Baklažán

Baklažán je univerzálna zelenina. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby, kombinovať s inými potravinami a v obchodom je dostupný po celý rok. Baklažán je veľmi populárny v Ázii, na strednom východe a v stredomorskej kuchyni.

Baklažán

Ako väčšina zeleniny, aj baklažán v surovom stave obsahuje len veľmi málo energie a nenachádza sa v ňom žiaden tuk. Je skvelým zdrojom draslíka, železa a nachádza sa v ňom aj určité množstvo proteínov. Obsahuje malé množstvo sodíka. Najväčšou výhodou je však vysoký obsah vlákniny, ďalej prítomnosť niacínu, rastlinných folátov, horčíka, vitamínu C a K, tiamínu, kyseliny pantotenovej, mangánu, fosforumedi. Baklažán je ideálna potravina v procese znižovania alebo udržiavania váhy. Bez výčitiek sa možno baklažánu najesť do sýta.

Neodporúča sa konzumovať surový, vždy by sa mal tepelne upraviť, keďže v surovom stave obsahuje toxický solanín. Netreba ho zbavovať šupky, obsahuje väčšinu dôležitých látok, ktoré obsahuje.

Pri kúpe treba vyberať kúsky nie úplne tmavofialové, lesklé, nezošuverené a bez povrchových poškodení. V poslednej dobe možno v obchodoch nájsť aj baklažány inej farby, napríklad ružové, pásikavé či dokonca biele a tiež tzv. baby baklažány.

Zrelý nepoškodený plod vydrží v chladničke čerstvý približne týždeň. Spôsobom prípravy sa medze nekladú. Môže sa variť, piecť, zapekať, vyprážať, či dokonca napariť. Netreba zabúdať, že spôsob prípravu baklažánu môže mnohonásobne zvýšiť jeho energetickú hodnotu, keďže baklažán dokáže nasať napríklad pri vyprážaní veľké množstvo oleja.

Výživová hodnota podľa druhu prípravy:

Príprava Množstvo Sacharidy (g) Vláknina (g) Tuk (g) Energia (kj)
Baklažán surový 100g 2,5 2,5 0,5 75
Baby Baklažán 4ks (65g) 1,5 1,5 0 45
Baklažán grilovaný 3ks (90g) 2,5 2,5 0 75
Baklažán vyprážaný 100g 2,5 2,5 25 1000

Foto zdroj: thinkstock