Chlorofyl a jeho využitie pre zdravotné účely

Chlorofyl a jeho využitie pre zdravotné účely

Mnohí z nás poznajú chlorofyl ešte zo školských čias, kedy sme sa o ňom učili ako o jednej zo základných zložiek fotosyntézy, o zelenom farbive rastlín. Chlorofyl má v sebe oveľa väčší potenciál ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Svoje využitie nachádza nielen vnútri listov rastlín, ale aj v prostredí ľudského tela.

V stručnosti, chlorofyl disponuje vlastnosťou vytvárať prostredníctvom slnečnej energie uhľohydráty z vody a oxidu uhličitého. Tento proces sa volá fotosyntéza a je jedným zo základných metabolických a životných procesov všetkých rastlín, ktoré obsahujú nadzemné zelené časti.

Zaujímavá je teória, že chlorofyl sa svojim zložením podobá na ľudské krvné farbivo – hemoglobín. V podstate je jeho chemické zloženie rovnaké až na to, že jadrom hemoglobínu sú molekuly železa a podstatu chlorofylu tvoria molekuly horčíka.

Chlorofyl a vplyv na našu krv

Výskumy, ktorých počiatok sa datuje už do roku 1926 preukázali jeden jasný záver – chlorofyl sa v prostredí živého organizmu (zvieraťa, či človeka) správa ako fyziologický stimulant červených krviniek v kostnej dreni.

Všeobecné prekvapenie priniesol výskum z roku 1936, v ktorom pozorovali reálnych pacientov, ktorí trpeli anémiou. Rozdelili ich do dvoch skupín, pričom jedna užívala iba železo a druhá skupina popri železe prijímala aj zelené potraviny (listová zelenina a pod.). Ukázalo sa, že u druhej skupiny markantne stúpol počet červených krviniek i úroveň hemoglobínu v krvi.

Trávenie

Okrem ľudí s anémiou môžu priaznivé vlastnosti chlorofylu využívať aj všetci ostatní, ktorí chcú liečiť niektoré ochorenia alebo zachovať si pevné zdravie. Chlorofyl pomáha pri ochoreniach tráviacej sústavy (pomáha vyprázdňovať a čistiť črevá), podporovaním tvorby červených krviniek prispieva k zvýšeniu celkovej výkonnosti organizmu, čo je veľmi výhodné napríklad u športovcov.

Vzhľadom na to, že chlorofyl je silný antioxidant a pôsobí aj ako protizápalové činidlo, dokáže redukovať zápaly a zabíjať niektoré vírusy a baktérie. Derivát chlorofylu – chlorophillin, v ktorom je molekula magnézia nahradená meďou, účinne pomáha vyrovnávať poškodenia spôsobené karcinogénnou stravou a predchádzať tak vzniku rakoviny. Taktiež významne ochraňuje pečeň. Chlorofyl sa často využíva v potravinárskom priemysle i priamo pri príprave jedál ako neškodné zelené farbivo.

Zelené potraviny ako zdroj chlorofylu

Kde môžeme nájsť chlorofyl a v akej forme sa dá prijímať? Prirodzeným zdrojom chlorofylu sú najmä vyššie spomínané zelené potraviny. Tu patrí všetka zelená zelenina a ovocie, čiže rôzne druhy listových šalátov (ľadový, poľný, rukola, špenát a iné), obaly uhoriek, cukiet, stonkový zeler, rôzne klíčky a výhonky, pažítka, žerucha, avokádo ale aj čerstvé bylinky či listy jedlých kvetov.

Veľké množstvo chlorofylu je napríklad v obyčajnej žihľave, ktorá môže byť spestrením pre mnohé jedlá. Jednoducho a efektne sa dá pripraviť čerstvý chlorofylový nápoj plný vitamínov a minerálov tak, že čerstvé žihľavové listy premyjeme a rozmixujeme v mixéri s nerezovými alebo plastovými čepeľami (kvôli zachovaniu vitamínov) na hustý džús a vypijeme. Je dôležité vedieť, že chlorofyl sa ničí varením, čiže ideálne je tieto potraviny jesť surové, prípadne len minimálne tepelne upravené.

Existujú aj koncentrované chlorofylové prípravky vo forme tabliet, práškov, tinktúr, nápojov či emulzií. Prijímanie chlorofylu v takejto forme je pohodlnejšie pre ľudí, ktorým nechutí surová zelená zelenina, prípadne majú na niektoré druhy zeleniny alergie.

Foto zdroj: thinkstock