Počítanie kalórií – druhá stránka mince

Počítanie kalórií – druhá stránka minceV príspevku o pravidlách správneho chudnutia sme si povedali, že každý, kto chce riešiť svoje nadbytočné centimetre a kilogramy redukčnou diétou by sa mal orientovať v kalorických hodnotách jednotlivých potravín. Ako to ale je skutočne s počítaním kalórií? Platí skutočne v tomto prípade že 1+1=2? Asi vás sklamem, ale až tak jednoduché to nieje …

Počítanie kalórií je pri držaní redukčnej diéty veľmi užitočné a človek tak získa omnoho lepší prehľad čo vlastne je a čomu sa má vyvarovať, ale aj tu sú isté hranice. Ani počítanie by sa preto nemalo preháňať a malo by sa brať s rezervou. Prvým dôvodom je fakt, že každé tabuľky plné čísel o jedlách vychádzajú s istých konkrétnych výskumov. Ak by ste pozorne hľadali v odbornej literatúre, či na Internete, určite by ste našli hodnoty, ktoré sa viac či menej rozchádzajú. Ak si pozriete napríklad aj tie naše (I. II. III. IV.), nájdete tam „ideálne“ hodnoty. Napríklad mäso bravčové chudé a bravčové mastné. Kvalita potravín sa líši kus od kusu, od spôsobu chovu, spôsobu výkrmu, dopestovania atď. Pri kúpe tak tá istá potravina môže mať rozdielnu energetickú hodnotu. Tu sa však rozdiely nekončia. Žiadny výskum, podľa ktorých boli tabuľky zostavované nezohľadňuje spôsob, akým si človek potravinu doma pripraví. Napríklad je veľký rozdiel medzi konzumáciou mäsa smaženého, či pečeného.

Významným faktorom, ktorý môže ovplyvniť získavanie energie z potravín, je vláknina. Urýchľuje prechod potravy tráviacim traktom a znižuje množstvo vstrebaných tukov v tenkom čreve. Je veľký rozdiel medzi prijatím tukov živočíšneho pôvodu (tzv. nasýtené mastné kyseliny) a rastlinného pôvodu (tzv. nenasýtené mastné kyseliny). Živočíšne sú jednoznačne tie horšie. Majú totiž tendenciu sa ukladať do zásob, kým rastlinné sa naopak ľahšie energeticky využívajú.

Posledným faktorom energetickej hodnoty potravín je samotný čas ich konzumácie. Ľudské telo je zložitý stroj, ktorý nepracuje vždy rovnako. Hodnoty sa nelíšia len podľa denného času, ale aj podľa ročného obdobia.

V prípade, že človek počíta kalórie, mal by brať v úvahu aj tieto skutočnosti. V žiadnom prípade nechcem kritizovať takéto „stráženie sa“. Len som chcel upozorniť na jeho hranice …

Foto zdroj: thinkstock