Jód
Význam:
-
Je potrebný na zabezpečenie funkcie štítnej žľazy
-
Urýchľuje metabolizmus, pomáha pri spaľovaní nadbytočných tukov
-
Podieľajú sa na kvalite nechtov, vlasov a kože
-
Pomáha pri syntéze cholesterolu
-
Premieňa karotén na vitamín A
-
Zabezpečuje zdravý mentálny vývoj u detí
Jód je známy hlavne vďaka jeho potrebe pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ak ho má telo nedostatok, môže dôjsť k zdureniu štítnej žľazy (strume). Spomaľuje sa metabolizmus, zvyšuje sa ukladanie tukov a klesá vitalita. U detí môže nedostatok zastaviť telesný, ako aj mentálny vývoj. Nadbytok jódu je považovaný za toxický, ale účinok nebol zatiaľ popísaný. V bežnej potrave je jeho hlavným zdrojom jodidovaná soľ a soľ morská. Prísun jódu tak zabezpečujú ak všetky potravinárske výrobky, ktoré sú jodidovanou soľou upravované. Ďalej sú významným zdrojom dary mora, vrátane rias a chalúh. Odporúčaná denná dávka je približne 150 mcg.
Fluór
Význam:
-
podieľa sa na metabolizme glukózy, syntéze mastných kyselín a cholesterolu
-
pomáha udržiavať krvný tlak a telesnú hmotnosť
-
zvyšuje pôsobenie inzulínu a pôsobí preventívne proti vzniku cukrovky
-
kladne pôsobí na činnosť nervovej sústavy, pečene a endokrinnej žľazy
Fluór je súčasťou kostí, zubov, štítnej žľazy a mozgu. V mnohých krajinách sa pitná voda fluoriduje, pričom koncentrácia fluoridových iónov je vždy menšia ako 1 mg na liter. Nadmerné užívanie fluóru sa považuje za toxické. Fluór sa ukladá v kostiach a spôsobuje ich krehkosť a morfologické zmeny. Za prijateľný príjem sa považuje 1,5 až 4 mg.
Mangán
Význam:
-
Zúčastňuje sa na syntéze mastných kyselín a cholesterolu
-
Je dôležitý pre fungovanie centrálnej nervovej sústavy
-
Preventívne pôsobí proti vzniku cukrovky
-
Podporuje mužskú potenciu, tvorbu pohlavných hormónov a tvorbu materského mlieka
Potrava nezabezpečuje dostatočný prísun tohoto minerálu a preto sa ho odporúča telu dodávať v prípravkoch. Predávkovanie mangánom nie je bežnou potravou možne. Pri nedostatku dochádza k zoslabnutiu svalstva, svalovým kŕčom a telesným disproporciám. Denná dávka mangánu je 2,5 až 5 mg. V potrave sa nachádza v orechoch, v čaji, vajciach a v zelenej listovej zelenine.
Foto zdroj: thinkstock