovín a sacharidov. Je dôležitý pre udržanie optimálneho telesného zdravia.

Pri výbere výživového doplnku s obsahom vaječných proteínov si vyberte ten, ktorý obsahuje aspoň jednu z týchto ingrediencií: vaječný proteín, proteín z vaječného bielka, albumín z vaječného bielka.

Proteíny z kozieho mlieka

Tak ako v kravskom mlieku, aj v kozom mlieku sa nachádzajú dve hlavné bielkoviny, kazeín a srvátka. Niektorí ľudia sú alergickí na bielkoviny obsiahnuté v kravskom mlieku. To bolo príčinou, prečo sa vedci začali zaoberať výrobou proteínových koncentrátov z kozieho mlieka.

Výhodou oproti proteínom z kravského mlieka je, že proteíny z kozieho mlieka sú ľahšie stráviteľné a rýchlejšie sa vstrebávajú. Pre tieto svoje vlastnosti sa užíva hlavne pred a následne po výkone. Varovanie: Bielkoviny získavané z kozieho mlieka sa väčšinou vyrábajú bez dodatočného prichucovania. Mnoho športovcov sa im vyhýba pre ich nie veľmi príjemnú chuť.

Proteínový koncentrát z kozieho mlieka

Získava sa ultrafiltráciou, pri ktorej sa z mlieka pri rôznych teplotných stupňoch prechodom cez priepustné membrány odstraňuje voda. Konečný obsah bielkovín sa môže meniť. Väčšina nich obsahuje približne 65% bielkovín, zvyšok tvoria sacharidy a tuk.

Proteínový koncentrát z kozej srvátky

Vyrába sa dehydrovaním srvátky po jej izolovaní od kazeínu. Na rozdiel od proteínového koncentrátu z kravského mlieka, tento typ srvátky obsahuje len 15-20% bielkovín. Zvyšok tvoria sacharidy. Z toho dôvodu to nie je veľmi vhodný potravinový doplnok počas objemového tréningu. Výhodou srvátky z kozieho mlieka je, že obsahuje vysoké množstvo minerálnych látok.

Foto zdroj: thinkstock