Himalájska soľ vs stolová soľ – v čom sú odlišné?

himalájska soľ

Soľ nad zlato

Vedú sa o nej neustále diskusie. Napriek neustálym polemikám o množstve soli, ktorú naše telo potrebuje, je zrejmé, že žiť úplne bez soli by rozhodne nebolo prospešné, dokonca ani možné. Možno ste sa niekedy zamysleli nad tým, či soľné tajomstvo nespočíva práve v tom, aký druh soli používate?

Po stolovej soli zo solivarov a morskej soli z prímorských krajín prichádza na výslnie Himalájska soľ z majestátnych tibetských vrcholov. Ak vás zaujal exotický pojem „Himalájska soľ“ a neviete sa rozhodnúť či vymeníte klasiku za túto – paradoxne tisícročia starú – novinku, nasledujúci text je určený práve pre vás.

Čo je to vlastne soľ?

Soľ – ako ju poznáme – je kryštalická minerálna zlúčenina tvorená dvomi prvkami – sodíkom a chlórom. Označuje sa aj NaCl (chlorid sodný). V bežnej kuchynskej soli je pridaný jód, preto má pomenovanie jodidovaná.

Každý druh soli – či už ide o soľ tradičnú kuchynskú (zo solivarov), morskú soľ či himalájsku soľ alebo iné druhy solí – tvorí prevažne chlorid sodný. Vďaka tejto zlúčenine správne funguje najmä náš nervový systém, ale jej dostatočná prítomnosť zabezpečuje aj iné nevyhnutné telesné funkcie.

Prečo je potrebná

Napomáha udržiavaniu správnej hladiny pH, zabezpečuje optimálne zásobovanie organizmu vodou (resp. udržiavanie vody v bunkách), je nevyhnutná pre nervové vzruchy nielen v mozgu, ale napríklad aj vo svaloch, pre kontrakciu a okamžitú reakciu svalových vlákien, a napokon zabezpečuje transport dôležitých nutrientov cez bunkové membrány.

V čom je teda rozdiel?

Kuchynská soľ

kuchynská soľ
Rozdiel medzi jednotlivými druhmi soli je v tom, čo iné okrem samotnej soľnej zlúčeniny obsahujú a v akom pomere. Kuchynská jodidovaná soľ obsahuje približne 97 alebo viac percent chloridu sodného a zvyšok tvorí už spomínaný jód a stopy ostatných minerálov, pričom je v nej zvyčajne prítomné aj protihrudkujúce činidlo (keďže soľné kryštáliky majú tendenciu sa spájať).

Morská soľ

Morská soľ je tvorená taktiež z veľkej časti chloridom sodným. Okrem toho však obsahuje aj určitý podiel iných minerálnych látok – najmä draslíka, železa a zinku. Okrem toho však niektoré druhy morských solí môžu obsahovať aj nežiaduce ťažké kovy, ktoré sa v nich zachytávajú v prípade, ak sú soli ťažené zo znečistených morí.

Himalájska soľ

himalájska soľ
Himalájsku soľ zakúpite aj v našom obchode na OBCHOD.sportujeme.sk

Do tretice – Himalájska soľ je považovaná za najčistejšiu a najzdravišiu soľ, akú môžme prijímať. Prečo je to tak? Himalájska soľ pochádza z Himalájí (ako už napovedá jej názov) a svojou čistotou sa môže pýšiť vďaka tomu, že počas dlhých miliónov rokov (približne 250 miliónov rokov) bola bezpečne ukrytá a chránená pred znečistením prostredníctvom nánosov lávy, zeminy a kameňov, ktoré tvoria pohoria.

Taktiež jej spracovanie dbá na to, aby sa zachovala jej čistota, pozitívne účinky a najmä charakteristická ružová farba, ktorá je spôsobená pravdepodobne prítomnosťou železitých zlúčenín, dá sa povedať, že obsahuje malé množstvo akoby rozptýlenej hrdze.

Himalájska soľ podľa analýzy obsahuje 97,41% chloridu sodného a zvyšok v nej tvorí viac ako 80 druhov prospešných látok, z ktorých veľká časť sú práve potrebné minerály. Podrobný rozpis obsahu ostatných obsiahnutých látok nájdete tu.

Himalájska soľ je teda v súčasnosti považovaná za najvyšší stupeň kvality medzi soľami. Jej využitie je široké – od holistických medicínskych účelov až po top gastronómiu. Niektorí fajnšmekri tvrdia, že chuť Himalájskej soli je iná ako chuť iných solí, podľa ich názoru je čistejšia, intenzívnejšia a má v sebe akúsi iskru, ktorá jedlu dodá nenapodobiteľný ráz.

Nielen preto je Himalájska soľ veľmi obľúbeným doplnkom v rôznych kuchyniach – je to spôsobené aj jej farbou a mohutnou kryštalickou štruktúrou. Tieto vlastnosti dodávajú jedlám nielen chuťový, ale aj estetický rozmer.

Výbornou vlastnosťou himalájskej soli je jej ultimátna živostnosť (vydrží neporušená naveky) a prirodzená nehrudkujúca schopnosť, vďaka ktorej nie je potrebné do nej pridávať protihrudkujúce činidlo. To zároveň zabezpečuje zachovanie jej čistoty.

Ako sa rozhodnúť…

Ak sa ešte stále neviete rozhodnúť, vo všeobecnosti je dobré vedieť, že soľ je potrebná pre život bez ohľadu na to, či je povedzme zo slovenského solivaru, exotických morí alebo veľkolepých Himalájí.

Rozdiely sú minimálne, ako obsahom minerálov (keďže pri približne 97% prítomnosti chloridu sodného už priveľa miesta pre obsah minerálov nezostáva, je len stopový) tak aj chuťou. Jediný výrazný rozdiel medzi jednotlivými soľami je v konzistencii (veľkosť a hrudkovitosť kryštálikov) a vo farbe (stolová a morská soľ sú priezračné až biele, Himalájska soľ má jemné ružové sfarbenie). Netreba však zabúdať na to, že ak prijímate v strave nejodidovanú soľ, treba jód doplniť z iných zdrojov (napríklad z morských rias).

Zdroje:
http://authoritynutrition.com/different-types-of-salt/
http://www.xbrain.co.uk/table-salt-versus-himalayan-salt
http://organics.org/table-salt-vs-himalayan-sea-salt-whats-the-difference/

Foto č.1 a 2 zdroj: thinkstock