Najznámejšou látkou, ktorú mlieko obsahuje je kalcium. Vápnik pomáha udržiavať silné kosti a buduje ich hustotu. Kalcium okrem iného tiež podporuje funkcie nervového systému, svalové kontrakcie a prietok krvi v cievach. Odporúčaná denná dávka kalcia je približne 800-1000 mg, pričom ideálny prísun je okolo 1200mg.
![]() |
Mlieko z rozličných zdrojov má odlišné zloženie a nutričnú hodnotu. V nasledujúcej tabuľke sa nachádza pre porovnanie prehľad zloženia jednotlivých druhov mlieka pri objeme 100ml.
Výživová zložka |
Jednotka |
Kravské |
Kozie |
Byvolie |
Ovčie |
Ľudské |
Sójové |
Voda |
g |
87,99 |
87,03 | 83,39 | 80 | 87,5 | 93,27 |
Energia |
Kcal | 61 | 69 | 97 | 108 | 70 | 33 |
Bielkoviny |
g | 3,29 | 3,56 | 3,75 | 5,98 | 1,03 | 2,75 |
Tuky |
g | 3,34 | 4,14 | 6,89 | 7,01 | 4,38 | 1,92 |
Sacharidy |
g | 4,66 | 4,45 | 5,18 | 5,36 | 6,89 | 1,81 |
U športovcov je mlieko populárne predovšetkým pre vysoký obsah bielkovín. Ľudský organizmus používa aminokyseliny ako základ pre vytváranie najrôznejších typov bielkovín.
Čerstvé nepasterizované mlieko – ideálna forma – obsahuje 20 štandardných aminokyselín. 80% bielkovín v mlieku tvorí kaseín, zvyšných 20% je srvátka. Sú ľahko stráviteľné, ale veľmi citlivé na teplo. Pasterizáciou sa preto množstvo aminokyselinových reťazcov ničí. Obsahujú viacero dôležitých enzýmov ako imunoglobulín. Imunoglobulín funguje ako obranný mechanizmus pred vírusmi a bakteriálnymi toxínmi. Znižuje taktiež prejavy astmatických ochorení.
Mlieko obsahuje proteíny viažuce kovy, napríklad laktoferín. Ten je schopný viazať a vstrebať do organizmu železo. Ďalej lyzozym a laktoperoxidáza ničiace baktérie a mikróby.
Sacharidy sú v mlieku obsiahnuté prevažne vo forme laktózy. Prirodzené neodtučnené mlieko je z 2/3 tvorené nasýtenými tukmi. Tieto tuky sú dôležité predovšetkým ako stavebná hmota buniek a hormónov. Dodávajú energiu a obaľujú vnútorné orgány. Chránia ich tak pred poškodením. Tuk funguje ako transportér v tukoch rozpustných vitamínov (A, D a E) do buniek.
Ďalej je v mlieku možné nájsť draslík, fosfor, niacín, riboflavín a probiotické baktérie. Mnoho ľudí uvádza problémy s trávením mlieka a preto sa mu vyhýbajú. Riešením by mohlo byť zaradenie tzv. kyslomliečnych produktov do jedálneho lístka. Kefír či acidofilné mlieko prispievajú k bezproblémovému a rýchlemu tráveniu a majú tiež schopnosť podporovať trávenie laktózy.
Foto zdroj: thinkstock