Alergia na potraviny

Čoraz viac ľudí dnes trpí alergiou. Tak, ako sa niekto môže rozkýchať na jarnej lúke, aj potraviny môžu spôsobiť rôzne reakcie. Potraviny môžu spôsobiť u alergika aj veľmi vážne problémy. Práve šport môže byť spúšťačom alergickej reakcie. Nie často, ale je vhodné myslieť aj na takú možnosť.

Alergia na potraviny

Alergické reakcie na potraviny

Pre zjednodušenie textu budem hovoriť o alergických reakciách, aj keď niektoré reakcie nemusia byť len alergického pôvodu. V prípade akéhokoľvek podozrenia, že máte alergickú reakciu, aj malú, riešte to neodkladne s lekárom, alergológom! Neodkladajte riešenie na neurčito! Alergické reakcie na potraviny môžu mať až nepríjemne pestrú škálu prejavov.

Bežné reakcie môžu byť spojené s neznášanlivosťou, kedy potravina spôsobí „len“ hnačku, zvracanie, alebo iné zažívacie problémy. Veľmi častým príznakom potravinovej alergie môže byť svrbenie v ústach, opuchnuté pery, kožné vyrážky, pocity únavy. Tieto reakcie môžu nastať už o niekoľko desiatok sekúnd po začatí jedenia. V zriedkavých prípadoch môže taká reakcia prerásť aj do vážneho stavu – veľmi sťažené dýchanie, opuch. V takom prípade je nutné bez meškania volať lekársku záchrannú službu (nežartujem) pretože môže ísť o začínajúce prejavy takzvanej anafylaktickej reakcie, alebo šoku, čo je najťažšia forma alergickej reakcie a bez bleskového zásahu lekára môže končiť smrteľne.

Samozrejme, až tak vážne prípady alergie sú relatívne zriedkavé a dosť pravdepodobne sa s takým prípadom nestretnete. Oveľa častejšie sú menej závažné prejavy alergií – rôzne kožné výsevy, opuchy, svrbenie, či nádcha. Aj pri takých prejavoch radšej navštívte lekára. Bez vhodnej liečby by mohla v budúcnosti prebehnúť aj oveľa závažnejšia reakcia. Intenzita reakcie totiž nezávisí len na alergéne, ale aj na iných faktoroch. Nabudúce môžu byť menej priaznivé.

Prejavy alergie

Začnime tým, že alergická reakcia sa nemusí spustiť vždy. Spravidla sú v hre viaceré faktory, ktoré ak sú pohromade, môžu spôsobiť masívnu, život ohrozujúcu reakciu, hoc ešte pred niekoľkými dňami rovnaký človek zjedol rovnaké jedlo a výsledkom bola len mierna, či dokonca žiadna reakcia. Častým spúšťačom alergickej reakcie býva fyzická námaha, napríklad šport. To znamená, že zjete potravinu, po ktorej vám „nič nie je“. Napríklad zjete paradajky. Potom si idete zacvičiť. Dlhšie trvajúca aeróbna aktivita môže spustiť alergickú reakciu na paradajky. Bez námahy by sa nič nedialo… Ďalším veľmi častým faktorom, ktorý môže značne zhoršiť, či spustiť prejavy alergie je vírusové ochorenie práve prekonávané, alebo nedávno prekonané.

Alergické reakcie po požití jedla, na ktoré človek reaguje alergiou môžu byť veľmi pestré. Môžu sa prejaviť nielen v tráviacom systéme, ale aj na koži, môže sa zhoršiť dýchanie, objaviť sa nádcha, môže bolieť hlava. Nástup príznakov môže byť takmer okamžitý, ale môže sa prejaviť až o niekoľko hodín. Aj trvanie príznakov môže byť rôzne – niekedy trvá pár minút, inokedy niekoľko hodín, či pár dní. Asi tušíte, že pri tak širokej škále možností nie je možné zostaviť nejaký univerzálny a jednoduchý návod. Spomeňme preto aspoň niektoré príznaky potravinovej alergie. Ak ich máte, alebo ich má niekto z vašich blízkych, nepodceňujte tieto príznaky a choďte s ním k lekárovi, najlepšie alergológovi.

