Čo sa skrýva pod pojmom zelené potraviny

168812188

Konzumácia zelených potravín alebo pitie nápojov z týchto zdrojov telo vyživujú a zároveň prečisťujú. Efektívna detoxikácia a zásobovanie organizmu na pravidelnej báze predlžuje biologický vek.

Hneď úvodom bude dobré zdôrazniť, že zelené potraviny nie sú zázračný prostriedok na riešenie zlej stravy. Predstavujú však jej hodnotný doplnok. Posúvajú funkcie imunitného systému na vyššiu úroveň, zhodnocujú potenciálne prospešné zložky nášho jedálnička a obmedzujú činnosť potenciálne škodlivých zložiek.

Najznámejšie zelené potraviny

Medzi najznámejšie a najviac používané zelené potraviny patrí chlorella, spirulina, mladý zelený jačmeň a mladá zelená pšenica.

Z pohľadu výživy sú vlastne príbuznými zelenej zeleniny, no v rovnakom množstve obsahujú viac prospešných látok.

Charakterizujú ich nasledujúce spoločné vlastnosti:

1. komplexné a prirodzené produkty, ktoré sýtia a zároveň čistia organizmus – účinnosť obsiahnutých látok je do veľkej miery založená na synergickom efekte.

2. vysoký obsah chlorofylu – rastliny vďaka nemu žijú a my ľudia dýchame. Má podobnú štruktúru ako hemoglobín, teda naše krvné farbivo. Chlorofyl dokáže prispievať k zlepšeniu krvného obrazu, urýchľovať hojenie rán a brániť vzniku zápalov a infekcií.

3. sú enzymaticky aktívne, teda môžeme povedať živé.

4. sú zásadotvorné – prekyslenie organizmu je v súčasnej dobe pomerne bežným problémom a v takomto prostredí sa chorobám celkovo darí. Aj preto je veľmi dôležité zvýšiť príjem zásadotvorných potravín.

5. majú vysokú antioxidačnú aktivitu – chránia bunky pred nadmerným poškodením a oddiaľujú starnutie.

6. majú silné protizápalové účinky, aktivujú prirodzenú obranyschopnosť a pôsobia ako harmonizátor ľudského organizmu.

V poslednej dobe sa dostávajú do pozornosti čoraz viac. Hovorí sa im aj superpotraviny, pretože sú nutrične husté – bohaté na základné živiny v prirodzenej forme, vlákninu, vitamíny a minerálne látky, antioxidanty, enzýmy a fytonutrienty.

Skutočne kvalitné zelené potraviny pochádzajú z organickej poľnohospodárskej produkcie, kde sa používajú prírodné postupy bez použitia chémie a hnojív.

Ako nám môžu zelené potraviny pomáhať:

– podporujú celkové zlepšenie zdravotného stavu
– podporujú zlepšenie športovej výkonnosti
– dvíhajú energetické hladiny organizmu a redukujú únavu
– účinné pri snahe schudnúť
– zlepšujú zdravie čriev a podporujú trávenie
– sú účinným detoxikačným prostriedkom
– majú pozitívny vplyv na regeneračné procesy a spánok
– zvyšujú zdravie pokožky
– upravujú hladiny cukru a cholesterolu v krvi
– znižujú negatívne dopady stresu
– účinná prevencia pred mnohými chorobami a viaceré ďalšie pozitíva

Ich konkrétne pôsobenie sa do istej miery líši aj na základe toho, o ktorú potravinu ide.

Čo je chlorella

Chlorella je sladkovodná riasa, ktorá je hlavne významným zdrojom železa, vitamínu E, kyseliny listovej, vlákniny a bielkovín.

Považuje sa za prírodné antibiotikum, často sa využíva pri anémii a na podporu krvotvorby.

Čo je spirulina

Spirulina je zelenomodrá sinica. Taktiež je dobrým zdrojom bielkovín, kyseliny listovej, vitamínu C, vitamínu D, vápniku alebo selénu. Známa je pre svoj silný antibakteriálny efekt, úpravou mikroflóry a chránením pred civilizačnými chorobami.

Mladý jačmeň

V prípade mladého jačmeňa ide vlastne o klasický jačmeň, len sa zbiera už ako asi 14 dní stará rastlina. Typický je pre neho silný ochranný účinok na bunkovej úrovni, významným spôsobom podporuje zdravie čriev a zlepšuje regeneračné procesy.

Obsahuje hlavne veľa draslíka, vápnika, horčíka, železa, ale aj mnoho vitamínov. O mladej pšenici by sa dalo hovoriť podobne ako o mladom jačmeni s menšími rozdielmi, medzi ktoré patrí aj chuť. Väčšina ľudí udáva príjemnejšiu chuť v prípade konzumácie mladej pšenice.

Zelené potraviny sa môžu konzumovať celoročne. Sú to prírodné produkty, bez výraznejších vedľajších účinkov a prospešné nášmu zdraviu.

Z pozitív príjmu zelených potravín môžu ťažiť ľudia vystavení veľkej fyzickej aj psychickej záťaži, pravidelní športovci, prípadne jednotlivci s rôznorodými zdravotnými komplikáciami (chudokrvnosť, cukrovka a mnohé iné). K dostaniu sú rôzne produkty vo forme tabliet, sušeného prášku alebo nápojov. Dávkovanie je preto potrebné prispôsobiť konkrétnemu doplnku.

Foto zdroj: thinkstock