7 nápojov, keď chcete nahradiť kávu

alternativa káva

Šálka kávy patrí k zaužívaným ranným rituálom. Káva a v nej prítomný kofeín majú samozrejme mnoho pozitívnych účinkov. Všetkého však veľa škodí. Ak niekto pije príliš veľa tohto obľúbeného nápoja alebo ak pije príliš silné kávy, prináša to so sebou aj viaceré negatívne súvislosti.

Možno by ste aj vy mali skúsiť iné energizujúce nápoje a aspoň na určitý čas výrazne obmedziť klasickú čiernu kávu. Pozrite si niekoľko zaujímavých tipov.

1. Yerba maté

Obľúbený nápoj pochádzajúci z Južnej Ameriky, ktorý sa pije ako čaj a je charakteristický špecifickou zemitou chuťou.

Yerba maté (cezmína paraguajská) sa prijíma v teplom aj studenom stave. Je plná mikroživín a dodáva organizmu energiu. Miestni obyvatelia ju zvyknú nazývať zelené zlato a sú presvedčení o jej pozitívnych efektoch.

Pôsobí protizápalovo, podporuje funkcie obličiek, kontroluje krvný cukor a znižuje zlý cholesterol.

Často sa pije aj v rámci redukčných stravovacích programov, pretože potláča hlad. Povzbudzujúci efekt je miernejší, no trvá dlhšie ako u bežnej kávy. Navyše, neprináša so sebou typické vedľajšie účinky (nervozita, podráždenosť).

2. Nápoje z koreňov čakanky

Cigória (čakanka) sa využívala ako náhrada kávy predovšetkým v časoch, kedy bolo nedostatok kávových zŕn. Presnejšie je reč o praženom sušenom koreni čakanky. Pripravený nápoj neobsahuje kofeín a prináša so sebou celý rad zdravotných prínosov, z ktorých môžeme vyzdvihnúť podporu tráviaceho systému, ochranu obehového systému, pozitívny vplyv na nervovú sústavu, pečeň a vylučovanie toxických látok.

Z čakanky sa pripravuje aj Melta, čo je kávovinová zmes koreňa čakanky, cukrovej repy, jačmeňa a žita. Má podobnú vôňu a chuť ako klasická čierna káva. Vďaka tomu, že neobsahuje kofeín, môže byť vhodná pre širší okruh ľudí. Podobným produktom je aj cereálny nápoj Caro.

3. Café de maca a Macacao

Maca je posvätná bylina starých Inkov. Extrakt zo sušeného koreňa je dlhodobo cenený ako afrodiziakum, prostriedok so stimulačnými účinkami a na podporu fyzickej sily.

Café de maca je k dispozícii vo forme prášku. Zalieva a dochucuje sa podobne ako bežná káva. V prípade produktu s názvom Macacao sa jedná o zmes dvoch zložiek: maca a kakao (pomer 1:1). Ide o kombináciu dvoch nutričných pokladov, ktoré organizmu dodávajú energiu, vitalitu a množstvo cenných živín.

4. Guaranová káva a Guaracao

Guaranová káva (guafee) vzniká spojením obilninovej kávy a guaranového prášku. Samotná guarana je známym prírodným stimulantom. Kofeín, ktorý je v nej prítomný, sa uvoľňuje pomalšie, počas dlhšej doby a nespôsobuje výraznejšie energetické výkyvy. Presnejšie je to však guaranín, čo je chemická látka podobná kofeínu.

Guarane sa pripisuje menšia návykovosť a neprekysľuje žalúdok ako káva.

Využíva sa aj ako afrodiziakum, pri redukcii telesnej hmotnosti a má protibolestivé účinky. Guaracao je produkt s obsahom guarany a kakaa v pomere 1:1.

5. Zelena káva

Jej základom sú kávové zrná, ktoré neprešli pražením. Vďaka tomu si uchováva väčšie množstvá niektorých aktívnych látok a antioxidantov.

Zelená káva znižuje vstrebávanie cukrov a môže teda obmedziť ich prípadnú premenu na tuk. Aj vďaka tomu sa často odporúča pri snahe zhodiť telesnú váhu. Je k dispozícii v kofeínovej aj bezkofeínovej forme a často sa k nej pridávajú aj iné zložky (napr. kardamon, čakanka).

6. Špaldová káva

Špalda je druh pšenice s vyšším podielom bielkovín a minerálov. Nepredstavuje väčšiu záťaž pre tráviaci systém. Obsahuje rastlinné steroly a stanoly, ktoré sa vstrebávajú priamo do krvného obehu a znižujú hladiny cholesterolu v organizme.

Špaldové nápoje majú zaujímavú orechovú chuť, vysoký obsah vlákniny a neobsahujú kofeín. Nepredstavujú riziko pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami (nespôsobujú zmeny srdečného rytmu). Môžu sa pripravovať teplé a aj vo forme ľadovej kávy.

7. Ajurvédske kávy

Tieto druhy káv, napríklad s obsahom bylín brahmi alebo ašvaganda, sú čoraz populárnejšie (mimochodom, takisto obsahujú aj čakanku lekársku).

Účinne stimulujú tráviaci systém, pôsobia protistresovo, podporujú fyzickú výkonnosť, zvyšujú koncentráciu a iné mozgové funkcie.

Jednotlivé účinky sa do určitej miery líšia na základe konkrétnej rastliny. Taktiež neobsahujú kofeín. Majú miernejší, ustálený povzbudivý účinok a nespôsobujú problémy so zaspávaním. Chuťovo sú veľmi špecifické, o dosť iné ako klasická čierna káva.

Ako ďalšie alternatívy si ešte môžeme uviesť dobre známy zelený čaj, prípadne menej známe čaje chai, rooibos alebo reishi.

Foto zdroj: thinkstock

Tags: