Na začiatok si v stručnosti povedzme, že čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka, ktorého botanicky názov znie Theobroma. Surové kakaové bôby sú skvasené, osmažené a zbavené vonkajšej škrupiny. Práve tak sa získava kakaová hmota, do ktorej sa potom pridáva cukor a kakaové maslo, aby sa vyrobila čokoláda.
![]() |
Hodí sa konzumácia čokolády k životnému štýlu pravidelne cvičiacich ľudí? Vo všeobecnosti do zdravej výživy nepatrí, no vedecké výskumy dokazujú, že čas od času zhrešiť touto pochutinou je po viacerých stránkach prospešné. Len si zapamätajte jednu vec: čim tmavšia a čím vyšší obsah kakaa, tým lepšie. Horká tmavá čokoláda totiž obsahuje antioxidanty a fytoflavonoidy, ktoré znižujú riziko ochorenia kardiovaskulárnymi chorobami.
Čokoláda má dokonca viac antioxidantov ako napríklad špenát, čučoriedky alebo rôzne iné druhy ovocia a sušeného ovocia. Kúsok vážiaci cca 40g obsahuje také množstvo antioxidantov ako približne 1,5 litra červeného vína. Ďalšou z výhod je aj to, že zhruba jednu tretinu tuku v čokoláde tvorí kyselina olejová, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji a účinne pôsobí pri prevencii ochorení srdca.
Vplyv na chemické reakcie
Niekoľko látok, ktoré nájdeme v čokoláde, pomáha naštartovať niektoré chemické reakcie v našom organizme. Pomerne známym faktom je to, že serotonín, ktorý sa v nej nachádza, pôsobí ako antidepresívum. Takisto vieme, že táto potravina má aj stimulujúce efekty, za ktoré sú zodpovedné kofeín, teobromin a fenyletylamín.
Menej známym faktom je ale to, čo tvrdia odborníci na pamäť. Pravidelná konzumácia toho správneho druhu čokolády vraj podporuje schopnosť vybavovať si a lepšie si pamätať niektoré súvislosti. Hoci tieto vedecké výskumy ešte nie sú definitívne uzatvorené a potvrdené, vedci predpokladajú, že látky prítomné v horkej čokoláde, tzv. procyanidiny, pôsobia proti dvom najdôležitejším faktorom starnutia mozgu – proti jeho oxidácii a zápalom. Procyanidiny môžu zlepšovať pamäť tým, že zvyšujú prekrvenie mozgu. Tým sa následne zlepší jeho zásobenie kyslíkom a živinami, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu.
Na trhu dnes už máme rôzne druhy čokolád a môžeme ich zadeliť do štyroch hlavných skupín: horká, polohorká, mliečna a biela. Ako už bolo spomenuté vyššie, ak chcete využiť čo najviac zdraviu prospešných výhod, mali by ste si vybrať tmavšie druhy s vysokým obsahom kakaa. Zabudnite na lacné varianty, ktoré ho obsahujú len málo alebo vôbec žiadne. Na obaloch kvalitných druhov čokolád bežne nájdete presné informácie o zastúpení kakaa a kakaového masla. Tmavá horká čokoláda obsahuje v priemere od 50 až po viac ako 80 percent kakaa a má tiež nižší obsah tuku a cukru ako je to u mliečnych a bielych druhov.
Foto zdroj: thinkstock