Potraviny, ktoré spomaľujú proces starnutia a omladzujú pokožku

Potraviny, ktoré spomaľujú proces starnutia a omladzujú pokožku

Existuje mnoho potravín, ktoré majú aspoň čiastočný vplyv na oddialenie procesu starnutia, omladenie pokožky alebo zlepšujú funkcie mozgu. Predstavme si niektoré z tých najvýznamnejších.

1. Losos:

Lososy a niektoré z ostatných druhov studeno-vodných morských rýb (sardinky, makrela, tuniak, sleď, pstruh a podobne) sú skvelými zdrojmi kvalitných bielkovín a prospešných tukov.

Bielkoviny sú potrebné aj na ochranu a regeneráciu pokožky. Keďže naše telo si z nich nevytvára zásoby, potrebujeme ich konzumovať pravidelne kvôli optimálnemu zdraviu a bunečnej obnove. Losos a iné morské ryby majú aj protizápalové účinky, pretože obsahujú vysoké množstvá nenasýtených omega-3 tukov. Tie udržiavajú hladkú a pružnú pokožku, obmedzujú tvorbu vrások a zlepšujú funkcie mozgu.

2. Zelené potraviny:

Pojmom zelené potraviny označujeme skupiny pokrmov, medzi ktoré patrí napríklad mladá pšenica, mladý jačmeň, spirulina, atď. Sú hitom zdravej výživy modernej doby, pretože podporujú detoxikáciu, regeneráciu organizmu, posilňujú imunitný systém, chránia pred mnohými civilizačnými chorobami a obsahujú mnoho minerálov, vitamínov a enzýmov.

Z výživového hľadiska sú vlastne blízkymi príbuznými zelenej zeleniny, no v rovnakom množstve obsahujú omnoho viac prospešných látok a sú teda nutrične bohatšie a hustejšie.

3. Fazuľa a šošovica:

Fazuľa a šošovica patria medzi superpotraviny z viacerých dôvodov. Hlavne obsahujú veľa vlákniny, majú nízky glykemický index a podporujú zdravie pokožky. Nespôsobujú rapídne zvýšenie krvného cukru tak, ako je to pri mnohých iných zdrojoch sacharidov. Majú protizápalové účinky a vyznačujú sa pozitívnym pôsobením z hľadiska nápravy suchej, stuhnutej a vráskavej kože.

4. Olivy a extra panenský olivový olej:

Vo svojej strave potrebujeme aj zdroje dobrých tukov, ktoré nám pomáhajú absorbovať živiny a mikronutrienty z ostatných jedál, majú vplyv na zdravie pokožky, podporujú mozgovú činnosť a majú pozitívny vplyv aj na duševný stav a vylepšujú náladu. Tento zdravý tuk, ktorý prijmeme zo stravy, nám navyše pomáha spaľovať uskladnený telesný tuk.

5. Zelený čaj:

Zelený čaj obsahuje skupinu zlúčenín – tzv. polyfenoly, ktoré majú silné antioxidačné účinky, bojujú proti voľným radikálom a pôsobia protizápalovo. Zelený čaj má tiež, vďaka zložke EGCG (epigalokatechingalát), schopnosť reaktivovať odumierajúce kožné bunky a odstraňovať rôzne kožné choroby.

6. Čučoriedky:

Predstavujú jedno z nutrične najbohatších ovocí a obsahujú veľké množstvá antioxidantov. Takisto majú protizápalové účinky, schopnosť vyhladzovať vrásky, zvláčňovať pokožku, podporujú mozgovú činnosť a zlepšujú pamäť.

7. Kyslé a horké citrusové ovocie:

Potraviny, ktoré spomaľujú proces starnutia a omladzujú pokožku

Citróny alebo grapefruity obsahujú špeciálny druh antioxidantov, ktoré poskytujú viacero výhod. Majú pozitívny vplyv na pľúca, podporujú prirodzenú detoxikáciu organizmu, znižujú hladiny cholesterolu, zabraňujú vzniku rôznych typov rakoviny a omladzujú pokožku.

Foto zdroj: thinkstock