Inzulínová senzitivita a ako ju využiť vo svoj prospech

Naturálne posilňujúci ľudia častokrát stoja pred najväčšou výzvou: pribrať čo najviac aktívnej svalovej hmoty s čo najmenším tukovým prírastkom. A platí to aj opačne, teda schudnúť čo najviac telesného tuku s čo najmenším úbytkom svalovej hmoty. Práve inzulínová senzitivita (a jej ovplyvňovanie) má s týmito procesmi dosť veľa spoločného.

Inzulínová senzitivita a ako ju využiť vo svoj prospech

Pod pojmom inzulínová senzitivita sa vlastne rozumie miera vyplavenia inzulínu po skonzumovaní určitého druhu pokrmu. Inzulín je totiž veľmi silným anabolickým hormónom a ak sa ho naučíte vhodne ovplyvňovať, môže to znamenať rozdiel vo vašom výkonnostnom napredovaní a fyzickej kondícii. Budete môcť lepšie využiť jeho výhody pri podpore budovania svalov, ale aj zabrániť neželanému uloženiu tukov.

Veľa výživových odborníkov tvrdí, že ak budete citlivejší na inzulín a jeho účinky počas naberacej fázy, vyťažíte z toho väčšie prírastky svalovej hmoty. A počas diéty to zas bude znamenať väčšie úbytky telesného tuku.

Celý problém je úzko spätý so správnym načasovaním príjmu potravy (v tomto prípade predovšetkým sacharidov). Jednoducho musíte jesť rozdielne jedlá v rozdielnej fáze dňa, aby ste maximálne využili hormonálne pôsobenie v tele. Pravdepodobne už dobre vieme, aké pozitívne prínosy má pravidelné cvičenie a že príjem sacharidov je najdôležitejší po namáhavom tréningu. Takisto vieme aj to, že je lepšie jesť 5 až 6 stredných jedál denne ako 3 väčšie. Všetky tieto základné veci spojené s pravidelným cvičením a pravidelnou stravou vylepšujú inzulínovú senzitivitu, ale poďme sa pozrieť aj na pár menej známych vecí v súvislosti s touto témou.

Nezabúdajte na tréningové nápoje v čase okolo cvičenia

Rýchly prísun ľahko stráviteľných proteínov a sacharidov v období okolo tréningovej jednotky je veľmi podstatný. Faktom je napríklad to, že schopnosť doplniť vyčerpaný glykogén po namáhavom tréningu je až o polovičku nižšia v čase 2 hodiny po skončení tréningovej jednotky (samozrejme v porovnaní s tým, keď sa sacharidy príjmu ihneď).

Ešte výraznejší rozdiel je to v prípade príjmu bielkovín a proteínovej syntézy. Je teda veľmi dôležité čím skôr využiť tzv. anabolické okno a zvýšenú schopnosť obnoviť vyčerpaný glykogén. Nevynechávajte preto tréningové kokteily, využite ich výhody a zlepšite aj touto cestou inzulínovú senzitivitu.

Škorica

Inzulínová senzitivita a ako ju využiť vo svoj prospech

Ak pridáte k niektorým jedlám vášho stravovacieho programu škoricu, môže to mať pre vás viacero výhod. Medzi inými aj zníženie krvného cukru po skonzumovaní pokrmu a upravenie inzulínovej senzitivity. Najvhodnejším časom na príjem škorice sa javia ranné a doobedné hodiny. Odporúča sa približne 3-5 gramov škorice, aby sa naplno prejavili jej účinky.

Kyselina alfa lipoová (ALA)

Čo sa týka kyseliny alfa lipoovej (ALA), ide o antioxidant, ktorý je zastúpený napríklad v brokolici, špenáte alebo v rajčinách. Bolo preukázané, že aj ALA dokáže účinne zvyšovať inzulínovú senzitivitu. Môžete ju užívať aj vo forme doplnku výživu a najčastejšie sa odporúča 100-500 mg denne.

Foto zdroj: thinkstock