Funkčné naturálne potraviny (1. časť)

Funkčné naturálne potraviny

Hovorí sa, že strava predstavuje popri športovaní minimálne 50% úspechu. Niekto tvrdí, že je to až 70% a objavujú sa aj rôzne iné tvrdenia. Nechajme však čísla číslami a povedzme si, čo je skutočne dôležité. Ak nevenujete výžive dostatočnú pozornosť, znižujete svoje šance dosiahnuť vytýčené športové ciele alebo vybudovať silné a zdravé telo bez zbytočného tuku.

V tejto mini sérii si postupne (v ľubovoľnom poradí) predstavíme viaceré funkčné potraviny z naturálnych zdrojov, ktoré majú prirodzene vysoký obsah účinných látok. Môžu nielen podporiť vaše zdravie, ale pomôcť vám aj rýchlejšie dosiahnuť rôzne výkonnostné ciele.

Brokolica

Brokolica je svojimi účinkami a obsahom látok skutočnou superpotravinou. Je to nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a minerálov (z nich hlavne vitamín C, vitamín E, draslík, vápnik, beta-karotén, fosfor, kyselinu listovú alebo aj železo).

Čo sa týka pozitívnych vlastností na zdravie a fyzickú kondíciu, tých je skutočne mnoho. Vďaka silným antioxidačným vlastnostiam účinne bojuje proti rakovine a nádorovým ochorenia, pôsobí proti infekciám a zmierňuje zápalové procesy v tele.

Zlepšuje trávenie, stimuluje metabolizmus základných živín, podporuje imunitný systém, ale aj srdce a krvný obeh. Vyznačuje sa aj vysokým obsahom rôznych fytochemikálii, čo sú ochranné látky prítomné vo viacerých rastlinách.

Výhodou brokolice je aj to, že ju môžeme pripraviť na viacero spôsobov (surovú, varenú , dusenú, grilovanú alebo zapekanú) a že sa hodí k rôznym typom jedál. Preto na ňu nezabúdajte a zaraďte brokolicu do svojho stravovacieho programu.

Olivový olej a olivy

Olivový olej dokáže zlepšiť zdravotný stav a kvalitu života po mnohých stránkach. Veľa ľudí má stále problém prijať fakt, že priama konzumácia tohto zdroja tukov môže podporiť spaľovanie uloženého telesného tuku, no je to skutočne tak. Olivový olej je zdravou formou lipidov a jeho obsah tvoria prevažne mononenasýtené mastné kyseliny. Tie nielenže znižujú hladiny zlého cholesterolu, ale posilňujú aj funkcie srdcovo-cievneho systému, majú protizápalové účinky, podporujú mozgovú činnosť a ľahko sa spaľujú.

S olivovým olejom a olivami sa úzko spája aj hydroxytyrosol, čo je extrémne účinný antioxidant, ktorý taktiež prispieva k základným účinkom dlhodobej konzumácie tohto oleja. Konkrétne ide o znižovanie rizika vzniku rakoviny, obezity, srdcovo-cievnych chorôb, cukrovky a iných vážnejších aj menej vážnych ochorení.

Pre olivový olej je tiež typický vysoký obsah vitamínu E a olivy sú okrem toho aj dobrým zdrojom vlákniny, luteínu, vápnika a iných minerálnych látok. Pamätajte aj na to, že extra panenský olivový olej sa vyznačuje v niektorých prípadoch až 5-násobne vyšším zastúpením polyfenolov (majúcich silný antioxidačný účinok) ako iné druhy tohto oleja.

Losos a morské ryby

Či už je vašim cieľom získať novú svalovú hmotu, zbaviť sa nadbytočného tuku, prípadne „len“ zdravšie sa stravovať, divoký losos môže byť tou ideálnou potravinou. Obsahuje vysoko-kvalitné živočíšne bielkoviny a je to taktiež bohatý zdroj veľmi cenných tukov.

Áno, reč je o omega-3 nenasýtených mastných kyselinách, ktoré sú prítomné vo viacerých druhoch morských rýb, no losos je ich typickým a veľmi bohatým zdrojom. Rybí olej pozitívne ovplyvňuje mnohé procesy v našom tele – podporuje imunitu, úbytok telesných tukov, má protizápalový účinok, zlepšuje trávenie, kardiovaskulárne zdravie, bojuje proti osteoporóze, rakovine, zlepšuje duševné zdravie, atď.

Majte však na pamäti to, že mäso voľne žijúcich lososov je v drvivej väčšine prípadov o dosť kvalitnejšie ako mäso tých, ktoré sú chované na farmách a umelo dokrmované. Preto by vás mal zaujímať aj zdroj, z ktorého vaša ryba pochádza. Losos obsahuje aj vysoké množstvá vitamínu D, vitamínu E, vitamínov skupiny B alebo aj dostatok selénu.

Kakao

Funkčné naturálne potraviny

Je známym faktom, že kakao obsahuje stimulačné látky theobromín a kofeín, no už menej sa hovorí o výrazných preventívnych účinkoch kakaa proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Látky v ňom obsiahnuté totiž dokážu znižovať krvný tlak a bojovať aj proti rôznym ďalším zdravotným problémom.

Kakao obsahuje veľa antioxidantov a flavonolov (ochraňujúcich cievy pred poškodením), vitamínov, minerálov a ako už bolo spomenuté, aj prírodné stimulačné látky. Či už si vyberiete na konzumáciu kakaové bôby, kakaový prášok, prípadne horkú čokoládu (vyberajte tie kvalitnejšie s obsahom aspoň 70% kakaa), to bude záležať od vašich preferencií, no vyhýbajte sa hlavne presladeným kakaovým nápojom, ktoré obsahujú veľa jednoduchých cukrov. Kakao má vo všeobecnosti priaznivý vplyv na imunitný systém, na srdce, pokožku a objavujú sa stále nové štúdie, ktoré potvrdzujú a odhaľujú jeho univerzálne pôsobenie.

Foto zdroj: thinkstock