Ak máte nejaké ťažkosti s trávením, či alergiou a neviete, čo je vo veci, snažte sa zistiť, čo ste jedli pred tým, než sa ťažkosti objavili. Zapisujte si čo ste jedli aj 24 hodín pred problémami a poznámky si niekam odložte. Časom sa vám možno podarí odsledovať, ktorá potravina vám robí problémy. Potom sa jej môžete vyhýbať.

Prejavy alergie v tráviacom systéme

  • Hnačka, nechuť jesť, bolesti v bruchu, pocity na zvracanie, alebo zvracanie. Tieto prejavy môžu signalizovať rôzne iné ťažkosti, ale môžu byť aj alergického pôvodu. Ak pretrvávajú, riešte ich s lekárom.
  • Opuchnuté pery a svrbenie pier, či úst, jazyka, podnebia a hrdla. Tu už ide o alergiu bez pochybností. Môže ísť o reakciu na pokrm ktorý jete, napríklad na arašidy, alebo na jeho skrytú súčasť – napríklad pleseň. Mnohé potraviny sa k nám dovážajú vo veľmi zlom stave a arašidy nespomínam náhodou. Aj oriešky bývajú často v zlom stave, dokonca niekedy skazené…

Prejavy alergie a dýchanie

  • Asi najznámejším prejavom alergie je kýchanie a nádcha. Pri potravinovej alergii sa s ňou stretnete zriedkavo ako s izolovaným prejavom. Ak nie je nádcha spôsobená vdýchnutím alergénu, napríklad pri čistení zemiakov, ide väčšinou o celkovú alergickú reakciu po požití potravy a kýchanie či nádcha sú len jedným z príznakov.
  • Priedušková astma, čiže sťažené dýchanie. Može vzniknúť po inhalácii alergénu, napríklad pri varení, či krájaní surovín.

Kožné prejavy alergie

Na alergén v potrave môže reagovať aj koža. 30 až 60 minút po zjedení nevhodnej potraviny sa môžu objaviť rôzne výsevy, začervenania, pocity svrbenia kože. Pretrvávanie kožných prejavov môže byť rôzne dlhé, niekedy pár hodín, inokedy pár dní. Ak máte kožné problémy, je dobré myslieť aj na možnosť alergie na niektorú potravinu.

Pre potravinovú alergiu je typické, že kožné prejavy sú súmerné. Ak sú napríklad v lakťových jamkách, tak sú na obidvoch rukách a podobne.

(Pri kožných reakciách môže ísť aj o iný typ alergie, kontaktný, kedy za kožné prejavy môže kozmetika – mydlo, šampón, aviváž na uterákoch…)

Anafylaxia

Je to najťažšia alergická reakcia. Ide o búrlivý prejav odpovede organizmu, ktorý väčšinou začína intenzívnym svrbením na celom tele, kožnou reakciou a často aj sťaženým dýchaním. Reakcia sa môže spustiť už niekoľko desiatok sekúnd po zjedení potraviny a v priebehu niekoľkých minút môže končiť šokovým stavom. Ak nie je podaná okamžitá liečba (adrenalín, zaistenie dýchania a obehu) môže končiť smrteľne.

Počet prípadov anafylaxie stúpa. Sú známe čísla z USA – lekári ročne ošetria 29 tisíc ľudí s anafylaktickou reakciou zapríčinenou potravou. Z toho zomiera 125 až 150 ľudí. Stúpajúci trend anafylaktických reakcií môže byť spôsobený aj tým, že mnoho ľudí začína rekreačne športovať, pretože anafylaxia môže byť spustená práve aeróbnou záťažou po konzumácii alergénu.

