Internetové stránky zaoberajúce sa zdravou výživou sú plné odporúčaní vyhýbať sa konzumácii mäsa. Nájdete tu argumenty, ktoré tieto vyhlásenia podporujú. V ďalšom odstavci sa obvykle nachádza popis potravín, ktorých konzumácia zaručene nahradí výživovú hodnotu mäsa. Organizmu preto nebude jeho vylúčením z jedálneho lístka vôbec chýbať…
![]() |
Na zváženie je už samotný fakt, že pokiaľ by mäso nebolo prirodzenou potravou človeka, bolo by tak náročné nahradiť všetky dôležité živiny v ňom obsiahnuté?
Mäso je dostupným, vyváženým a vcelku ľahko stráviteľným zdrojom proteínov, esenciálnych aminokyselín, železa, vitamínu B a ďalších dôležitých látok. Obzvlášť pre športovcov je mäso nezastupiteľnou potravinou.
Mnoho vedcov tvrdí, že napriek zlej povesti živočíšnych tukov, sú pre organizmus často prijateľnejšie, ako umelo vyrábané hydrogenované rastlinné oleje.
Či chceme alebo nie, faktom ostáva, že sme mäsožravci. Mäso potrebujeme. Samozrejme, pri vynaložení väčšej námahy a troche štúdia obsahu potravín, môžeme spomínané živiny nahradiť. No kvalitný kúsok chudého mäsa vhodne pripraveného ku konzumácii, dodá telu jednoducho presne to, čo pre správne fungovanie potrebuje.
Bezmäsitá strava môže viesť k tomu, že jedálniček bude obsahovať príliš veľké množstvo sacharidov a nedostatok potrebných vitamínov a minerálov (napríklad železa a zinku). Dlhodobo nevyvážený prísun živín môže viesť k zdravotným problémom.
Ďalšími častými výrokmi odborníkov na výživu je, že ak už jesť mäso, tak potom svetlé, teda morčacie, kuracie či králičie. Uprednostňovať „biele mäso“ je vhodné z dôvodu, že obsahuje málo tukov pri zachovaní vysokého podielu bielkovín.
Avšak v takomto druhu mäsa sa nachádza málo železa. Zvlášť pre ženy, ktoré aj z dôvodu pravidelného menštruačného krvácania trpia často nedostatkom železa, je aj kvalitné červené mäso (chudé hovädzie, teľacie) veľmi vhodné.
Okrem vyššie spomenutých živín treba obzvlášť spomenúť v mäse prítomné alpha-linoleové kyseliny, ktoré pochádzajú z rodiny omega-3 viacnenasýtených mastných kyselín. Hrajú dôležitú úlohu pri stavbe bunkových membrán, hlavne buniek nervového systému.
Kvôli lepšej orientácii zloženia a výživovej hodnoty jednotlivých druhov mäsa, uvádzame ich stručný prehľad:
tuk (g) | energia (kcal) | cholesterol (mg) | železo (mg) | Vit. B12 (mcg) | |
bizónie | 2.42 | 143 | 82 | 3.42 | 2.86 |
hovädzie | 10.15 | 219 | 86 | 2.99 | 2.65 |
hovädzie (zadné) | 8.09 | 201 | 86 | 2.99 | 2.64 |
bravčové | 9.66 | 212 | 86 | 1.1 | 0.75 |
kuracie bez kože | 7.41 | 190 | 89 | 1.21 | 0.33 |
losos | 10.97 | 216 | 87 | 0.55 | 5.80 |
Foto zdroj: thinkstock