Vajcia sú potravinou, ktorá si v posledných desaťročiach niekoľkokrát získala zlú reputáciu kvôli popleteným a nepravdivým informáciám. Celé roky lekári a vedci hovorili o tom, ako sú nezdravé, a varovali pred konzumáciou celých vajec. Dnes však už vieme omnoho viac a na niektoré dôležité poznatky sa pozrieme aj v tomto článku.
Vajcia a cholesterol
Najčastejšími dôvodmi ich predošlého zatracovania bol obsahu tuku a obsah cholesterolu. Čo sa týka tukov, jedno priemerne veľké vajce (hmotnosť cca 60 gramov) obsahuje približne 5-6 g tuku. Dôležité je však to, že viac ako polovicu z tohto množstva tvoria mononenasýtené mastné kyseliny spolu s polynenasýtenými (teda tzv. zdravé formy lipidov). Tieto zdravé formy tukov by mali tvoriť priemerne cca 15-20% celkového kalorického príjmu, pretože telo ich potrebuje v rámci viacerých procesov.
Ako je to s cholesterolom? Jedno priemerné vajce obsahuje približne 200 mg cholesterolu, ale tu to nekonči. Málokto vám už povie to, že z tohto celkového množstva je vo vajci toho dobrého cholesterolu (HDL) prítomného približne dvojnásobne viacej ako zlého (LDL). Práve pomer jednotlivých typov je oveľa podstatnejší ako celková hodnota, keďže HDL slúži k zachytávaniu a transportu prebytočného cholesterolu.
Nové štúdie opakovane potvrdili to, že neexistuje žiadny priamy súvis medzi pravidelnou konzumáciou celých vajec a srdcovo-cievnymi chorobami. Ani 2 celé vajcia denne nemali žiadny významný vplyv na hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Skutočnými vinníkmi sú vysoký krvný tlak, obezita, veľa nasýtených tukov, fyzická nečinnosť a genetické predispozície.
Ďalším podstatným faktom je to, že iba okolo 25% cholesterolu v krvi pochádza zo stravy. Zvyšných 75% produkuje pečeň hlavne v prípadoch, ak konzumujete často tzv. fast-foodové jedlá, mastné mäsité výrobky alebo iné bohaté zdroje nasýtených tukov. Ešte raz zdôrazňujem, že vajcia medzi nich nepatria, keďže v jednom sa nachádza iba cca 2 g nasýtených tukov (zvyšok sú mononenasýtené a polynenasýtené tuky).
Výživové hodnoty vajíčka
Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny, ktoré nám príroda poskytuje. Pritom práve žĺtok, ktorého sa mnohí tak radi zbavujú, je z nutričného hľadiska veľmi cenný. Vaječný bielok je predovšetkým zdrojom kvalitných bielkovín (cca 4 – 4,5 g) a niektorých mikroživín v menšom množstve, no v žĺtku nájdeme okrem cenných proteínov (cca 2,5 – 3 g) aj dobré zdroje tukov, lecitín, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B, vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K), železo, selén, fosfor a ďalšie mikroživiny. Navyše v prípade, že si zakúpite omega-3 vajcia, získate z nich ešte viac dôležitých nenasýtených tukov.
Všetky tieto informácie vám nie sú poskytované s tým cieľom, aby vás nabádali k vysokej konzumácii celých vajec. V článku sú len uvedené poznatky, ktoré máme v súčasnosti k dispozícii a podľa ktorých je konzumácia dvoch celých vajec v prípade zdravých a športujúcich ľudí úplne v poriadku. Dá sa povedať, že v dnešnej dobe je už výhradná konzumácia vaječných bielkov považovaná za prežitok a mnohé chybné tvrdenia boli uvedené na pravú mieru.
Foto zdroj: thinkstock