Zvyčajne prvým príznakom býva výraznejšie svrbenie na rôznych miestach tela. Môže sa objaviť začervenanie a opuchnutie, žihľavka, ekzém na koži, pocity silného tepla, pokles krvného tlaku. Človek proste vie, že sa niečo zmenilo a niečo sa deje, nemusí však vedieť o čo ide. Cíti sa čudne, má závraty, môžu byť poruchy videnia. (Zdá sa, že je všetko zrazu malé, alebo rozdvojené.) Môže sa objaviť výrazná nádcha, kýchanie. Môže sa značne sťažiť, alebo zrýchliť dýchanie, zmeniť srdcový rytmus. Niekedy sa telo pokúša zbaviť sa alergénu vracaním, hnačkou. Tieto príznaky môžu byť oddelené, alebo sa objavia postupne. (Svrbenie však býva prvé, často ide o miesta s citlivejšou kožou – lakťové a kolenné jamky, predlaktia, krk, líca, niekedy dlane.) Ak pozorujete takýto stav krátko po zjedení potraviny – hlavne takej, akú nejedávate bežne (oriešky, semená, morské príšery…) bezodkladne volajte rýchlu zdravotnú službu. Ak totiž naozaj ide o anafylaxiu, stav sa v priebehu niekoľkých minút môže prudko zhoršiť až do straty vedomia. Je lepšie riskovať „planý poplach“, ako život. Do príchodu lekára treba postihnutého uložiť do polohy s nohami hore, pretože strata vedomia býva najčastejšie spôsobená prudkým poklesom krvného tlaku.

Anafylaxia môže byť spustená aeróbnou (či inou) dlhšie trvajúcou telesnou záťažou. (Anafylaxia indukovaná fyzickou aktivitou.) Začína po námahe najčastejšie v chladnom a vlhkom, alebo veľmi teplom a vlhkom prostredí. Predchádza jej krátka epizóda náhlej únavy, pocitu tepla a svrbenia. Ak s telesnou záťažou okamžite neprestanete, prerastá stav do rovnakých prejavov, ako anafylaktickej reakcii. Príčinou anafylaktickej reakcie spustenej telesnou záťažou nie je pohyb samotný, ale jedenie alergénu pred záťažou. Typické je, že zjedenie potraviny bez následnej záťaže nespôsobí žiadne ťažkosti. Rovnako ak potravinu nezjete, samotná záťaž žiadne ťažkosti nespôsobí. Anafylaktickú reakciu teda v takom prípade vyvolá len kombinácia jedenia pred záťažou, záťaž teda pôsobí, ako spúšťač. Zo športov sú najviac ohrozujúce beh a rýchla chôdza, obzvlášť vo vlhkom studenom, alebo horúcom prostredí.

  • Prvá pomoc: okamžite volať rýchlu záchrannú službu. Každý človek, ktorý trpí potravinovou alergiou a prekonal celkovú reakciu, by mal mať pri sebe pohotovostný balíček liekov, ktorého súčasťou je aj adrenalínová injekcia.
  • Prevencia: úplné a striktné vyhýbanie sa alergénu. Ak viete, že máte alergiu na niektorú potravinu, nejedzte ju, ani v malých množstvách. Je vhodné vyhýbať sa pohybu (beh, rýchla chôdza) najmenej 6 hodín po jedení potraviny, ktorá je alergénom. Striktne sa vyhnite konzumácii aj malého množstva alkoholu pred, počas a po záťaži!
  • Prevalencia: Výskyt alergických reakcií, kde šport (námaha) boli spúšťačom nie je vysoký, ale je dobré o takej veci vedieť, ak ste alergickí. V prípade, že máte počas tréningu akékoľvek neobvyklé pocity, okamžite prestaňte cvičiť!

Často sa táto reakcia spúšťa u jedincov, ktorí nemávajú iné prejavy potravinovej precitlivelosti. Najčastejším potravinovým alergénom bývajú múčne (hlavne pšeničné) potraviny, oriešky, rajčiny, zemiaky, tekvica a koreniny. Najčastejším alergénom však je proteín obilnín – gamagliadín.

