Hoci v očiach Malého Princa boli baobaby zlé stromy a neustále sa ich chcel zbaviť, vo vašom prípade to môže byť presne naopak. Tento obrovský exotický strom prináša mnoho pozitív, vďaka ktorým sa prášok z Baobabu môže stať ďalšou obľúbenou ingredienciou vo vašej kuchyni.
Čo je Baobab?
Baobab (Adansonia) je opadavý strom z čeľade slezovitých a vyskytuje sa prirodzene v Afrike, Austrálii a na Madagaskare. Strom je využívaný najmä ako zdroj vody a potravy pre domorodé kmene. Plody a listy sa už dlhé roky v prírodnej medicíne využívajú ako naturálny liek na astmu, ako repelent proti komárom či na liečbu rôznych alergických kožných ochorení.
Z hľadiska využitia je baobab zaujímavý celý. Okrem plodov, na ktoré sa v tomto texte zameráme my, svoje využitie medzi ľuďmi našla i jeho kôra, dužina kmeňa, šťava, ktorá vyteká z narezaných miest, výhonky, výrastky, obaly plodov, dužina, semená aj listy. Znie to až neuveriteľne čo všetko sa dá z tohoto majestátneho stromu získať. Od oleja, cez rastlinné mlieko, zeleninu (výhonky), mydlo, nepravý tabak, textílie, povrazy, rybárske siete či náhrada kávy. V obrovských baobaboch je možné vybudovať dokonca bary, garáže či obývateľné priestory.
Plody a prášok
Plod baobabu, ktorý môže dorásť do veľkosti avokáda až žltého melónu, je na povrchu tvrdý, suchý, s hubovitou až kriedovitou dužinou, ktorá ukrýva množstvo fazuľkovitých semien. Plod obsahuje najvyšší podiel antioxidantov spomedzi známych druhov potravín, 2x viac ako goji a viac ako čučoriedky či granátové jablko. Je významným zdrojom vitamínu C.
Najlepší prášok z baobabu je prirodzene prášok zo surového plodu, spracovaný šetrným spôsobom tak, aby sa zachovali všetky pozitívne vlastnosti.
Raw baobab prášok je najlepšou voľbou, pretože obsah vitamínu C a ďalších dôležitých látok (okrem iného významných enzýmov) je zachovaný. Tradične sa baobabová dužina nechá uschnúť vnútri tvrdého plodu a potom sa preosieva, vďaka čomu sa získava bledý prášok unikátnej arómy a chuti. Niektorí v ňom cítia citrusy alebo karamel.
Čo sa týka nutričných látok, je baobab skutočná hviezda. Nenadarmo ho mnohí označujú za superpotravinu milénia.
Zloženie:
Sto gramov baobabového prášku obsahuje 107 mg vitamínu C, 2188 mg draslíka, 0,66 mg medi, 5,94 mg železa, 317 mg vápnika, 148 mg horčíka, 63 mg fosforu, 0,81 mg zinku, 33,8 g pektínu a celkovo až 50 g vlákniny. Obsahuje taktiež 2,1 g bielkovín a iba 0,1 g tuku.
Vďaka týmto nutričným hodnotám je baobab možné použiť bezprostredne po tréningu na doplnenie elektrolytov, jednoducho rozmiešaním 2 čajových lyžičiek v litri čistej vody.
Ako užívať prášok z baobabu?
Denný príjem baobabového prášku pre zachovanie jeho prínosu pre naše zdravie je 1 čajová lyžička. V obdobiach zvýšenej záťaže organizmu (napríklad počas stresu, choroby alebo intenzívnych telesných či psychických výkonov) je vhodné dávku zvýšiť na 2 čajové lyžičky.
V podstate môžte baobab uplatniť vo všetkých raw receptoch, podobne ako mleté orechy či rastlinné múky alebo rôzne dochucovadlá (karob, matcha, atď). Baobab je skvelou zložkou smoothies, rôznych koláčikov, studených polievok, dipov, dresingov, pudingov, muffinov, šalátov, proteínových shakeov či dokonca zmrzliny.
Získavanie baobabového prášku je ekologické a etické, vhľadom k tomu, že pri jeho spracovaní nájde prácu mnoho ľudí a zber baobabových plodov napomáha zachovaniu prirodzenej populácie týchto stromov v jeho pôvodnom prostredí.
Foto zdroj: thinkstock