Éčka podrobne (E232 – E297)

ečka

V dnešnom príspevku nájdete dokončenie skupiny éčok, ktoré sa využívajú predovšetkým na konzerváciu. Viac už v článku, resp. v tabulke:

Kód Meno Využitie / Kde sa nachádza Charakteristika
E232 Ortofenylfenol sodný Konzervačná látka Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Využíva sa na poľnohospodárske účely. Medzi typické plodiny patria: hrušky, slivky, broskyne, mrkva, rajčiny, ananás, sladké zemiaky, citrusové plody, nektarinky a višne.
E233 Thiabendazol Konzervačná látka Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Využíva sa na poľnohospodárske účely. Medzi typické plodiny patria: citrusové plody, banány, jablká, hrušky a huby.
E234

 

  Antibiotikum pôvodom z baktérii. Nachádza sa v pive a tavených syroch.
E235 Natamycín Konzervačná látka Môže zapríčiniť stavy nevoľnosti, vracanie a podráždenie pokožky. Medzi typické potraviny patria mäsové výrobky a syry.
E236 Kyselina mravčia Konzervačná látka V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé. Je nevhodné pre alergikov a astmatikov.
E237 Mravenčan sodný Konzervačná látka V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé.
E238 Mravenčan vápenatý Konzervačná látka V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé.
E239 Hexametyléntetramín Konzervačná látka V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé. Je považované za rakovinotvornú látky!
E242 Dimetyldikarbonát Konzervačná látka Využíva sa v džúsoch a všade tam, kde sa výrobcovia potrebujú zbaviť mikróbov.  
E249 Dusitan draselný Konzervačná látka, Stabilizátor farby údenín Nájsť ho možno v údeninách a mastných výrobkoch. Je nevhodný pre astmatikov a alergikov. Môže zapríčiniť lapanie po dychu, malátnosť a bolesti hlavy. Je potencionálne karcinogénny. Je nevhodný pre deti do 3 rokov.
E250 Dusitan sodný Konzervačná látka Stabilizátor farby údenín V mnohých krajinách je zakázaný. Zapríčiňuje hyperaktivitu a iné nepriaznivé účinky. Je potencionálnym karcinogénom. Je lepšie sa mu vyhnúť
E251 Dusičnan sodný Konzervačná látka Stabilizátor farby údenín Ako E250
E252 Dusičnan draselný Konzervačná látka Stabilizátor farby údenín Nájsť ho možno v údeninách a mastných výrobkoch. Je nevhodný pre astmatikov a alergikov. Môže zapríčiniť lapanie po dychu, malátnosť a bolesti hlavy. Je potencionálne karcinogénny. Je nevhodný pre deti do 3 rokov. Zaujímavosťou je, že sa využíva taktiež v pušnom prachu a výbušninách. Je to potencionálne karcinogénna látka.
E260 Kyselina octová Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Bez známych vedľajších účinkov.
E261 Octan draselný Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Vo väčšom množstve je škodlivý. Využíva sa v omáčkach a vo všeličom, čo je nakladané v octe. Vyhnúť by sa mu mali predovšetkým ľudia so zhoršenou prácou obličiek.
E262 Octany sodné E 262 (i) octan sodný E 262 (ii) hydrogenoctan sodný Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Bez známych vedľajších účinkov.
E263 Octan vápenatý Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Bez známych vedľajších účinkov.
E264 (Ammonium acetate) Konzervačná látka Môže zapríčiniť nevoľnosť a vracanie
E270 Kyselina mliečná Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Využíva sa v sladkostiach, nealkoholických nápojoch, dresingoch a niekedy aj v pive. Je nevhodná pre deti do 3 rokov.
E280 Kyselina propionová Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch.
E281 Propionan sodný Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch.
E282 Propionan vápenatý Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch.
E283 Propionan draselný Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch.
E290 Oxid uhličitý   Typické produkty sú vína a nealkoholické nápoje.
E296 Kyselina jablčná Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok Vhodné je vyhnúť sa jej u malých detí
E297 Kyselina fumarová Konzervačná látka, okyselujúci prostriedok a antioxidant Bez známych vedľajších účinkov.

Foto zdroj: thinkstock