Mliečne produkty a výživa športovcov

Mlieko a mliečne produkty patria v súčasnosti stále medzi najdiskutovanejšie zdroje bielkovín. Ročná spotreba týchto výrobkov je v Európskej únii priemerne okolo 300 kg na obyvateľa. U športovcov je toto číslo určite ešte vyššie. Mlieko samotné je potravinou dvoch tvári a v niektorých jeho vplyvoch a účinkoch sa nevedia zhodnúť ani najlepší odborníci. Preto cieľom tohto článku nebude poukazovať na rozporuplné veci, ale skôr sa v ňom vo všeobecnosti zameriame na niektoré fakty.

Mliečne produkty a výživa športovcov

Mnoho športovcov si nedokáže ani len predstaviť stravovanie bez mliečnych produktov. Mlieko a z neho vyrobené produkty sú dokonca základnou surovinou pri výrobe doplnkov športovej výživy. Hlavné skupiny tvoria proteínygainery. Športovec teda často krát konzumuje mliečne zdroje bielkovín a nemusí ani priamo užívať mlieko, rôzne druhy syrov alebo tvarohy.

Mlieko nájdeme v určitom zastúpení aj v mnohých bežných potravinách. Je skoro nemožné úplne sa mu vyhýbať. Pokiaľ si budete všímať zloženie na etiketách, tak zistíte, že nejaká jeho forma je aj v tých výrobkoch, ktoré s ním pôvodne nemajú absolútne nič spoločné (pečivo, chlieb, sušienky atď.)

Pomerne často kladenou otázkou býva to, či miešať proteínové a sacharidové nápoje v mlieku alebo vo vode. Mlieko zlepšuje chuť a nutričné hodnoty kokteilov. Na druhej strane voda sa často krát uprednostňuje preto, lebo sa s ňou vraj celý nápoj lepšie vstrebáva. Je pravdou, že mlieko obsahuje 80% bielkovín v podobe kaseínu, ktorý je pomaly vstrebateľnou bielkovinou. Lenže vedeckými štúdiami bolo dokázané, že rýchla bielkovina (srvátka) sa uvoľňuje hneď po užití nápoja a kaseín, ktorý sa uvoľňuje postupne po dobu okolo šiestich hodín, nijako nespomaľuje vstrebávanie srvátkovej bielkoviny. Rozhodnutie je teda na vás.

Ak nie ste výrazne citliví na laktózu, môžete miešať kokteily v mlieku a absorpcia srvátkového proteínu sa nezmení. Menšie množstvo mlieka (do 2 dcl) väčšinou dobre znášajú aj ľudia, ktorí sú citliví na laktózu. Rýchlosť vstrebávania by však mohol ovplyvniť tuk. Preto sa odporúča mixovať športového nápoje s nízkotučným alebo odtučneným mliekom.

Zdá sa, že výnimočné postavenie medzi mliečnymi výrobkami majú zakysané mliečne produkty. Uvádza sa pri nich viacero prínosov pre modernú výživu. Je to hlavne vďaka obsahu niektorých fyziologických látok (probiotiká a prebiotiká). Zakysané mliečne produkty obsahujú v porovnaní s mliekom menej laktózy, majú dostatočné množstvo čiastočne nadštiepených mliečnych bielkovín, obsahujú kyselinu mliečnu (lepšie vstrebávanie vápnika) a baktérie, ktoré upravujú činnosť tráviaceho traktu a čriev.

Na každej potravine by sa dalo nájsť niečo dobré a aj niečo zlé. Nemôžeme jednoducho odsúdiť niektoré potraviny len preto, že nie sú vhodné pre každého a niektorým ľudom viac škodia ako prospievajú. Nedá sa ani povedať, že mlieko a mliečne produkty sú pre športovcov nenahraditeľné zdroje výživy a že sú nevyhnutné k dosiahnutiu dobrého zdravotného stavu. Neexistuje žiadna ideálna a univerzálna potravina. Kvalitné bielkoviny, vápnik a ostatné vitamínyminerály môžeme nájsť aj v mnohých iných potravinách.

Ak však netrpíte na neznášanlivosť mliečnych bielkovín, nie ste citlivý na mliečny cukor (laktózu) a nemáte ani žiadne iné zdravotné problémy pri konzumácii mliečnych výrobkov, nie je na mieste príliš sa obávať týchto produktov. Pre športovcov sú hlavne vynikajúcim zdrojom kvalitných živočíšnych bielkovín a obsahujú vysoké hodnoty vápnika.

Foto zdroj: thinkstock