Prečo sú uhorky horké?

uhorky

Pri príprave jedla nám často napadne milión otázok. Jednou z aktuálnych otázok sezóny, ktorá zaujíma azda aj vás, je tajomstvo pôvodu horkej chuti niektorých uhoriek a najmä horkej chuti šupiek väčšiny uhoriek. Prečo sú uhorky horké, kde sa berie táto horkosť a aké má účinky, sa dozviete v nasledujúcom článku.

Stručne o zložení uhorky

Uhorky patria medzi najobľúbenejšie plodiny na celom svete – či už čerstvé, surové, alebo kyslé vo fľaške, ako súčasť rôznych jedál či nápojov. Majú mnohé pozitívne účinky – napomáhajú pri chudnutí jednak svojou nízkou energetickou hodnotou (15 kcal / 100 g), zásobovaním buniek vodou (obsahujú až 95% vody) a napokon aj svojou schopnosťou znižovať glykemický index jedál, do ktorých ich pridáme. Okrem toho obsahujú malé množstvá vitamínov a minerálov (najmä draslík). Okrem výživy sú hojne využívané aj v kozmetike, najmä ako súčasť pleťových masiek a hydratačných krémov.

Ak si radi doprajete tradičný uhorkový šalát s octom, alebo rôzne zeleninové šaláty, v ktorých je základom uhorka (tzatziky, grécky šalát a podobne), tak vás možno semtam postretne rovnaký problém ako všetkých milovníkov uhorky – horké konce, šupka či dokonca celá uhorka.

Prečo sú niektoré uhorky horké?

Príčinou je obsah látky nazvanej kukurbitacín, ktorá je chemicky klasifikovaná ako steroid. Funkciou tejto látky je chrániť uhorku pred herbivormi (rastlinožravými živočíchmi, čiže aj pred človekom). Hladina kukurbitacínu v plode je najvyššia pri stopke a na koncoch uhorky. Zvýšený obsah býva v šupke, ale smerom do stredu prúdi málokedy. Horkosť celej uhorky, ktorá má horkú šupku si väčšinou spôsobíme tým že uhorku nakrájame a horké látky akoby nožom rozotrieme po celom reze.

Na hladinu kukurbitacínu v uhorke majú vplyv najmä podmienky, v ktorých bola pestovaná. Zvýšenú produkciu látky v plode vyvolávajú najmä stresové podmienky, ako prílišné sucho, teplo, chemické vplyvy, nekvalitná pôda či napadnutie škodcami.

Nebezpečná uhorka?

Kukurbitacín sa vyskytuje vo viacerých rastlinách a dokonca aj v niektorých hubách a vodných kôrovcoch. V uhorkách nachádzame kukurbitacín typu C. Okrem toho, že nám horkosť uhorky prekazí zážitok z jedla, môže byť aj skutočne nebezpečná.

Pri vysokej koncentrácii kukurbitacín pôsobí ako toxická látka a môže vyvolať nevoľnosť a u niektorých zvierat aj priamo smrť. Má však aj priaznivé účinky, napríklad protizápalový. V zaváraných uhorkách horkosť nikdy nepocítite, pretože látka sa teplom ničí. V každom prípade je dobré horké konce uhorky odrezať a nepreháňať to s príjmom horkých uhoriek, alebo použiť starý trik, ktorý ich horkosti zbaví.

Ako odstrániť horkosť uhorky?

Tento veľmi užitočný trik poznali už naše babičky a prababky. Najmä v prípade, ak si človek pestuje vlastnú zeleninu, sa mu tento trik určite zíde, pretože je väčšia pravdepodobnosť, že doma vypestované uhorky, hoci sú zdravšie a výživnejšie ako tie, ktoré sú pestované priemyselne, bývajú častejšie horké.

Jednoduchým spôsobom sa táto horkosť dá odstrániť. Stačí keď odrežete konček uhorky a reznou stranou budete kúsok trieť o zvyšnú časť uhorky. Po minúte – dvoch sa vytvorí hustá biela pena. Po chvíli prestane vznikať a v tomto momente môžte uhorku opláchnuť a konzumovať. Jej horkosť by sa mala výrazne znížiť, až odstrániť.

Neveríte? Vyskúšajte sami podľa nasledujúceho videa:

Foto zdroj: thinkstock