Je všeobecne veľmi dobre známe, že rybie mäso ponúka nespočetné množstvo zdraviu prospešných látok. Rybacie mäso by preto v jedálnom lístku športovca nemalo chýbať. Otázkou ostáva, ktoré druhy rýb a ako konkrétne vplývajú na organizmus človeka. V našom článku vám pomôžem vybrať si svoju „zlatú rybku“ z darov, ktoré nám ponúka oceán.
Najlepší zdroj pre energetickú hladinu – Tuniak
Tuniak v sebe ukrýva vysokú hladinu niacínu, ktorý je schopný uvoľňovať energiu z prijatej potravy. Niacín, známy aj ako vitamín B3, je nevyhnutne potrebný pre tvorbu energie v bunkách. Veľmi dôležitú úlohu zohráva pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti.
Pri nedostatku niacínu môže dôjsť k pocitu únavy, či depresie. Pri jeho prebytku dochádza k sčervenaniu kože a hrozí nebezpečenstvo poškodenia pečene. Tuniak je na trhu ľahko dostupný a jeho cena je prijateľná.
Nutričná hodnota 4/5
Najlepší zdroj pre zdravú myseľ – Makrela
Pre športovcov je veľmi dôležitá koncentrácia na ich výkon. Makrela je vhodným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú veľmi dôležité pre váš nervový vývoj a rast. Zvyšujú IQ, schopnosť sústrediť a učiť sa. Odborníkmi je odporúčané konzumovať ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny dvakrát týždenne. Pri dlhodobej konzumácii sa znižuje nepozornosť, hyperaktívnosť a impulzívnosť.
Nutričná hodnota 3.5/5
Najlepší zdroj pre chudnutie – Morský ostriež
Biele rybacie mäso je vo všeobecnosti nízkym zdrojom tuku. Morský ostriež je výbornou voľbou nielen pre športovcov, ktorí sa pokúšajú znížiť svoju hmotnosť. Biele ryby sú vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín, odporúča sa konzumácia 3 až 5x týždenne. Okrem iného je mäso morského ostrieža bohaté na vitamín B12 (kolobamín), tzv. elixír života. Pri nedostatku tohto vitamínu hlavne starší ľudia prepadajú depresiám. Nevyhnutný je aj pri tvorbe červených krviniek a fungovanie nervového systému.
Nutričná hodnota 3/5
Najlepšie pre častú konzumáciu – Losos
Pre športovcov, ktorí si zvyknú servírovať rybu na svoj tanier častejšie, odporúčam lososa. Netreba sa obávať dohadov o kontaminácii tohto mäsa ortuťou. Výskumy dokázali, že viac kontaminované sú umelo dochované druhy lososa, ako tie morské. Losos je okrem svojej lahodnej chuti aj bohatým zdrojom kalcia, ktorý pomáha spevniť vaše kosti.
Okrem kalcia je dostatočným zdrojom proteínov a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ako so všetkým, tak aj s lososom to netreba preháňať, pretože nie je tajomstvom, že je aj nemalým zdrojom cholesterolu.
Nutričná hodnota 4/5
Najlepšia cena – Treska
Najlacnejšou variantou je mrazená treska. Zmrazenie prebehne tak rýchlo, že mäso je pred konzumáciou ešte v lepšom stave, ako čerstvé. Treska je dôležitým zdrojom vitamínov A, D, E a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Samozrejme nebavíme sa o klasickom majonézovom šaláte z tresky, ale o mäse pripravenom na prírodný spôsob.
Nutričná hodnota 3.5/5
Pre najlepšiu chuť – Platesa
Platesa je najviac lovená ryba z čeľade platesovitých v severovýchodnom Atlantiku, najčastejšie používaná v gastronómii pre svoje biele, chudé a jemné mäso, klasicky pripravené ako dusené filé na zelenine. Aj športovec ocení kvalitnú chuť.
Nutričná hodnota 4/5
Foto zdroj: thinkstock