Palmový olej

Palmový olej

Takmer v každej domácnosti sa nachádza množstvo výrobkov, ktoré obsahujú palmový olej. S veľkou pravdepodobnosťou sa tento olej nachádza aj vo vašich výrobkoch dennej potreby (najmä v kozmetike) či v jedle, ktoré denne prijímate.

Neustále vzrastajúci záujem o tento olej je paradoxne hlavným dôvodom boja proti jeho používaniu.

Je palmový olej dobrý alebo zlý? V čom je problém?

Pripravili sme pre vás informácie priamo z prostredia, v ktorom je palmový olej hlavnou témou (každého) dňa. O kritickej situácii spojenej s palmovým olejom sme sa porozprávali s hovorkyňou českého aktívneho hnutia Koalice proti palmovému oleji – Kateřinou Holubovou.

1. V poslednej dobe čoraz častejšie zo všetkých strán počúvame a čítame o palmovom oleji. Čo je to vlastne palmový olej, ako sa vyrába a odkiaľ je najviac exportovaný?

Palmový olej je najobchodovanejší rastlinný olej na svete. V posledných tridsiatich rokoch sa stal jedným z najpoužívanejších produktov rastlinnej výroby vôbec. Je obsiahnutý v potravinách, kozmetike, čistiacich prostriedkoch, smaží sa na ňom v reštauráciách, pridáva sa do krmív pre zvieratá, technických mazív a v poslednej dobe aj do biopalív.

Palmový olej sa získava z tropickej palmy olejnej, iným názvom Olejnice guinejskej (Elaeis guineensis), ktorá pôvodne pochádza zo Západnej Afriky. Táto rastlina dorastá do výšky až 20 m, začína plodiť po 5 – 7 rokoch.

Olej sa lisuje z palmových plodov, ktoré rastú vo veľkých trsoch, obsahujú 50% oleja v sebe a zbierajú sa 12 mesiacov v roku až do veku zhruba 25 rokov, kedy rastlina postupne prestáva plodiť. Palma olejná má veľkú produktivitu – z jedného hektára sa za rok získa až 5 ton oleja.

Medzi najväčších producentov palmového oleja patrí Indonézia, Malajzia, Thajsko, Kolumbia, Nigéria, Papua Nová Guinea a Ekvádor.

Indonézia a Malajzia však zaisťujú asi 85% celosvetovej produkcie.

2. Je nejaký rozdiel medzi palmojadrovým a palmovým olejom alebo sú to len dva rozličné názvy pre ten istý olej?

Palmový olej sa získava z plodov, palmojadrový olej potom z oddelených jadier. Každý má trochu odlišné chemické zloženie aj fyzikálne vlastnosti. Preto sa mierne líšia aj ich priemyselné využitia. Oba však nájdeme aj v potravinách.

3. Je palmový olej vhodný pre ľudskú spotrebu, prospieva alebo škodí zdraviu?

Uvádza sa, že palmový olej obsahuje veľké množstvo vitamínu E a prírodných karoténov, ktoré sú zdraviu prospešné.

Naopak nezdravá je však predovšetkým vysoká priemyselná úprava (margaríny a stužený palmový olej). Zároveň palmový olej tiež obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín (palmojadrový olej ešte viac) a málo tých prospešných nenasýtených.

Palmový (i palmojadrový) olej ďalej obsahuje pre Európanov nevhodný pomer omega 3 a 6 (viac) nenasýtených mastných kyselín. Palmové oleje majú nedostatok omega 3 a prebytok omega 6, ktorých v dnešnom civilizovanom svete prijímame nadbytok.

To môže spôsobiť poruchy imunitného systému a zápalové ochorenia, ktoré môžu viesť až ku koronárnym komplikáciám a rakovinám. Možno teda povedať, že množstvo, v akom ho v súčasnosti konzumujeme, nášmu zdraviu škodí.

4. V čom spočíva nebezpečenstvo veľkovýroby palmového oleja? Prečo začala kampaň proti jeho používaniu, ktorá má vo svete a pomaly aj v našich končinách obrovský ohlas?

S obrovským a stále prudko vzrastajúci dopytom po rastlinných olejoch – a palmovom obzvlášť – je potreba stále väčšieho množstva palmového oleja, teda aj väčších plôch plantáží.

Keďže je možné palmový olej pestovať iba v pásme tropických lesov, dochádza k masívnemu odlesňovaniu naprieč Južnou Amerikou, Afrikou aj Áziou, predovšetkým v Indonézii a Malajzii.

Úbytok dažďových tropických lesov narúša klimatickú rovnováhu. Dochádza k požiarom a úniku obrovského množstva skleníkových plynov do atmosféry.

Prichádzame o celé ekosystémy, o vzácne druhy zvierat a rastlín. Je narušovaná štruktúra pôd aj zdroje podzemných vôd, pretože plantáže majú obrovskú spotrebu vody – každá palma denne odčerpá až 30 litrov vody.

V dôsledku používania hnojív, pesticídov a herbicídov dochádza k znečisťovaniu zdrojov. To na vlastnej koži pociťujú miestni obyvatelia, ktorí sú navyše vystavení napospas veľkým korporáciám.

Tieto veľmi vážne dôsledky intenzívnej výroby palmového oleja samozrejme vyvolali veľký odpor rôznych organizácií i verejnosti, predovšetkým v západnej Európe a Austrálii.

 5. Aké sú ciele hnutia na lokálnej a celosvetovej úrovni? Plánuje hnutie svoje rozšírenie aj na Slovensko, resp. má tu hnutie už svoju základňu alebo zástupcov?

Snažíme sa v spoločnosti vytvoriť povedomie o potrebe znižovať celkovú spotrebu olejov a nahrádzať palmový olej olejmi lokálnymi. Resp. aspoň európskeho pôvodu. Ponúkame spotrebiteľom šetrnejšie alternatívy.

Komunikujeme so spotrebiteľmi, odborníkmi, politikmi aj s firmami a snažíme sa presvedčiť výrobcov, aby začali palmový olej vo svojich výrobkoch nahradzovať vhodnejšími alternatívami. Zatiaľ sa zameriavame na české prostredie a český trh, ale už sme začali snahy o rozširovanie našej činnosti aj na Slovensko a do Poľska.

6. Čo môže každý z nás urobiť pre to, aby zlepšil situáciu spojenú s palmovým olejom?

Každý z nás môže pomôcť zlepšovať situáciu tým, že sám začne svoju spotrebu palmového oleja obmedzovať. Bude šíriť informácie o problematike palmového oleja vo svojom okolí. Osveta je v tomto prípade naozaj kľúčová.

7. Aké alternatívy sú vhodnejšie, ktoré oleje by sme mali vyhľadávať a používať namiesto palmového oleja?

Je veľmi dôležité, aby ľudia ako spotrebitelia oslovovali výrobcov rôznych produktov, pýtali sa ich, či palmový olej v ich výrobkoch má certifikát a odkiaľ konkrétne pochádza, a žiadali ich o nahradenie palmového oleja tými lokálnymi či aspoň európskymi: slnečnicový, repkový, olivový, ľanový a ďalšie. Prípadne klasickým maslom, či ďalšími vhodnejšími alternatívami.

Tie môže predovšetkým v prípade kozmetiky predstavovať napríklad bambucké maslo, ricínový olej alebo obľúbený kokosový olej, ktorého produkcia má podstatne menší vplyv na životné prostredie než produkcia oleja palmového.

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa úspechov!

Foto zdroj: thinkstock