Menej známe prejavy alergie

Precitlivenosť na niektoré potraviny sa môže prejaviť aj príznakmi, ktoré nepatria medzi tak známe prejavy alergie, ako kýchanie, či senná nádcha. Je dobré o nich vedieť, pretože ak nejaké ťažkosti máte, môže ísť práve o alergiu na niektorú potravinu. Stačí ju identifikovať a prestať jesť a ťažkosti pominú. Žiaľ, príznaky, ktoré popíšem môžu mať aj iný, ako alergický pôvod a preto v prípade, že ťažkosti máte, navštívte lekára. Nemusí ísť len o alergiu, ale aj o iné zdravotné ťažkosti.

  • Bolesti hlavy
  • Hyperkinetický syndróm – predráždenosť, nesústredenosť, poruchy správania u detí. Často ho vyvolá požitie väčšieho množstva farbív, konzervačných látok a salicylátov v potrave.
  • Nespavosť
  • Migréna (často po požití mlieka, pšenice, farbív v potravinách, čokolády, kávy, alkoholu, banánov, cukrov)
  • Reumatická artritída – Často býva u ľudí trpiacich na alergiu na kravské mlieko. Ťažkosti s kĺbmi môžu byť spojené aj s alergiou.
  • Srdcové arytmie (nepravidelná práca srdca)
  • Pomočovanie sa, bolesti v oblasti pohlavných orgánov

Ak sa u vás niektoré ťažkosti prejavia práve po prechode na iný typ stravy, je dosť možné, že ide o alergiu. Potom je nutné zistiť, ktorá z potravín vám robí ťažkosti a musíte ju prestať jesť.

Zistenie, ktorá potravina je príčinou ťažkostí nebýva vždy jednoduché. Mali by ste podozrivú stravu úplne prestať jesť aspoň na dva týždne. Ak ťažkosti pominú, asi ste objavili „vinníka“. Niekedy sa zdroj alergie dá uhádnuť rýchlo, ak je reakcia okamžitá. No ak sa reakcia objaví až po niekoľkých hodinách, je ťažké určiť, z čoho máte ťažkosti. Práve tu môže veľmi pomôcť lekár, ktorý pomocou testov vie veľmi zúžiť okruh podozrivých alergénov a nasadiť vhodnú liečbu.

Súčasné lieky na alergiu už značne zmierňujú príznaky, niekedy až na úroveň žiadnych príznakov. Preto ak máte ťažkosti, žiadajte u svojho lekára, aby vás odporučil ku špecialistovi – alergológovi.

Nealergické reakcie

Niektoré potraviny môžu spôsobiť reakcie podobné alergii, ale nie sú alergiou. Najčastejšie ide o prejavy ako bolenie hlavy, brucha, hnačka, kožné prejavy. Bývajú u citlivých ľudí zvyčajné po konzumácii alkoholu, ananásu, avokáda, bravčového mäsa, čokolády, niektorých rýb, orechov, špenátu, vaječného bielku, vína, zŕn obilia, džúsov. U citlivých ľudí sa môže objaviť migréna, ak jedia syry, banány, citrusové ovocie, čokoládu, či pijú pivo.

Nepodceňujte a nebagatelizujte alergiu

Mnoho ľudí má tendenciu alergiu bagatelizovať. Povedia vám „veď v tej torte je len jeden jediný oriešok pre chuť, ten ti neublíži, piekla som ju len pre teba“. Ak viete, že ste na orechy alergickí, nedajte si tú tortu vôbec! Na spustenie alergickej reakcie stačí veľmi malé množstvo alergénu. Nenechajte sa manipulovať kuchárkami, ktoré vás chcú potešiť dobrotami. Ak ste alergickí, musíte striktne dodržiavať diétu, akú vám odporučí váš lekár. Preto pozor na jedenie jedál o ktorých neviete, čo obsahujú – hlavne na návštevách, či v reštauráciách.

Foto zdroj: thinkstock