Ak osobne poznáte súťažného kulturistu, fitnessku alebo iného športovca s prísnejším stravovacím režimom (prípadne ak medzi nich vy sami patríte), tak veľmi dobre viete, že títo ľudia majú špeciálnu prípravu a strážia si formu, ktorú musia udržiavať a zlepšovať. Vo verejných stravovacích zariadeniach si častokrát objednávajú netypické jedlá alebo sa v nich takmer vôbec nestravujú. Okrem toho často cestujú a musia sa naučiť, ktorým jedlám sa majú radšej vyhýbať a naopak, ktoré majú vyhľadávať. Pravidelné návštevy reštaurácii a nevhodný výber pokrmov by ich vyšiel veľmi draho. A nemyslí sa tým cena jedál, ale negatívny vplyv na ich aktuálnu športovú formu.
![]() |
Spomínate si na to "zdravé" a "na prírodno" pripravené kurča so "zdravou" zeleninovou prílohou, ktoré ste si naposledy objednali? Možno ste prijali oveľa viac kalórii, ako ste si mysleli. Nemôžete veriť lákavým názvom, ktoré sú uvedené na jedálnom lístku. Po bližšom preskúmaní prípravy a obsahu jedál potom mnohokrát zistíte, že zo zdravého jedla sa rázom stane niečo úplne iné.
Niektorí ľudia, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, zvyknú tvrdiť, že sa v reštauráciách dokážu najesť rovnako kvalitne ako doma vo vlastnej kuchyni. Môže to tak byť, no nemusí. Čo sa zdravé zdá, býva väčšinou na míle vzdialené od tohto pojmu. Priemerné jedlo v reštaurácii môže veľakrát obsahovať viac tuku ako kocka masla alebo niekoľko polievkových lyžíc oleja.
Uveďme si pár tipov, ako sa stravovať vo verejných stravovacích zariadeniach v prípadoch, kedy si potrebujete strážiť formu (či už zo zdravotných, estetických alebo športových dôvodov):
- v prvom rade si vyberte tú správnu reštauráciu; najlepšie takú, ktorú už máte overenú. Ak sa nedokážete pri smažených jedlách, hranolkách a hamburgeroch ovládať, radšej sa úplne vyhnite fastfoodovým zariadeniam.
- o výbere jedál začnite uvažovať dopredu. Skôr sa tak vyhnite nevhodným výberom a veľkým množstvám jedla.
- nebojte sa vyžiadať si určité úpravy jedál pri objednávaní. Snažte sa ich prispôsobiť vlastným nárokom a prediskutujte ich s personálom. V dobrých reštauráciách vám určite radi vyjdú v ústrety. Napríklad si môžete vyžiadať použitie menšieho množstva oleja pri grilovaných jedlách, pečených jedlách alebo omeletách, kurča bez kože, varené zemiaky namiesto hranoliek, nepoužitie margarínu alebo masla, zeleninový šalát s malým množstvom dressingu alebo úplne bez neho, viacej zeleniny a menej príloh, a podobne.
- ak už chcete navštíviť nejaké verejné stravovacie zariadenie, skúste to mimo ich hlavnú špičku, kedy sú preplnené. Budete mať viac času a kuchári viac priestoru na prípadne zmeny v objednaných jedlách, ktoré si vyžiadajte.
Foto zdroj: thinkstock