Hydrolyzát a svalová regenerácia

S proteínovými hydrolyzátmi sa už dnes stretávame v oblasti kulturistiky a fitness oveľa častejšie ako tomu bolo v minulosti. Hydrolyzáty sú bielkoviny, ktoré sú počas procesu vstrebávania, ktorého sa zúčastňujú rôzne kyseliny a enzýmy, čiastočne naštiepené na peptidové fragmenty, čo sú väčšinou dve alebo tri aminokyseliny zlúčené v jednom krátkom reťazci.

Hydrolyzát a svalová regenerácia

Keďže sú hydrolyzáty už čiastočne naštiepené, nie je potrebný ich ďalší rozklad v tráviacom trakte pomocou enzýmov, čím sa zvyšuje rýchlosť ich trávenia a vstrebávania, ktoré prebiehajú ešte rýchlejšie ako u klasických proteínových koncentrátov alebo izolátov. A navyše, nové vedecké štúdie prichádzajú stále s novými pozitívnymi správami v súvislosti s užívaním hydrolyzátových nápojov.

Viaceré výskumy sa dotýkali oblasti regenerácie a svalovej sily. V jednom z nich (na University of South Australia) sa skúmali prínosy troch proteínových nápojov:

  • srvátkového hydrolyzátu,
  • srvátkového izolátu a 
  • kaseínového proteínu.

Väčšia skupina mužov vykonávala silové cvičenia na dolnú polovicu tela a následne im merali silu svalov dolných končatín. Po druhom meraní sily týchto svalov im bolo podané množstvo 25g jedného z proteínových nápojov. Svalová sila bola potom meraná aj jednu, dve, šesť a 24 hodín po tréningu. Vedci im dávkovali 25g jedného z nápoja ešte po 6-hodinovom a 24-hodinovom meraní.

Výsledky štúdie boli také, že skupine, ktorá konzumovala srvátkový hydrolyzát, sa dve hodiny po tréningu obnovila sila príslušných svalov na pôvodnú hodnotu.

Športovci v ostatných dvoch skupinách boli v tomto čase stále o niečo silovo slabší. Výsledky mužov z najúspešnejšej hydrolyzátovej skupiny boli lepšie aj počas merania po jednej, dvoch, šiestich a 24 hodinách po tréningovej jednotke.

Vedci síce ešte nedokážu odhaliť presný mechanizmus, ktorý má za následok tak rýchlu regeneráciu a lepšiu obnovu svalových síl. Odhadujú ale, že za všetkým stoja biologicky aktívne peptidy, ktoré nájdeme v srvátkovom hydrolyzáte. Predbežné informácie hovoria, že použitý hydrolyzát spôsobuje zníženie produkcie molekuly, ktorá obvykle zapríčiňuje zápaly v tkanivách.

Zamedzenie vzniku týchto zápalov vedie potom k zníženiu rizika poškodenia svalových vlákien, čo má zrejme za následok udržanie rovnakej svalovej sily. Je tiež pravdepodobné, že ďalším dôvodom úspešnejšieho pôsobenia srvátkového hydrolyzátu je jeho výborná vstrebateľnosť, vďaka ktorej sa aminokyseliny potrebné k regenerácii rýchlejšie dostanú do svalov.

Foto zdroj: thinkstock