Aminokyseliny III.

GLUTAMIN

Jedná sa o aminokyselinu neesenciálnu, ktorá je v ľudskom tele bohato zastúpená. V potrave ju najviac obsahujú obilniny, ale nachádza sa takmer všade. Má vplyv na funkciu centrálnej nervovej sústavy a mozgu . Význam pre šport spočíva najmä v tom, že sval obsahujúci viac tejto látky podporuje zvýšenú produkciu rastového hormónu a podnecuje tak svaly k rastu. 

Aminokyseliny

TAURIN

Je považovaný za veľmi dôležitú aminokyselinu pre zdravý vývoj detí. Organizmus je schopný vyrobiť ho za pomoci methioninu a cysteinu, ale nie v dostatočnom množstve a preto môže dôjsť u ľudí s nevyváženou stravou, k problémom spôsobených jeho nedostatkom. Má význam pre metabolizmus mozgu a pre šport sa používa najmä ako psycho-stimulant na zvýšenie výkonu. Pri jeho nadmernom užívaní sa môže zhoršiť pamäť. V potrave je jeho zdrojom výlučne len v mäso.

PHENYLANIN

Zlepšuje duševnú a sexuálnu výkonnosť a pamäť.

TRYPTOFAN

Patrí medzi esenciálne aminokyseliny. Je to základná látka pre tvorbu serotonínu, ktorý má ukľudňujúce účinky. Tryptofan sa používal na tlmenie bolesti, ale zistilo sa, že vo väčších množstvách spôsobuje rakovinu a preto sa od jeho podávania upustilo. Ako samostatný prípravok sa nepredáva.

ALANIN

Patrí medzi neesenciálne aminokyseliny a podieľa sa na energetickom metabolizme, pretože patrí medzi tie aminokyseliny, z ktorých si telo vie vyrobiť cukor. Prispieva tak k regulácií hladiny cukru v krvi.

CYSTEIN

Je to neesenciálna aminokyselina s významnými účinkami. Chráni telo pred voľnými radikálmi a považuje sa tak za jeden z najúčinnejších prostriedkov prevencie vzniku rakoviny. Ďalej je to významný zdroj síry pre naše telo a má tak vplyv napríklad na kvalitu vlasov. Na druhej strane si naň musia dať pozor diabetici, pretože reaguje s inzulínom. Jeho prírodné zdroje sú vajcia, mäso, mlieko a mliečne produkty. V prípade užívania špecializovaných prípravkou, sa ho odporúča podávať spolu s vitamínom C.

KARNITIN

Na záver článku o jednotlivých aminokyselinách som si nechal karnitín, ktorý svojimi vlastnosťami patrí pre športovanie medzi to najzaujímavejšie. Je to špecifická aminokyselina, ktorá nie je súčasťou bielkovín. Kedysi bol označovaný aj ako T vitamín. Svoje využitie si nájde pri rôznych redukčných diétach a rysovacích tréningoch. Má totiž unikátnu vlastnosť spaľovania tukov priamo v bunke. Niektoré reklamy nabádajú ku kúpe prípravku obsahujúceho karnitín a pritom tvrdia, že netreba cvičiť. To však nie je pravda. Aby sa dostavil účinok, je potrebné dodržiavať životosprávu, vyhýbať sa živočíšnym tukom a jednoduchým cukrom (sladkostiam). Športové aktivity, by pritom mali byť aeróbneho charakteru. Minimom je dĺžka 30 minút.

Hoci patrí medzi neesenciálne aminokyseliny, telo si ho často nedokáže vyrobiť dostatok. V bežnej strave sa nachádza len v živočíšnych produktoch, hlavne však v mäse. Keďže mäso je zároveň aj bohatým zdrojom tukov, je lepšie ho získavať formou špecializovaných prípravkov. Tu si však treba dávať pozor na zloženie. Môže sa totiž stať, že prípravok neobsahuje len čistú formu L-karnitínu ale aj rôzne ďalšie látky, ktoré prípravok zbytočne veľmi predražia. Potrebné je vyhnúť sa aj výrobkom s označením D-karnitín, pretože je neúčinný. Za plnohodnotný karnitín s vyššie popísanými vlastnosťami sa považuje len jeho L forma (L-karnitín).

Denná dávka karnitínu by mala byť aspoň 500mg, lepšie však 1000 až 1500mg. V týchto dávkach sa zvykne podávať na lačno pred záťažou. Môže sa ho prijímať aj viacej, pri rozložení na niekoľko denných dávok. Do veľkej miery to bude asi závisieť od hrúbky vašej peňaženky. Je však otázne, aké zvýšenie efektu sa dostaví pri dávkach nad 3 gramy. Prípravky sú dostať v tekutej forme, v prášku a v tabletkách. Za najúčinnejšie, ale aj na gramáž najdrahšie, sú považované prípravky v tekutej podobe.

Foto zdroj: thinkstock